r
Nosalty Logó

Derelye

Fekete Melinda
Derelye
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékekhez

A zsemlemorzsához

4020
Kalória
151.8g
Fehérje
701g
Szénhidrát
60.5g
Zsír
788.8g
Víz
588.9g
Koleszterin
38.5g
Élelmi rost
77g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A töltelékekhez

A zsemlemorzsához

Összesen 4020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A töltelékekhez

A zsemlemorzsához

Összesen 4020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A töltelékekhez

A zsemlemorzsához

Összesen 201 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.8 g

Zsír

  • Összesen
    60.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    589 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8279.5 g
  • Cink
    661 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    1153 mg
  • Vas
    530 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    2070 mg
  • Nátrium
    3167 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    701 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    788.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    256 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    67 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    303 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    667 micro
  • Kolin:
    610 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    812 micro
Összesen 4020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.8 g

Zsír

  • Összesen
    60.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    589 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8279.5 g
  • Cink
    661 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    1153 mg
  • Vas
    530 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    2070 mg
  • Nátrium
    3167 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    701 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    788.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    256 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    67 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    303 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    667 micro
  • Kolin:
    610 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    812 micro
Összesen 4020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415.2 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    39.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük. Megtisztítjuk a héjuktól és krumplinyomón átnyomjuk őket.
  2. A törtburgonyához hozzáadjuk a lisztet, tojásokat, porcukrot és sót, ezután jó alaposan összegyúrjuk és gombócot formázunk belőle. Egy puha tésztát fogunk kapni.
  3. A tésztát alaposan lisztezett nyújtódeszkán, kb. 5 mm vastagra nyújtjuk.
  4. A kinyújtott tészta egyik felére kiskanál segítségével, kb 2 cm távolságra egymástól elhelyezzük a töltelék gombócokat, majd rájuk hajtjuk a tészta üresen hagyott felét. A töltelékek mellett lenyomkodjuk a tésztát és derelyevágóval kocka alakban vágjuk ki a párnácskákat, úgy hogy a töltelék mellet minden oldalon kb. 1-1 cm tészta legyen.
  5. A derelyéket enyhén lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg felúsznak a felszínre.

A töltelékekhez

  1. A szilvalekvárral nincs teendő.
  2. A túróhoz adjuk a tojássárgáját, citromhéjat, vaníliás cukrot, porcukrot, tejfölt és jól elkeverjük.

A zsemlemorzsához

  1. A zsemlemorzsát száraz serpenyőben, alacsony fokozaton, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
  2. A vízből kimert derelyéket közvetlenül a zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Főzés ideje: 4 p

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. Kifőzés után ropogós, pirított zsemlemorzsába forgatják a pihe-puha párnácskákat, majd porcukorral hintik.

További receptek

Házi tagliatelle toszkán raguval

A toszkán ragu egy gazdag, ízekben mély húsos szósz, amiben az olasz kolbász szuper plusz ízvilágot teremt. Frissen gyúrt tagliatelle tésztával párosítva igazán kiemelkedő fogás lesz ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek