r
Nosalty Logó

Derelye

Fekete Melinda
Derelye
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékekhez

A zsemlemorzsához

4020
Kalória
151.8g
Fehérje
701g
Szénhidrát
60.5g
Zsír
788.8g
Víz
588.9g
Koleszterin
38.5g
Élelmi rost
77g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A töltelékekhez

A zsemlemorzsához

Összesen 4020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A töltelékekhez

A zsemlemorzsához

Összesen 4020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A töltelékekhez

A zsemlemorzsához

Összesen 201 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.8 g

Zsír

  • Összesen
    60.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    589 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8279.5 g
  • Cink
    661 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    1153 mg
  • Vas
    530 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    2070 mg
  • Nátrium
    3167 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    701 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    788.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    256 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    67 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    303 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    667 micro
  • Kolin:
    610 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    812 micro
Összesen 4020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.8 g

Zsír

  • Összesen
    60.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    589 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8279.5 g
  • Cink
    661 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    1153 mg
  • Vas
    530 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    2070 mg
  • Nátrium
    3167 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    701 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    788.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    256 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    67 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    303 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    667 micro
  • Kolin:
    610 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    812 micro
Összesen 4020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415.2 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    39.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük. Megtisztítjuk a héjuktól és krumplinyomón átnyomjuk őket.
  2. A törtburgonyához hozzáadjuk a lisztet, tojásokat, porcukrot és sót, ezután jó alaposan összegyúrjuk és gombócot formázunk belőle. Egy puha tésztát fogunk kapni.
  3. A tésztát alaposan lisztezett nyújtódeszkán, kb. 5 mm vastagra nyújtjuk.
  4. A kinyújtott tészta egyik felére kiskanál segítségével, kb 2 cm távolságra egymástól elhelyezzük a töltelék gombócokat, majd rájuk hajtjuk a tészta üresen hagyott felét. A töltelékek mellett lenyomkodjuk a tésztát és derelyevágóval kocka alakban vágjuk ki a párnácskákat, úgy hogy a töltelék mellet minden oldalon kb. 1-1 cm tészta legyen.
  5. A derelyéket enyhén lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg felúsznak a felszínre.

A töltelékekhez

  1. A szilvalekvárral nincs teendő.
  2. A túróhoz adjuk a tojássárgáját, citromhéjat, vaníliás cukrot, porcukrot, tejfölt és jól elkeverjük.

A zsemlemorzsához

  1. A zsemlemorzsát száraz serpenyőben, alacsony fokozaton, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
  2. A vízből kimert derelyéket közvetlenül a zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Főzés ideje: 4 p

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. Kifőzés után ropogós, pirított zsemlemorzsába forgatják a pihe-puha párnácskákat, majd porcukorral hintik.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...