gombák
Kombucha gomba
A kombucha gomba (más néven tea gomba vagy SCOBY) egy szimbiotikus kultúra, amely élesztőgombákból és baktériumokból áll. Leggyakrabban édesített fekete vagy zöld tea erjesztésére használják, aminek eredményeként enyhén pezsgő, savanykás, probiotikus ital – a kombucha – jön létre. A fermentáció során a gomba a cukrot szerves savakká, vitaminokká és enzimekké alakítja át. Az ital népszerűségét egészségügyi előnyeinek köszönheti: sokan emésztéstámogató, immunerősítő, sőt, méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki – bár ezekre jelenleg korlátozott a tudományos bizonyíték. A kombucha gombát otthon is lehet nevelni, de akár kész SCOBY-t is vásárolhatunk bioboltokban vagy az interneten. Fontos a tisztaság és a megfelelő hőmérséklet biztosítása az erjesztés során, hogy elkerüljük a nem kívánt baktériumok elszaporodását.
Címlapról ajánljuk
Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...
Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?
NosaltyÍgy lesz ragyogó a zuhanykabin súrolás nélkül – A szállodák...
A vízkő makacs ellenség, különösen a zuhanykabin üvegén. Mutatjuk, hogyan távolíthatod el a lerakódásokat kíméletesen, gyorsan és vegyszerek nélkül, ahogy a profi takarítók teszik.
Németh OrsiMit főzzek ma? Csirkenuggets sütőben sütve, házi forró csokoládé és...
Mikulás alkalmából a gyerekeknek kedvezünk mai menünkkel: házi csirkenuggets-et és édes élvezeteket kínálunk.
NosaltyLegnépszerűbb cikkek
Változik, amit a lázról gondolunk: a tudósok szerint már nem...
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
Visszatér a '90-es évek a konyhákba: ilyen színű lesz egyre...
A ’90-es évek konyhaszínei újra hódítanak, de most sokkal kifinomultabban, mint valaha. Mutatjuk, hogyan frissítik fel ezek az árnyalatok a konyhát úgy, hogy az egyszerre legyen modern és nosztalgikus.
Ezt a magyar vörösbort választották a világ legjobbjának
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Top Receptek
Karácsonyi rögtön puha mézeskalács
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Szezámmagos karika sokáig elállós tésztából
Sokan előnyben részesítik a sós rágcsálnivalókat. Én is így vagyok ezzel, mindig a sósat részesítem előnyben. Noha azért eszem édességet is!! Ez a fajta tészta egy dobozba téve, ...
Klasszikus töltött káposzta
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...