Póréhagyma

Póréhagyma

Leírás

A levelek alkotta hagymaszár világoszöld, bordázott, kilombosodó, 80-100 cm hosszú, de akár 1,5 méter magasra is nőhet. Alsó, mintegy 25-30 cm hosszú, 3-5 cm átmérőjű szára fogyasztható. Íze gyengén édeskés, de nem csípős vagy maró, igen kellemes hagymaíz. Van egynyári és áttelelő változata. A sötétzöldes levelűek az áttelelők, így csaknem egész évben kapható a piacon, és rendelkezésünkre áll. Egyre ismertebbé és közkedveltebbé válik, nem csak egy hagyma a többi között. Táplálkozás-élettani hatásában a fokhagyma és vöröshagyma közé sorolható. A hagymát földből szedett növény lévén mindig alaposan meg kell tisztítani, le kell mosni. Akkor friss, ha nincsenek rajta barna foltok, a hagymaszár ép. A hajszálgyökereket egy kicsi szárrésszel együtt le kell vágni, és a legkülső, könnyen lehúzható réteget el kell távolítani. Főként nyersen, kenyérhez vagy salátákba téve szoktuk fogyasztani. A salátába felhasználható júliustól augusztusig szedhető halványlilás virágja is, ami kifejezetten jól mutat a saláták tetejére szórva. Használható úgy is, mint a normál vöröshagyma, de önálló ételként is ízletes. Különösen kedveli a kínai konyha, gombával, kagylóval készült meleg zöldségköretek alkatrésze. Általában karikákra vágva használjuk, de levesben egyben is főhet, levelét hosszában is fel lehet metélni. Zsenge, világoszöld leveleit is bátran lehet fogyasztani. Vajon párolva, kevés sóval, fehérborral megbolondítva, tejszínes habarással pikáns főzelék készíthető belőle, melynek curryvel adhatunk különleges ízt. Az így készült főzelék vagy mártás birka és kecskehúsokhoz különösen finom. A sültekhez párolt köretként is remekül illik. Félbe vágva vagy 5-6 cm hosszú hurkákra vágva párolható köretnek vagy kirántható. Erős fűszerekkel érdemes ízesíteni, babérlevéllel, kakukkfűvel, turbolyával, lestyánnal. A kínai szakácsok szerint finomabb a póré, ha párolt köretbe vagy salátába a leveleket a levélerekkel párhuzamosan felvágva használjuk. Forrás: Házipatika

Mikor vegyem

Alapvetően téli zöldség, de egész évben hozzá lehet jutni.

hogyan tároljam

Fóliával becsomagolva, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében.

1102 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek