gombák
Kombucha gomba
A kombucha gomba (más néven tea gomba vagy SCOBY) egy szimbiotikus kultúra, amely élesztőgombákból és baktériumokból áll. Leggyakrabban édesített fekete vagy zöld tea erjesztésére használják, aminek eredményeként enyhén pezsgő, savanykás, probiotikus ital – a kombucha – jön létre. A fermentáció során a gomba a cukrot szerves savakká, vitaminokká és enzimekké alakítja át. Az ital népszerűségét egészségügyi előnyeinek köszönheti: sokan emésztéstámogató, immunerősítő, sőt, méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki – bár ezekre jelenleg korlátozott a tudományos bizonyíték. A kombucha gombát otthon is lehet nevelni, de akár kész SCOBY-t is vásárolhatunk bioboltokban vagy az interneten. Fontos a tisztaság és a megfelelő hőmérséklet biztosítása az erjesztés során, hogy elkerüljük a nem kívánt baktériumok elszaporodását.
Címlapról ajánljuk
Nem a tojás és a szalonna tehet a magas koleszterinről:...
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
NosaltyMit főzzek hétvégén? Karácsony utáni maradékmentő napokat tartunk
Maradék zöldségből, húsból krémleves, becsinált leves vagy pásztorpite, bejgliből pohárkrém, krumplipüréből pogi? Igen!
NosaltyEzért nem jó ötlet mindig a polc hátuljáról levenni a...
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Németh OrsiLegnépszerűbb cikkek
Nagyon sokan isszuk így a teát, pedig súlyos betegséget okozhat
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Ezt a magyar vörösbort választották a világ legjobbjának
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt
Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.
Top Receptek
Párolt lila káposzta
A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...
Klasszikus töltött káposzta
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...
Ropogós, omlós, sült kacsacomb - Vicikótól
Nálunk minden Karácsonykor ez a menü. Nagyon szeretjük a kacsát. Addig-addig kísérleteztem a sütéssel, míg rájöttem erre a módszerre. Ahogy írtam a receptben, teljesen kisül a ...