Póréhagyma

Póréhagyma

Leírás

A levelek alkotta hagymaszár világoszöld, bordázott, kilombosodó, 80-100 cm hosszú, de akár 1,5 méter magasra is nőhet. Alsó, mintegy 25-30 cm hosszú, 3-5 cm átmérőjű szára fogyasztható. Íze gyengén édeskés, de nem csípős vagy maró, igen kellemes hagymaíz. Van egynyári és áttelelő változata. A sötétzöldes levelűek az áttelelők, így csaknem egész évben kapható a piacon, és rendelkezésünkre áll. Egyre ismertebbé és közkedveltebbé válik, nem csak egy hagyma a többi között. Táplálkozás-élettani hatásában a fokhagyma és vöröshagyma közé sorolható. A hagymát földből szedett növény lévén mindig alaposan meg kell tisztítani, le kell mosni. Akkor friss, ha nincsenek rajta barna foltok, a hagymaszár ép. A hajszálgyökereket egy kicsi szárrésszel együtt le kell vágni, és a legkülső, könnyen lehúzható réteget el kell távolítani. Főként nyersen, kenyérhez vagy salátákba téve szoktuk fogyasztani. A salátába felhasználható júliustól augusztusig szedhető halványlilás virágja is, ami kifejezetten jól mutat a saláták tetejére szórva. Használható úgy is, mint a normál vöröshagyma, de önálló ételként is ízletes. Különösen kedveli a kínai konyha, gombával, kagylóval készült meleg zöldségköretek alkatrésze. Általában karikákra vágva használjuk, de levesben egyben is főhet, levelét hosszában is fel lehet metélni. Zsenge, világoszöld leveleit is bátran lehet fogyasztani. Vajon párolva, kevés sóval, fehérborral megbolondítva, tejszínes habarással pikáns főzelék készíthető belőle, melynek curryvel adhatunk különleges ízt. Az így készült főzelék vagy mártás birka és kecskehúsokhoz különösen finom. A sültekhez párolt köretként is remekül illik. Félbe vágva vagy 5-6 cm hosszú hurkákra vágva párolható köretnek vagy kirántható. Erős fűszerekkel érdemes ízesíteni, babérlevéllel, kakukkfűvel, turbolyával, lestyánnal. A kínai szakácsok szerint finomabb a póré, ha párolt köretbe vagy salátába a leveleket a levélerekkel párhuzamosan felvágva használjuk. Forrás: Házipatika

Mikor vegyem

Alapvetően téli zöldség, de egész évben hozzá lehet jutni.

hogyan tároljam

Fóliával becsomagolva, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében.

100g Póréhagyma

fehérjetartalom

1.5 g

zsírtartalom

0.21 g

szénhidráttartalom

14.15 g

víztartalom

83 g

Hány kalória

gramm

póréhagyma?

Top ásványi anyagok

Kalcium

59 mg

Foszfor

35 mg

Magnézium

28 mg

Nátrium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.233 g

C vitamin

12 mg

Kolin

9.5 mg

Lutein+zeaxantin

1900 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.5 g

Zsír

telített zsírsav

0.04 g

egyszeresen telített zsírsav

0.004 g

többszörösen telített zsírsav

0.166 g

ásványi anyagok

Kalcium

59 mg

Vas

2.1 mg

Magnézium

28 mg

Foszfor

35 mg

Nátrium

20 mg

Cink

0.12 mg

Réz

0.12 mg

Mangán

0.481 mg

Szelén

1 µg

szénhidrát

rost

1.8 g

cukor

3.9 g

víz

83 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.06 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.03 mg

Niacin - B3 vitamin

0.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.14 mg

Folát

64 µg

Kolin

9.5 mg

Béta-karotin

1000 µg

Lutein+zeaxantin

1900 µg

E vitamin

0.92 mg

K vitamin

47 µg

A vitamin

83 µg

C vitamin

12 mg

B6 vitamin

0.233 g

Címlapról ajánljuk

8 aranybarnára pirult, szaftos csirkecombos fogás

A szaftos csirkecomb az egyik legjobb választás, ha könnyen akarsz mennyei ebédet vagy vacsorát rittyenteni: sokszor elég csak néhány finom zöldséggel (vagy éppen gyümölccsel) és fűszerrel a sütőbe tenni, de akár serpenyőben is szaftos lesz, ha tudjuk, hogyan kell bánni vele.

Nosalty

További cikkek