Póréhagyma

Leírás
A levelek alkotta hagymaszár világoszöld, bordázott, kilombosodó, 80-100 cm hosszú, de akár 1,5 méter magasra is nőhet. Alsó, mintegy 25-30 cm hosszú, 3-5 cm átmérőjű szára fogyasztható. Íze gyengén édeskés, de nem csípős vagy maró, igen kellemes hagymaíz. Van egynyári és áttelelő változata. A sötétzöldes levelűek az áttelelők, így csaknem egész évben kapható a piacon, és rendelkezésünkre áll. Egyre ismertebbé és közkedveltebbé válik, nem csak egy hagyma a többi között. Táplálkozás-élettani hatásában a fokhagyma és vöröshagyma közé sorolható. A hagymát földből szedett növény lévén mindig alaposan meg kell tisztítani, le kell mosni. Akkor friss, ha nincsenek rajta barna foltok, a hagymaszár ép. A hajszálgyökereket egy kicsi szárrésszel együtt le kell vágni, és a legkülső, könnyen lehúzható réteget el kell távolítani. Főként nyersen, kenyérhez vagy salátákba téve szoktuk fogyasztani. A salátába felhasználható júliustól augusztusig szedhető halványlilás virágja is, ami kifejezetten jól mutat a saláták tetejére szórva. Használható úgy is, mint a normál vöröshagyma, de önálló ételként is ízletes. Különösen kedveli a kínai konyha, gombával, kagylóval készült meleg zöldségköretek alkatrésze. Általában karikákra vágva használjuk, de levesben egyben is főhet, levelét hosszában is fel lehet metélni. Zsenge, világoszöld leveleit is bátran lehet fogyasztani. Vajon párolva, kevés sóval, fehérborral megbolondítva, tejszínes habarással pikáns főzelék készíthető belőle, melynek curryvel adhatunk különleges ízt. Az így készült főzelék vagy mártás birka és kecskehúsokhoz különösen finom. A sültekhez párolt köretként is remekül illik. Félbe vágva vagy 5-6 cm hosszú hurkákra vágva párolható köretnek vagy kirántható. Erős fűszerekkel érdemes ízesíteni, babérlevéllel, kakukkfűvel, turbolyával, lestyánnal. A kínai szakácsok szerint finomabb a póré, ha párolt köretbe vagy salátába a leveleket a levélerekkel párhuzamosan felvágva használjuk. Forrás: Házipatika
Mikor vegyem
Alapvetően téli zöldség, de egész évben hozzá lehet jutni.
hogyan tároljam
Fóliával becsomagolva, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében.
100g Póréhagyma
fehérjetartalom
1.5 g
zsírtartalom
0.21 g
szénhidráttartalom
14.15 g
víztartalom
83 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
59 mg
Foszfor
35 mg
Magnézium
28 mg
Nátrium
20 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.233 g
C vitamin
12 mg
Kolin
9.5 mg
Lutein+zeaxantin
1900 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.5 g
Zsír
telített zsírsav
0.04 g
egyszeresen telített zsírsav
0.004 g
többszörösen telített zsírsav
0.166 g
ásványi anyagok
Kalcium
59 mg
Vas
2.1 mg
Magnézium
28 mg
Foszfor
35 mg
Nátrium
20 mg
Cink
0.12 mg
Réz
0.12 mg
Mangán
0.481 mg
Szelén
1 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
cukor
3.9 g
víz
83 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.06 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.14 mg
Folát
64 µg
Kolin
9.5 mg
Béta-karotin
1000 µg
Lutein+zeaxantin
1900 µg
E vitamin
0.92 mg
K vitamin
47 µg
A vitamin
83 µg
C vitamin
12 mg
B6 vitamin
0.233 g