r
Nosalty Logó

Sütőtökös-shimeji gombás rizottó a Kékfestő Konyhából

Kékfestő Konyha
Sütőtökös shimeji gombás rizottó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Alaplé

Rizottó

805
Kalória
20g
Fehérje
88.1g
Szénhidrát
38.8g
Zsír
215.7g
Víz
94.3g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
5.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Alaplé

Rizottó

Összesen 805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Alaplé

Rizottó

Összesen 2410 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Alaplé

Rizottó

Összesen 199 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2347.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    478 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    420 mg
  • Nátrium
    1332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    215.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    844 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    1113 micro
  • β-karotin
    4620 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    60.1 g

Zsír

  • Összesen
    116.5 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7042.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    1434 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1260 mg
  • Nátrium
    3997 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    264.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    647.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2532 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    730 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    872 micro
  • α-karotin
    3339 micro
  • β-karotin
    13860 micro
  • β-crypt
    8747 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 2410 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    583.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    331 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    277 micro
  • β-karotin
    1148 micro
  • β-crypt
    725 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 199 kcal

Elkészítés

Alaplé

  1. A répát, fehérrépát, zellert és karalábét feltesszük főni 600 ml vízben, sózzuk. A gombát csak akkor adjuk hozzá, amikor már minden zöldség megpuhult. 10 percen át főzzük még.

Rizottó

  1. Felkockázzuk a sütőtököt és bő vízben feltesszük főni.
  2. Olívaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a mosatlan rizst, és 10 percig pirítjuk.
  3. Felöntjük a fehérborral, és megvárjuk, amíg a rizs beissza a bort.
  4. Apránként adjuk hozzá a leszűrt húslevest, 1-2 merőkanálnyi adagokban. Mindig akkor mehet bele a következő kanál, amikor beszívta az előzőt. Itt már nem sózunk, csak borsozunk, és beletesszük a kakukkfüvet.
  5. Amikor az összes lé elfogyott, és a rizs teljesen megpuhult hozzákeverjük a sütőtököt, néhányat teljesen összezúzunk, de hagyjunk benne egész darabokat is.
  6. Végül hozzákeverjük a vajat és a reszelt parmezánt.
  7. Tálaláshoz a tetjére helyezzük a shimeji gombát, egy szál rozmaringgal díszíthető, ha van otthon. A tetejét még megszórjuk egy kevés parmezánnal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 60 p

Imádom a rizottót. Bármikor képes vagyok bármennyit megenni belőle. Egyszer volt itthon egy csomó sütőtök, a boltban pedig megláttam a shimeji gombát, ami elég jellegzetesen néz ki, azonnal vettem is belőle. Nem volt célom, nem tudtam, mire akarom használni. Aztán valahogy beugrott, hogy csináljunk belőle rizottót. Így ez a recept teljes mértékben az én ötletem, viszont utána láttam már máshol, hogy valaki megcsinálta. Azért én büszke vagyok rá. Ez a recept teljesen vega. Vegánná is alakítható, amennyiben a vajat felcseréljük növényi vajjal, a parmezánt pedig vegán parmezánnal.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek