r
Nosalty Logó

Sütőtökös-shimeji gombás rizottó a Kékfestő Konyhából

Kékfestő Konyha
Sütőtökös shimeji gombás rizottó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Alaplé

Rizottó

805
Kalória
20g
Fehérje
88.1g
Szénhidrát
38.8g
Zsír
215.7g
Víz
94.3g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
5.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Alaplé

Rizottó

Összesen 805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Alaplé

Rizottó

Összesen 2410 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Alaplé

Rizottó

Összesen 199 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2347.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    478 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    420 mg
  • Nátrium
    1332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    215.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    844 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    1113 micro
  • β-karotin
    4620 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    60.1 g

Zsír

  • Összesen
    116.5 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7042.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    1434 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1260 mg
  • Nátrium
    3997 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    264.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    647.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2532 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    730 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    872 micro
  • α-karotin
    3339 micro
  • β-karotin
    13860 micro
  • β-crypt
    8747 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 2410 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    583.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    331 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    277 micro
  • β-karotin
    1148 micro
  • β-crypt
    725 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 199 kcal

Elkészítés

Alaplé

  1. A répát, fehérrépát, zellert és karalábét feltesszük főni 600 ml vízben, sózzuk. A gombát csak akkor adjuk hozzá, amikor már minden zöldség megpuhult. 10 percen át főzzük még.

Rizottó

  1. Felkockázzuk a sütőtököt és bő vízben feltesszük főni.
  2. Olívaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a mosatlan rizst, és 10 percig pirítjuk.
  3. Felöntjük a fehérborral, és megvárjuk, amíg a rizs beissza a bort.
  4. Apránként adjuk hozzá a leszűrt húslevest, 1-2 merőkanálnyi adagokban. Mindig akkor mehet bele a következő kanál, amikor beszívta az előzőt. Itt már nem sózunk, csak borsozunk, és beletesszük a kakukkfüvet.
  5. Amikor az összes lé elfogyott, és a rizs teljesen megpuhult hozzákeverjük a sütőtököt, néhányat teljesen összezúzunk, de hagyjunk benne egész darabokat is.
  6. Végül hozzákeverjük a vajat és a reszelt parmezánt.
  7. Tálaláshoz a tetjére helyezzük a shimeji gombát, egy szál rozmaringgal díszíthető, ha van otthon. A tetejét még megszórjuk egy kevés parmezánnal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 60 p

Imádom a rizottót. Bármikor képes vagyok bármennyit megenni belőle. Egyszer volt itthon egy csomó sütőtök, a boltban pedig megláttam a shimeji gombát, ami elég jellegzetesen néz ki, azonnal vettem is belőle. Nem volt célom, nem tudtam, mire akarom használni. Aztán valahogy beugrott, hogy csináljunk belőle rizottót. Így ez a recept teljes mértékben az én ötletem, viszont utána láttam már máshol, hogy valaki megcsinálta. Azért én büszke vagyok rá. Ez a recept teljesen vega. Vegánná is alakítható, amennyiben a vajat felcseréljük növényi vajjal, a parmezánt pedig vegán parmezánnal.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...