adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz
Hozzávalók
A tésztához
-
75 dkg burgonya
-
30 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 csipet só
-
1 ek porcukor
A töltelékekhez
-
25 dkg tehéntúró
-
1 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 ek porcukor
-
1 ek tejföl
-
10 dkg szilvalekvár
A zsemlemorzsához
-
40 dkg zsemlemorzsa
4020
Kalória
151.8g
Fehérje
701g
Szénhidrát
60.5g
Zsír
788.8g
Víz
588.9g
Koleszterin
38.5g
Élelmi rost
77g
Cukor
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
750g burgonya433 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g porcukor27 kcal
A töltelékekhez
-
250g tehéntúró368 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
A zsemlemorzsához
-
400g zsemlemorzsa1580 kcal
Összesen
4020
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
750g burgonya433 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g porcukor27 kcal
A töltelékekhez
-
250g tehéntúró368 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
A zsemlemorzsához
-
400g zsemlemorzsa1580 kcal
Összesen
4020
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
37.6g burgonya22 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
5.5g tojás7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g porcukor1 kcal
A töltelékekhez
-
12.5g tehéntúró18 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
1.1g porcukor4 kcal
-
1g tejföl2 kcal
-
5g szilvalekvár8 kcal
A zsemlemorzsához
-
20.1g zsemlemorzsa79 kcal
Összesen
201
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 151.8 g
Zsír
-
Összesen 60.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 589 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8279.5 g
-
Cink 661 mg
-
Szelén 247 mg
-
Kálcium 1153 mg
-
Vas 530 mg
-
Magnézium 398 mg
-
Foszfor 2070 mg
-
Nátrium 3167 mg
-
Réz 27 mg
-
Mangán 27 mg
Szénhidrát
-
Összesen 701 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 39 mg
Víz
-
Összesen 788.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 256 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 67 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 303 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 667 micro
-
Kolin: 610 mg
-
Retinol - A vitamin: 253 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 812 micro
Összesen
4020
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 151.8 g
Zsír
-
Összesen 60.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 589 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8279.5 g
-
Cink 661 mg
-
Szelén 247 mg
-
Kálcium 1153 mg
-
Vas 530 mg
-
Magnézium 398 mg
-
Foszfor 2070 mg
-
Nátrium 3167 mg
-
Réz 27 mg
-
Mangán 27 mg
Szénhidrát
-
Összesen 701 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 39 mg
Víz
-
Összesen 788.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 256 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 67 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 303 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 667 micro
-
Kolin: 610 mg
-
Retinol - A vitamin: 253 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 812 micro
Összesen
4020
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 415.2 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 35.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 39.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
201
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük. Megtisztítjuk a héjuktól és krumplinyomón átnyomjuk őket.
- A törtburgonyához hozzáadjuk a lisztet, tojásokat, porcukrot és sót, ezután jó alaposan összegyúrjuk és gombócot formázunk belőle. Egy puha tésztát fogunk kapni.
- A tésztát alaposan lisztezett nyújtódeszkán, kb. 5 mm vastagra nyújtjuk.
- A kinyújtott tészta egyik felére kiskanál segítségével, kb 2 cm távolságra egymástól elhelyezzük a töltelék gombócokat, majd rájuk hajtjuk a tészta üresen hagyott felét. A töltelékek mellett lenyomkodjuk a tésztát és derelyevágóval kocka alakban vágjuk ki a párnácskákat, úgy hogy a töltelék mellet minden oldalon kb. 1-1 cm tészta legyen.
- A derelyéket enyhén lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg felúsznak a felszínre.
A töltelékekhez
- A szilvalekvárral nincs teendő.
- A túróhoz adjuk a tojássárgáját, citromhéjat, vaníliás cukrot, porcukrot, tejfölt és jól elkeverjük.
A zsemlemorzsához
- A zsemlemorzsát száraz serpenyőben, alacsony fokozaton, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
- A vízből kimert derelyéket közvetlenül a zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 35 p
- Főzés ideje: 4 p
Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. Kifőzés után ropogós, pirított zsemlemorzsába forgatják a pihe-puha párnácskákat, majd porcukorral hintik.