fűszerkeverék

Garam masala

A garam masala az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék, mely többféle változatban is készülhet. A leggyakrabban használt összetevői a következők: a fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld- vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág.

Provence-i fűszerkeverék

Dél-Franciaországból származó, tipikusan az alábbi fűszerekből álló mix: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, babérlevél, borsikafű és néha levendulavirág, melyek közül a kakukkfű a legmeghatározó íz. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba is.

Ételízesítő

Az ételízesítő elsősorban zöldségszárítmány. Több, természetes úton szárított zöldség felhasználásával készül. Granulátum formájában megőrzi a zöldségek zamatát, mely a főzés során ismét felszabadul. Az ételízesítőket főként levesek ízesítéséhez használják, emellett főzelékek, köretek, húsok, zöldségek fűszerezésére is alkalmas.

Mézeskalács fűszerkeverék

A mézeskalács fűszerkeveréket hagyományosan a megnevezésében szereplő sütemény ízesítésére használják. A mézeskalács fűszerkeverék általában fahéjat, szegfűborsot, szegfűszeget, kardamomot, koriandert, gyömbért, csillagánizst, édesköményt, szerecsendiót tartalmaz. A fűszerek mellett egyéb aromákkal is ízesítik a mézeskalácsot, mint pl. citrusfélék héjával vagy akár rózsavízzel.

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek