Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes sütőtök

Mézes sütőtök
Mézes sütőtök
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemcsak isteni, hanem egészséges is.  A mézes sütőtök önmagában is kínálható gyors vacsoraként, de lehet a vasárnapi ebéd része: hús mellé köretként felszolgálva is zseniális.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkatököt alaposan megmossuk, kikanalazzuk a magját, és feldaraboljuk. A tepsibe szilikonos sütőlapot teszünk (ennek hiányában az alufóliával, vagy sütőpapírral bélelés is tökéletesen megfelel, a cél, hogy a tökről lecsurgó méz ne égjen bele a tepsibe).
  2. Elhelyezzük a sütőlapon a sonkatök darabkákat, és egyesével lecsurgatjuk őket mézzel. 180ºC-ra (légkeveréses álláson) előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tökdarabkák megpuhulnak, illetve a méz szépen karamellizálódik.

  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 40
össznézettség: 115 169
elküldve: 7
receptkönyvben: 608
elkészítve: 44/60
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport, paleolit fogyókúra
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: köretek
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Sun, 2015-10-25 14:26

Tegnap Sárváron jártam a Simon-Júdás vásáron. Tök volt itthon, ott szereztem pár üveg ilyen-olyan termelői mézet így evidens, hogy az akácos ma felbontásra került és már a sütőben...

Lebowski
Lebowski Mon, 2012-01-02 20:23

Kedves Petra!

A sütőtök valóban nagyon egészséges, de a mézzel sütéssel kapcsolatban aggályaim vannak.
A mézből ugyanis 60-70 C-fok felett kiválik a gyanta, amely az egészségre kifejezetten ártalmas.
Javaslatom, hogy a mézet csak a már langyos tökre csurgassuk, az élvezet ekkor sem marad el!:-)

Jó étvágyat!

a Töki

szilvakompot79
szilvakompotka / szilvakompot79 Sat, 2012-10-20 19:29

Kedves Lebowski, a méz sülés közben sem lesz egészségkárosító hatású.!
Károsodik a méz, és nem lesz annyi jó hatása, mint egyébként.
A probléma kiküszöbölésére javaslom, hogy inkább, ha már félig megsült a tök, akkor tegyétek rá a mézet, amikor már puhul, jobban átveszi az ízét, és nem károsodik annyira...
Tudom, miről beszélek, a szüleim gyerekkorom óta méhészek.
További kellemes sütést főzést kívánok mindenkinek :)

AntaAnyu
AntaAnyu Wed, 2012-10-17 22:51

Jól szóltál!=) Lájk helyett ezt muszáj volt! A recept egyébként jó, de a gyantás probléma miatt mi is csak az utolsó 5 percre csurgatjuk rá!

Üdvözlettel: another Dude

Ajon
Ajon Wed, 2011-11-02 19:51

Ahogy múlnak az évek a fejem fölött, egyre több mindent szeretek, amire régen rá sem bírtam nézni. Ilyen volt a hagyma, a kapor, most pedig a sütőtök. Ma próbáltam először sütőtököt sütni. A recept szerint mézet tettem rá. A vékony, lapos szeletek nekem is 25 perc alatt lettek puhák, de nem mindegyik volt egyforma, így azok később puhultak meg. Köszönöm, Petra a mézes ötletet! nagyon ízlik!

bebice
bebice Thu, 2011-10-27 16:12

Én kristálycukorral szoktam megszórni sütés előtt,az is karamellizálódik rajta és olcsóbb,szerintem kár a drága mézet pocsékolni rá.

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Sun, 2011-10-30 15:18

Szerintem pedig kár az egészségtelen kristálycukorral elrontani ezt a rendkívül egészséges és egyszerű étket.
Akkor már inkább natúr...

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Wed, 2012-09-19 12:47

Ezt ki mondta? Csak mert nem írnak, beszélnek valamiről, attól még létezhet. Sorold fel a finomított fehér cukor szervezetre gyakorolt egészséges hatásait!

Veres Ibi
Veres Ibi Tue, 2019-10-08 09:49

Itt felsorolni, hogy milyen egészségre károsító hatása van a finomított cukornak nem lehet. Nincs hely, és idő sem. Töménytelen adat áll viszont rendelkezésre, ha valaki megakarja tudni. Mindig is káros volt, csak soha nem fogyasztották olyan mérhetetlen mennyiségben, mint napjainkban. Még a natúr (!) joghurtok némelyikében is van.
De hogy meglegyen az öröm: Kísérletek bizonyítják (ha érdekel hogy milyen, légyszíves ezt a munkát már végezd el, keress rá, hamar megtalálod) hogy bebörtönzöttek egy csoportját adott időre cukormentes diétára fogták, míg másik csoportjukat az addigi étrend szerint kapták az étele. A mentes csoportban csökkent az agresszió. Ugyanis a finomított ételek stimulálják az idegrendszert. De egyébként minden (!) finomított étel káros. Mivel elő van dolgozna (az emésztőrendszer számára) túl gyorsan halad át a szervezeten. Pl. dobálja a vércukrot. Meglöki hirtelen, aztán amikor kiürül a szervezetből (ami viszonylag hamar megtörténik, mivel nincs vele annyi munka) hamar és gyorsan lezuhan a vércukor szint. Ez az arra érzékenyeknél tünetet, vagy állapot rosszabbodást okoz. Csak így hirtelen ami eszembe jutott. De akit tényleg érdekel, és nem csak kötekedik, az úgyis utána jár maga. ;) Úgyhogy én se strapálom magam tovább. A recept pedig egyszerű, de nagyszerű! :D

jucus60
jucus60 Thu, 2011-10-13 16:31

Megsütöttem és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet. (nekem kb. 45 perc alatt sült meg.)

Joyo21
Joyo21 / Joyo21 Mon, 2010-11-22 16:59

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet. Elkészítettem, és isteni finom lett. Még a párom is repetázni akart, aki alapban nem szereti a sütőtököt ^^

kajul
julka / kajul Sat, 2010-11-20 14:17

Ha a sütőtököt már majdnem készre sütöttétek, és utána kenitek be mézzel, ( lehet legolcsóbb vegyes méz, mert a méz a sütés közben úgy is túl hevül,kár a drágább mézet rá pazarolni) majd durvára vágott, vagy tört dióval megszórjátok, és készre sütitek, még finomabb csemegét kaptok. Lehet fahéjjal kevert mézzel is bekenni a tököt. Próbáljátok ki!

papko45
papko45 Sat, 2010-10-30 11:18

Mennyi a mézestök kalória ill cukortartalma?Előre is köszi!

legard ari
legard ari Thu, 2010-10-28 16:27

Én a szezonbam folyamatosan sütöm a tököt,de ezeket a praktikákat nem ismertem,feltétlenül kifogom probálni mert inycsiklandozóak. Nagyon köszönöm,

Lardee32
Lardee / Lardee32 Wed, 2010-10-27 15:56

Nekem van egy nagyon jó ötletem, hogy a maggal mit kezdj... ezt most 7végén csináltam meg, miután kibeleztük a haloween tököt.

Hogyan süssük meg a tökmagot?
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.

1. Amíg még nedves a sütőtök húsa, mossuk ki a magokat belőle. Ha másnapra hagyjuk, a megszáradt húst nehéz lesz eltávolítani a magokról. Mossuk egy szűrőben, amíg teljesen meg nem tisztulnak.

2. Hagyjuk, hogy a levegőn megszáradjanak, néha kicsit keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze. Egy sütőpapírt olajazzunk meg, vagy fújjuk be egy főző spray-jel, és egy rétegbe terítsük el a magokat.

3. Vannak, akik ebben a fázisban megsózzák, mások csak sütés után. Mindenki saját maga eldöntheti, melyik jobb. Hogy többféle ízt kapjunk, a sütőpapírt bekenhetjük kevés növényi olajjal vagy pirított szezám olajjal (csak kevés szezám olajat használjunk). Sütőtök fűszerrel is ízesíthetjük, az olajazott sütőpapírra frissen vagdalt fokhagymát is tehetünk. Ne használjunk túl sok ízesítőt, az a célunk, hogy a tökmag ízét erősítsük, és nem az, hogy elnyomjuk.

4. A tökmagokat 15 percig sütjük, majd megkavarjuk, hogy mindkét oldala megpiruljon és további 10 percet pirítjuk. Miután letelt az idő, kóstoljunk meg néhány magot, és döntsük el, hogy van-e szükség további sütésre. Vigyázzunk a forró magokkal, mert megégethetnek.

A tökmag önmagában is kiváló harapnivaló, de más ételekkel is használhatjuk, zöld salátával, gabonával és hirtelensült zöldségekkel.

zsu83
zsu83 / zsu83 Mon, 2010-10-18 14:06

Én rengeteget sütöttem már tököt-de a másfél óra mindig kellett- igaz nem amerikai sütőtök volt, hanem magyar, szürke héjú. (pl nagydabasi).

Mokika
Mokika / Mokika Thu, 2010-10-14 19:04

ÉN EZT MA ELKÉSZÍTETTEM. AKÁCMÉZ HELYETT A KEDVES SZOMSZÉDOM VEGYES VIRÁGMÉZÉVEL "ÖNTÖTTEM NYAKON" A TÖKDARABKÁKAT. NAGYON FINOM LETT!!! KÖSZI!!!!!!

Müszi
Müszi Mon, 2009-11-02 16:02

Szia Petra !
A vendégeim nem tudtak betelni a "Petra- féle" sütőtökkel !

petra
Petra / petra Fri, 2009-08-07 07:13

szia Zit!
ahogy a képen, az alsó sávban látható :-), kb. 25 perc a sütési idő, de ez nagyban függ attól is, hogy mekkora darabokra vágod fel a tököt

Zit
Zit / Zit Thu, 2009-08-06 23:14

Kedves Petra! Én már régóta szeretnék sütőtököt sütni, de azért jó volna legalább megsaccolni, hogy kb. mennyi ideig sül. E recept esetén mennyi nagyjából a sütési idő? (mert még sosem csináltam) Köszönöm a segítséget!

petra
Petra / petra Wed, 2008-11-19 10:09

kedves János,
köszönöm a helyesbítést és hasznos tudnivalókat!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-11-18 21:31

Kedves Petra,

én is nagyon szeretem a sütőtököt, s mostanában gyakran fogyasztjuk is,

annyit szeretnék a mézes sütőtökkel kapcsolatban megjegyezni, hogy az emlitett magas C- és a B-vitamintartalom elsődlegesen a magjára igaz,

a húsában nem ezek a vitaminok fordulnak elő nagyobb mennyiségben,

a hús sárga színe a magas karotintartalomra utal, amely a zsíroldható A-vitamin provitaminja,

(s ha már a zsíroldhatóságrol van szó , akkor az A-vitaminnak a szervezetbeli hasznosulását egy kis kanál vaj, tejszín stb becsempészésével tudjuk igazán segíteni)

üdv

János

285
sonkatök 1 kg
akácméz 10 ek