Tabasco szósz

Tabasco szósz

Leírás

A tabasco egy chilifajtának a neve, mely a szósz által vált ismertté világszerte. A szószt, bár nevét a mexikói Tabasco állam után kapta, Louisianában (USA) találták fel és tömegesen ott is kezdték el termelni. A tabasco növény bokorszerűen nő, kb. 4 cm hosszú termései először sárga, majd éretten élénkpiros színűek. Ízük a csípősség mellett enyhén kesernyés. A tabasco paprika a Scoville-skálán 30.000-50.000 egységet (SHU) ér el, míg a vörös tabasco szósz csak 2.500-5.000 egységet. A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-hőegység (SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el. A 30.000 egység pl. azt jelenti, hogy a kivonatot több mint 30.000-szeresére kell higítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. A tabasco paprikát se frissen, se szárítva nem szokták használni; majdnem a teljes termésből különféle csípős szószokat készítenek. A tabasco szószt az 1800-as évek közepén egy louisianai úriember, Edmund McIlhenny fejlesztette ki. A paprika a szósz készítéséhez nem csak az íze miatt alkalmas, hanem azért is, mert vékony húsa igen leveses. A paprikát először felaprítják és besózzák, majd több évig fa hordókban fermentálják. A csípős léhez végül az eltarthatóság és az ízhatás javítása érdekében ecetet adnak. Tehát pl. a vörös tabasco szósz fő összetevői a piros tabasco paprika, ecet, víz és só. Ideális rostonsültek pácolásához, húst és zöldséget tartalmazó levesek ízesítéséhez, valamint leheletnyi pikantériát kölcsönöz a bloody mary koktélnak, "titkos" hozzávalóként.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvösebb helyen, eredeti csomagolásban.

100g Tabasco szósz

fehérjetartalom

1.29 g

zsírtartalom

0.568 g

szénhidráttartalom

0.8 g

víztartalom

95.17 g

gramm tabasco szósz?

Top ásványi anyagok

Nátrium

633 mg

Foszfor

23 mg

Kalcium

12 mg

Magnézium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.154 g

C vitamin

4.5 mg

Béta-karotin

919 µg

Niacin - B3 vitamin

0.178 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.29 g

Zsír

telített zsírsav

0.106 g

egyszeresen telített zsírsav

0.061 g

többszörösen telített zsírsav

0.401 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

1.16 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

23 mg

Nátrium

633 mg

Cink

0.16 mg

Réz

0.075 mg

Mangán

0.107 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

0.6 g

cukor

0.13 g

víz

95.17 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.032 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.084 mg

Niacin - B3 vitamin

0.178 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.11 mg

Folát

1 µg

Folsav

1 µg

Alfa-karotin

62 µg

Béta-karotin

919 µg

Béta-kriptoxantin

68 µg

Lutein+zeaxantin

10 µg

E vitamin

0.01 mg

K vitamin

0.2 µg

A vitamin

82 µg

C vitamin

4.5 mg

B6 vitamin

0.154 g

Címlapról ajánljuk

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...