Tagliatelle

Tagliatelle

Leírás

Tagliatelle – receptek, leírás, tippek

A tagliatelle hagyományos olasz tésztaféle, mely Emilia-Romagna és Marche tartományokból ered. Jellemzően hosszú és széles. Szélessége 6,5 mm-től 10 mm-ig terjed. Magyarul szélesmetéltnek is hívhatjuk.

Érdekesség, hogy a tagliatelle tészta autentikusan tojással készül és fehérliszttel. A hagyományos recept alapján 1 tojáshoz mindig 100 g liszt kerül.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a tagliatelle?

A tagliatelle tészta neve az olasz tagliare szóból származik, jelentése: vágni, kiejtése kb. „táljátelle”. Egy tradicionális tésztaféleség Olaszországból, Emilia-Romagna és Marche régiókból. Hosszú, lapos, szalagformájúra vágott, hasonlít a fettuccinéhoz, és általában 6,5–10 mm széles. Tulajdonképpen olyan, mint a szélesmetélt. A tagliatellét sokféle szósszal lehet tálalni, bár a klasszikus a Bolognese, azaz a bolognai szósz.

Mivel a tagliatelle friss tésztaként készül, anyaga pórusos és kemény, ideális sűrű szószokhoz, marhához, borjúhoz, disznóhoz, de szárnyashoz is, akárcsak számos más kevésbé gazdag, inkább vegetariánus változathoz.

Hogyan vásároljuk?

A száraztészták között keressük, szinte minden boltban kapható. Igény szerint olvassuk el az összetevőket a csomag hátoldalán, mert vannak fehérlisztes-tojásos és durumbúzás-tojásmentes változatok is. Általában 500 grammos kiszelésben találkozhatunk vele csomagban vagy dobozban: ez a mennyiség hozzávetőlegesen 4 kisebb adagnak felel meg.

Hogyan készül a tagliatelle?

A tagliatelle sok más olasz tésztafélével szemben hagyományosan (!) nem durumbúzából, hanem kenyérbúzából készül, és tojás is kerül bele. (Bár tény, hogy tojásmentes, durumbúzás változatok is elérhetők.) A durumbúzás tészták felszívódása lassabb, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, így egészségesebbnek mondhatók, és cukorbetegeknek, akár fogyókúrázóknak is ajánlottak.

Az eredeti recept alapján 1 tojáshoz 100 g liszt kerül. A tésztát a tagliatelle esetében is al dentére, azaz fogkeményre illik főzni a tengervízhez hasonlóan sós, lobogó vízben, és frissen illik tálalni, gazdag szószokkal nyakon öntve: ez a leghagyományosabban Bologna város kedvence, a híres bolognai ragu fűszeres paradicsomszósszal, darált hússal.

Mi készülhet tagliatelléből?

A klasszikus bolognai raguval kezdünk, de készülhet tagliatelléből vegán gombás tészta, salsa di noci dióval és tejszínnel, csirkés Alfredo, vajas, lazacos tészta, Pesto alla Genovese vagy Pesto rosso tagliatelle-vel, francia almás-gesztenyés marha, de akár grillezett articsókás-chilis tagliatelle is aiolival.

Még több tagliatelle tésztás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor beszerezhető a legtöbb élelmiszerboltban. Autentikus olasz fajtáit speciális delikáteszekben keressük.

hogyan tároljam

Mint minden tésztát, ezt is száraz helyen javasolt tárolni, zárható üvegben, dobozban.

100g Tagliatelle

fehérjetartalom

13.04 g

zsírtartalom

1.012 g

szénhidráttartalom

74.67 g

víztartalom

9.9 g

gramm tagliatelle?

Top ásványi anyagok

Foszfor

189 mg

Magnézium

53 mg

Kalcium

21 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.142 g

Kolin

15.1 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.04 g

Zsír

telített zsírsav

0.277 g

egyszeresen telített zsírsav

0.171 g

többszörösen telített zsírsav

0.564 g

ásványi anyagok

Kalcium

21 mg

Vas

3.3 mg

Magnézium

53 mg

Foszfor

189 mg

Nátrium

6 mg

Cink

1.41 mg

Réz

0.289 mg

Mangán

0.917 mg

Szelén

63.2 µg

szénhidrát

rost

3.2 g

cukor

2.67 g

víz

9.9 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.4 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.431 mg

Folát

237 µg

Folsav

219 µg

Kolin

15.1 mg

Lutein+zeaxantin

18 µg

E vitamin

0.11 mg

K vitamin

0.1 µg

B6 vitamin

0.142 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek