Marhabélszín

Marhabélszín

Leírás

A szarvasmarha (tehén, üsző, bika, bikaborjú, ökör, tinó) az őstuloktól származó párosujjú patás állat. A gépiesítés előtt a szarvasmarhának fontos igavonó szerepe volt, mára azonban szinte kizárólag húsáért és tejéért tartják. A marhahús vörös hús, nagy mennyiségben tartalmaz vasat. A marhabélszín pecsenyehús, más néven vesepecsenye, a hátszín és a fartő közti hosszúkás rész. Ez a marha legértékesebb része. A bélszín középső részét szeletelve steaket süthetünk. Magas hőfokon sütve viszonylag rövid idő alatt megsül. Óvatosan kell sütni, mert kiszáradhat, külseje kemény lehet. Magyarországon háromféle fokozatot különböztetünk meg a steak sütési fokától függően: véres, közepesen és jól átsült. Az angoloknál ennél jóval több stációt elkülönítenek. A steaken kívül a bélszínből igen sokféle, nemzetközileg ismert étel készíthető, mint pl. tatár bifsztek, bélszín Wellington és Sztroganoff módra. Süthetjük egyben, vagy érméket, szeleteket vágva belőle. Magas ára miatt inkább alkalmi, ünnepi fogás.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben. Frissen vagyük, ne fagyasszuk.

100g Marhabélszín

fehérjetartalom

22.12 g

zsírtartalom

65005.318 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

70.62 g

gramm marhabélszín?

Top ásványi anyagok

Foszfor

206 mg

Nátrium

56 mg

Kalcium

24 mg

Magnézium

23 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.619 g

Kolin

92.4 mg

Niacin - B3 vitamin

6.851 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.654 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.12 g

Zsír

telített zsírsav

2.412 g

egyszeresen telített zsírsav

2.624 g

többszörösen telített zsírsav

0.282 g

koleszterin

65 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

1.6 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

206 mg

Nátrium

56 mg

Cink

4.01 mg

Réz

0.074 mg

Mangán

0.013 mg

Szelén

26.9 µg

szénhidrát

víz

70.62 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.068 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.111 mg

Niacin - B3 vitamin

6.851 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.654 mg

Folát

13 µg

Kolin

92.4 mg

E vitamin

0.32 mg

K vitamin

1.3 µg

B12 vitamin

1.09 µg

B6 vitamin

0.619 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...