Kombucha gomba

A kombucha gomba (más néven tea gomba vagy SCOBY) egy szimbiotikus kultúra, amely élesztőgombákból és baktériumokból áll. Leggyakrabban édesített fekete vagy zöld tea erjesztésére használják, aminek eredményeként enyhén pezsgő, savanykás, probiotikus ital – a kombucha – jön létre. A fermentáció során a gomba a cukrot szerves savakká, vitaminokká és enzimekké alakítja át. Az ital népszerűségét egészségügyi előnyeinek köszönheti: sokan emésztéstámogató, immunerősítő, sőt, méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki – bár ezekre jelenleg korlátozott a tudományos bizonyíték. A kombucha gombát otthon is lehet nevelni, de akár kész SCOBY-t is vásárolhatunk bioboltokban vagy az interneten. Fontos a tisztaság és a megfelelő hőmérséklet biztosítása az erjesztés során, hogy elkerüljük a nem kívánt baktériumok elszaporodását.

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek