Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bélszín yorkshire pudinggal és erdeigomba-mártással

Bélszín yorkshire pudinggal és erdeigomba-mártással
Bélszín yorkshire pudinggal és erdeigomba-mártással
92 perc / előkészület: 70 perc főzés: 10 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden karácsonykor más-más fogást készítek, mégpedig nem a magyar szokásoknak megfelelő halászlé-rántotthal-kombót. Mindig valami mást. A család megbeszéli, mi is legyen a menü. Most erre esett a választásunk. Utána pedig mákosguba-torta volt a desszert. Aztán csak pihegtünk.

hozzávalók / 3 adag

Yorkshire puding

Bélszín száraz pác

Nedves pác

Gombaszósz

Köret

Szólj hozzá!

elkészítés

Yorkshire puding

  1. Összekeverjük a hozzávalókat, ami valójában egy sűrű palacsintatészta. Ebből a mennyiségből 6 db puding sült ki.
  2. Nagyobb muffinformába 1-1 teáskanálnyi olajat teszünk, és 10-15 percre betesszük a 250 fokra előmelegített sütőbe, hogy nagyon forró legyen.
  3. A forró formába egyenlően elosztva a tésztát, 1/3-ig feltöltjük, és gyorsan visszadugjuk a sütőbe. A hőfokot levesszük 200 fokra, és kb. 12-13 perc alatt megsütjük a pudingokat.

Bélszín száraz pác

  1. A szárazra törölt bélszínt 4-5 nappal a fogyasztás előtt beleforgatjuk az összeőrölt száraz pácba. Naponta megforgathatjuk, és leönthetjük róla a keletkező nedvességet.
  2. Négy nap után lemossuk róla a pácot, és ismét szárazra töröljük.

Nedves pác

  1. A szárazra törölt bélszín felületét átkenjük olajjal elkevert bbq szósszal, borsozzuk, így hagyjuk állni egy napot a hűtőben.
  2. Sütés előtt 1 órával kivesszük, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, majd letöröljük a pácot róla, és kb. 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Vékonyan megkenjük olajjal.
  3. Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítünk jó forróra, és a bélszínszeletek mindkét oldalát 3-3 percig sütjük, hogy kérget kapjon, majd 160 fokos sütőben még 5-6 percig sütjük.
  4. Ha kivettük, tányérra szedjük, hogy ne süljön tovább, és kis darabka vajat teszünk a tetejére, és lefedjük fóliával 8-10 percig pihentetjük. Végül tálalás előtt Maldon sóval szórjuk meg.

Gombaszósz

  1. A szárított vargánya gombát forró vízzel leöntve 10 percig áztatjuk.
  2. Egy kanál vajon megpároljuk az apróra felvágott salottahagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, rászórjuk a paprikát, felöntjük borral, és 1-2 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a beáztatott vargányagombát az áztatólével együtt. Kevés sót adunk hozzá, és összeforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük.
  3. Ezt követően hozzáadjuk a tejszínt, amivel felforraljuk néhány pillanatra.
  4. Egy tapadásmentes forró serpenyőben egy kanál vajon vagy olajon a negyedekre vágott gombát erős tűzön megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg némi kakukkfüvet is szórhatunk rá. Ügyeljünk rá, hogy olyan erős legyen a tűz, hogy a gomba ne eresszen levet, hanem piruljon. 2-3 perc alatt megpirul.
  5. Ekkor forgatjuk bele a már elkészült mártásba.

Köret

  1. A zöldbabot sós, forrásban lévő vízben 2-3 percig blansírozzuk, majd lehűtjük.
  2. A babot szárazra töröljük, és 6-7 db-ot összefogva körbetekerjük egy baconszelettel. A bélszín mellé rakva a sütőbe egy sütőpapírral bélelt tepsiben megpirítjuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 732
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

karácsonyi menü

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1267
finomliszt 10 dkg
tej 1 dl
tojás 2 db
0.5 kávéskanál
napraforgó olaj 6 ek
marhabélszín 75 dkg
koriandermag 1 ek
őrölt kávé 1 ek
bors 1 teáskanál
római kömény 1 kávéskanál
szegfűbors 1 kávéskanál
barna cukor 1 ek
füstölt pirospaprika 1 teáskanál
repceolaj 2 ek
barbecue szósz 2 ek
bors 1 tk
1 kávéskanál
vaj 3 dkg
salottahagyma 1 db
szárított gomba 20 g
víz 1 dl
félszáraz fehérbor 1 dl
vaj 2 dkg
finomliszt 1 dkg
füstölt pirospaprika 0.5 kávéskanál
habtejszín 100 ml
csiperkegomba 25 dkg
0.5 kk
bors 0 ízlés szerint
zöldbab 20 dkg
1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
bacon 6 szelet