r
Nosalty Logó

Egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Hering András
Egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 305 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1218 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 45 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1301 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    879 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    195.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    422 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    437 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    203 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5064 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10979 micro
Összesen 305 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.6 g

Zsír

  • Összesen
    105.5 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5204.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    408 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    814 mg
  • Nátrium
    3517 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    782.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1688 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    116 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    1748 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    810 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20254 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43914 micro
Összesen 1218 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    772 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1673 micro
Összesen 45 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a fokhagymát, majd alaposan mossuk meg a spenótleveleket, a gombafejeket. A spenótlevelek vastagabb szárait távolítsuk el (ha bébispenóttal dolgozunk, erre nincs szükségünk), a gombafejeket szeleteljük fel tetszőleges darabokra.
  2. Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy és mélyebb serpenyőben vagy cocotte-ban (vasedényben) közepesen magas lángon. Csak addig melegítsük az olajat, amíg csillogó nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a gombát, egy csipet sót és fekete borsot, majd időnként megkeverve főzzük 5-8 percig, amíg a gomba egy kicsit összeesik és megpuhul.
  4. Reszeljük (vagy mozsárban törjük össze) a fokhagymagerezdeket, adjuk hozzá a gombához, majd alaposan keverjük össze. Ezután mehet hozzá az orzotészta is, pároljuk illatosra, körülbelül 1 percig.
  5. Öntsük fel annyi zöldségalaplével, hogy az alapanyagokat ellepje, majd közepes hőfokon, fedő nélkül kezdjük el főzni. Kevergessük gyakran, hogy az orzo ne ragadjon le. Ha az alaplé nagy része felszívódik, és szükségesnek látjuk, adjunk hozzá plusz alaplevet. Az orzonak nagyjából 10 perces főzési időre van szüksége, míg al dente nem lesz.
  6. Az orzo és a gomba összefőzésének utolsó 2 percében adjuk hosszá a kókuszkrémet (vagy kókusztejszínt, esetleg 100%-os, sűrűbb kókusztejet), majd főzzük további 2-3 percig, egészen addig, amíg a folyadékok nagy része felszívódik, és krémes mártást kapunk.
  7. Az utolsó fázisban adjuk hozzá a spenótleveleket: ha nem bébispenótot, hanem egész spenótleveleket használunk, akkor nyugodtan tartsuk még egy-két percig a hő fölött a tésztát, hogy a spenótlevek megpuhuljanak, bébispenót esetében erre nincs szükség, hiszen a forró tésztához adva egy pillanat alatt megpuhulnak.
  • Receptkönyvben: 151
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 59
  • Össznézettség: 9249
  • Feltöltés dátuma: 2021. november 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo
Hering András 166 recept

Az orzotészta egy olasz tésztafajta, és úgy néz ki, mint a rizottórizs, bár a neve azt jelenti: árpa, és valójában durumlisztből készül. Olaszországban jobbára levesekhez és salátákhoz használják, de a fúziós konyhákban isteni tésztarizottót vagy szaftos tésztafogást is lehet készíteni belőle. Ez a recept most épp azt mutatja meg, hogy az orzo mennyire gyorsan és sokrétűen felhasználható: egy edényben készítettem belőle egy gombás-spenótos orzopastát, melynek krémességét nem tejszínnel, hanem kókuszkrémmel adtam meg. Az elkészítése mindössze 30 percet vesz igénybe, és csak egyetlen edényre van szükségünk hozzá, így a gyors ebédek és vacsorák legizgalmasabb, nagyon szaftos, "luxusmártásos" fogása lehet. Csupán arra figyeljünk, hogy gyakran keverjük meg az orzót főzés közben, nehogy letapadjon az edény aljára!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek