adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Alaplé
Rizottó
-
250 g rizottó rizs
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 dl félszáraz fehérbor
-
300 g sütőtök
-
100 g vaj
-
100 g parmezán sajt
-
1 ek olívaolaj
-
1 kk kakukkfű
-
1 csipet bors
805
Kalória
20g
Fehérje
88.1g
Szénhidrát
38.8g
Zsír
215.7g
Víz
94.3g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
5.7g
Cukor
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Alaplé
-
13g sárgarépa5 kcal
-
20g fehérrépa13 kcal
-
13g zeller5 kcal
-
15g karalábé3 kcal
-
2g só0 kcal
-
20g shiitake gomba7 kcal
Rizottó
-
83g rizottó rizs298 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
28 kcal
-
100g sütőtök38 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
33g parmezán sajt131 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
805
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Alaplé
-
40g sárgarépa15 kcal
-
60g fehérrépa38 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
45g karalábé9 kcal
-
7g só0 kcal
-
60g shiitake gomba20 kcal
Rizottó
-
250g rizottó rizs895 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g félszáraz fehérbor84 kcal
-
300g sütőtök113 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2410
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Alaplé
-
3.3g sárgarépa1 kcal
-
5g fehérrépa3 kcal
-
3.3g zeller1 kcal
-
3.7g karalábé1 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
2 kcal
Rizottó
-
20.7g rizottó rizs74 kcal
-
7.5g vöröshagyma3 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
8.3g félszáraz fehérbor7 kcal
-
24.9g sütőtök9 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
8.3g parmezán sajt32 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
199
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 20 g
Zsír
-
Összesen 38.8 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2347.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 478 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 420 mg
-
Nátrium 1332 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 88.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 215.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 844 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 243 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 291 micro
-
α-karotin 1113 micro
-
β-karotin 4620 micro
-
β-crypt 2916 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
805
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 60.1 g
Zsír
-
Összesen 116.5 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 283 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7042.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 1434 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 1260 mg
-
Nátrium 3997 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 264.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 647.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2532 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 730 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 872 micro
-
α-karotin 3339 micro
-
β-karotin 13860 micro
-
β-crypt 8747 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
2410
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 583.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 331 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 21.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 53.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 277 micro
-
β-karotin 1148 micro
-
β-crypt 725 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
199
kcal
Elkészítés
Alaplé
- A répát, fehérrépát, zellert és karalábét feltesszük főni 600 ml vízben, sózzuk. A gombát csak akkor adjuk hozzá, amikor már minden zöldség megpuhult. 10 percen át főzzük még.
Rizottó
- Felkockázzuk a sütőtököt és bő vízben feltesszük főni.
- Olívaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a mosatlan rizst, és 10 percig pirítjuk.
- Felöntjük a fehérborral, és megvárjuk, amíg a rizs beissza a bort.
- Apránként adjuk hozzá a leszűrt húslevest, 1-2 merőkanálnyi adagokban. Mindig akkor mehet bele a következő kanál, amikor beszívta az előzőt. Itt már nem sózunk, csak borsozunk, és beletesszük a kakukkfüvet.
- Amikor az összes lé elfogyott, és a rizs teljesen megpuhult hozzákeverjük a sütőtököt, néhányat teljesen összezúzunk, de hagyjunk benne egész darabokat is.
- Végül hozzákeverjük a vajat és a reszelt parmezánt.
- Tálaláshoz a tetjére helyezzük a shimeji gombát, egy szál rozmaringgal díszíthető, ha van otthon. A tetejét még megszórjuk egy kevés parmezánnal.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 60 p
Imádom a rizottót. Bármikor képes vagyok bármennyit megenni belőle. Egyszer volt itthon egy csomó sütőtök, a boltban pedig megláttam a shimeji gombát, ami elég jellegzetesen néz ki, azonnal vettem is belőle. Nem volt célom, nem tudtam, mire akarom használni. Aztán valahogy beugrott, hogy csináljunk belőle rizottót. Így ez a recept teljes mértékben az én ötletem, viszont utána láttam már máshol, hogy valaki megcsinálta. Azért én büszke vagyok rá. Ez a recept teljesen vega. Vegánná is alakítható, amennyiben a vajat felcseréljük növényi vajjal, a parmezánt pedig vegán parmezánnal.