Ezt a lépést sose hagyd ki, ha zöldségeket blansírozol

A blansírozás egy fontos főzési technika, aminek megvannak a maga trükkjei. Most egy olyan lépést hoztunk, amit nem szoktak említeni a receptek, pedig elengedhetetlen a sikerhez.

Harold McGee író tudományos oldalról közelíti meg a gasztronómiát. Szerinte a blansírozás talán a legegyszerűbb főzési eljárás, ami létezik”. Könnyen beszél ő persze, hiszen a blansírozás a gyakorlatban egyáltalán nem olyan könnyű, gyorsan kell cselekedni, és több mindenre is oda kell figyelni. Szerencsére McGee egy egy évtizeddel ezelőtti videóban is demonstrálta, hogyan is kell a tudomány szerint blansírozni a tökéletes végeredményért, és egy hasznos trükköt is elárul ehhez.

Ezt a lépést sose hagyd ki, ha zöldségeket blansírozol

Eleinte McGee-nél is minden úgy megy, ahogy azt a blansírozásnál megszokhattuk: amilyen gyorsan csak lehet, megfőzi a zöldségeket egy nagy lábosban, sok sóval, a fedőt minimálisan félretéve. Amikor azonban kiveszi a zöldségeket a vízből, egy meglepő lépést is beiktat a folyamatba.

A lábosból kivéve érhető módon gőzölögni fognak zöldségek. Ahogy azonban arra McGee felhívja a figyelmet, ez azt jelenti, hogy nedvességet veszítenek.

Ezt azonban könnyedén megelőzheted, ha valami vízállóval feded be a zöldségeket: ez nem más, mint egy kis olaj vagy vaj. Ez megakadályozza, hogy a zöldbab – amit a videóban láthatunk - és más zöldségek megráncosodjanak, és benntartja a nedvességet.

Attól függően, hogy mire szeretnéd használni őket, tudsz játszani a felhasznált olajakkal – egy vékony réteg szezámolaj tökéletes a zöldbabhoz, mielőtt rizzsel megennéd.

Forrásunk volt


Még több konyhai praktikát itt találsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!