Így szárítsd meg a zöldfűszereket, hogy tele legyen ízekkel a konyhád

Minden otthoni fűszernövény-termesztőnek ismerős lehet, hogy a rendszeresen szüretelt levelek tárolása nehézkes feladat. Soha ki nem merülő fűszerpolcunk lesz a konyhában, ha megtanulunk megfelelően szárítani.

A zöldfűszerek szárítása egy olyan régi módszer, ami tulajdonképpen a tartósítás egyik legegyszerűbb formája. Persze az ősidők óta rengeteg modern segítséget kaptunk a konyhában, így gyerekjáték lehet a friss növények megőrzése. Konyhai kütyükkel vagy azok nélkül, gyorsan vagy hosszabb idő alatt: a cikkben minden kiderül a zöldfűszerek szárításáról.

Szárítsd meg a zöldfűszereket és legyen tele ízekkel a konyhád

Olyan lesz, mint a bolti?

Kinézetben igen, hiszen a megszáradt leveleket össze tudjuk morzsolni. Így apró, könnyen szórható darabokat kapunk, amiket hasonlóan tudunk majd használni, mint megvásárolt társaikat.

Minőségben azonban sokkal magasabb szintet fogunk elérni. Hiszen a szárított fűszer is lehet friss, a benne lévő ízek ereje idővel gyengül. Az otthon szárított levelek tehát sokkal erőteljesebben hatnak majd, mint a bolti zacskós fűszerek.

Mit lehet szárítani?

Tulajdonképpen bármilyen frissen szedett zöldfűszerrel elindíthatjuk a projektet. A nagylevelű növényekkel (bazsalikom, petrezselyem, rozmaring) szinte alig lesz dolgunk, amelyeken azonban vannak kis levelek (kapor, kakukkfű), azokkal óvatosabban kell bánnunk.

Szárítási technikák

Szabad levegőn

Fogjunk egy nagyobb csokor fűszernövényt, majd a szár végénél egy gumival kössük össze. Azért fontos, hogy gumi és ne egyszerű madzag tartsa össze, mert miközben szárad, egyre kisebb lesz, és könnyen széteshet a csokor.

Lógassuk leveleivel lefelé a növényt sötét, száraz és szobahőmérsékletű helyen (pl. kamrában, szekrényben).

Ha csak a leveleket akarjuk eltenni, a szárakat nem, akkor tépkedjük le őket és egyengessük el tálcán egy rétegben. Lehetőleg szél- és pormentes helyre tegyük, nehogy baja essen. Mindkét módszerrel körülbelül egy hét leforgása alatt elkészül a fűszer.

Könnyen megállapíthatjuk, hogy elég száraz-e, ha az ujjunk között elmorzsolunk egy levelet. Amennyiben nyersnek érezzük, hagyjuk még pár napig.

Mikrohullámú sütőben

Igen, a mikróban is lehetséges fűszert szárítani. Szedjük le a leveleket a szárról, mossuk és szárítsuk meg őket. Egy tányéron, két papírtörlő között tegyük őket a mikróba. Elsőre egy percet adjunk nekik, közepes fokozaton, majd ellenőrizzük, és ha nem elég szárazak, 30 másodperces időközökkel fejezzük be a munkát.

Aszalógépben

Ha van otthon ilyen különleges szerkezetünk, nagy mennyiségben el tudjuk intézni a fűszerek szárítását. A tiszta leveleket, a legalacsonyabb fokozaton aszaljuk 2-4 óráig. Amikor kiszedjük őket, érdemes egy konyharuha felett csinálni, hogy a lehulló törmeléket is meg tudjuk menteni.

Sütőben

Persze, ha csak egy egyszerű sütőnk van, azzal is meg tudjuk oldani a feladatot. Béleljünk ki ruhával, sütőpapírral vagy szilikonnal egy tepsit, hogy a levelek ne ragadjanak le. A lehető legkisebb hőfokon, fél óráig süssük őket. Itt is ellenőrizhetünk a morzsoló-teszttel.

Tárolás és felhasználás

Gondoljunk az otthon szárított fűszerekre ugyanúgy, mint a boltira. Tegyük jól záró üvegbe vagy műanyag dobozba. Rajtunk múlik, hogy az egész leveleket tesszük el, vagy apróra morzsoljuk, a végeredmény minimálisan lesz csak különböző.

Valószínűleg erősebb íze lesz a házi fűszernek, mint a boltinak, ezt tartsuk fejben a felhasználásnál. Viszont sokkal kevesebb kell belőle, mint a friss levelekből: egy kis csipettel is hasonló ízélményt érhetünk el, mint egy egész csokorral.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A fűszerekről mindent, és még többet:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.