Nosalty Logó

Grillezett articsóka citromos-kakukkfüves aiolival

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Grillezett articsóka citromos-kakukkfüves aiolival
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Összesen 596 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Összesen 2382 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Összesen 114 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    56.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    919.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    200 mg
  • Nátrium
    499 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    168 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    865 micro
Összesen 596 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    224.6 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    160 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3676.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    424 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    410 mg
  • Foszfor
    798 mg
  • Nátrium
    1996 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    672.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    225 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    512 micro
  • Kolin:
    563 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3459 micro
Összesen 2382 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 114 Kcal

Hozzávalók

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Elkészítés

A grillezett articsókához

  1. Tisztítsuk meg az articsókákat: távolítsuk el az összes kemény külső levelet, majd egy nagyon éles késsel vágjuk a levelek tüskés végét körkörösen (kb. egy hüvelyknyi részt).
  2. Vágjuk félbe az articsókát hosszában. Ezután egy kiskanállal vagy kis konyhai hámozókéssel kanalazzuk ki az articsóka szőrös részeit (fészekpikkelyekkel ellátott virágkezdemény), de vigyázzunk, ne távolítsuk el a "szívét", azaz az ehető részét.
  3. Tegyük a megtisztított articsókafejeket citromos vízbe, nehogy megbarnuljanak.
  4. Eközben kapcsoljuk be a grillünket (ha van ilyen funkció a sütőnkben, az is tökéletes), majd egy edényben forraljunk egy kevés vizet (én ebbe is nyomtam egy negyed citrom levét), majd helyezzük bele az articsókákat, és lefedve kezdjük el párolni nagyjából 15 percig, amíg megpuhulnak.
  5. Keverjük össze az olajat és a fokhagymát, majd kenjük meg a páccal az előzőleg megpárolt/gőzölt articsókákat, és tegyük a forró grillre (grillezős sütő esetén tepsibe, majd be a sütőbe). Ha valódi grillen sütjük őket, folyamatosan kenegethetjük a fokhagymás-olaj keverékkel, és folyamatosan forgassuk őket, hogy ne égjenek meg. Néhány perc múlva szedjük le őket a grillről (grillfunkciós sütő esetében nagyjából ez is 15 perc), szórjuk meg egy csipet tengeri sóval vagy sópelyhekkel.

Az aiolihoz:

  1. Tegyük a friss, száráról ledolgozott kakukkfüvet, a fokhagymagerezdeket és a sót egy tiszta mozsárba. (Én használat előtt mindig feltöltöm az enyémet forró vízzel, kiöntöm és megszárítom.)
  2. Kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat a mozsártörővel, amíg az összetevők nem kezdenek emulziót képezni. Ez pár percet vesz igénybe.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és tovább keverjük a mozsárral.
  4. A tojássárgája után lassan kezdjük el hozzáadni az olívaolajat néhány cseppenként; ez elkezd emulgeálódni.
  5. Ha az összes olívaolajat hozzáadtuk, és gyönyörű sárgás-zöld "majonézünk" lett, facsarjuk hozzá a citromlevet, és keverjük bele az emulzióba. Ezután hagyjuk hűlni és egy ideig pihenni.
  6. Ez lesz az articsóka mártása, ami egyébként sok más zöldséghez is isteni (például grillezett édesköményre) is jó.
  7. Tálaljuk az articsókát a citromos-kakukkfüves aiolival, ha maradtak keményebb levelek az articsókán, azokat ne fogyasszuk el, csak a puha részeket együk meg, mártogassuk az aioliba.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 61
  • Feltöltés dátuma: 2021. április 28.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hering András 19 recept

Hozzászólások

Hozzávalók

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek