Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekete retek saláta télire

Fekete retek saláta télire
Fekete retek saláta télire
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy idős paraszt bácsi kb. 15 éve hozott kóstolót, azóta telente készítek néhány üveggel.

Ez egy téli vitaminbomba. A fekete retket az ókorban is fogyasztották, mert epe és máj regeneráló hatása már akkor is közismert volt.

C-vitaminban, káliumban, vasban, foszforban rendkívül gazdag, az immunrendszer nagy barátja, légzési- és megfázásos betegségek hatásos ellenszere, a középkorban afrodiziákumként is emlegették. Baktérium- és vírusölő, étvágygerjesztő.

Sokan leves mellé is fogyasztják, én gyakran magában is betolok egy fél üveggel, de minden húsos ételhez fogyasztható.

Gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlott.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A retket, sárgarépát, fokhagymát, vöröshagymát, tormát letisztítjuk. Sajtreszelőn lereszeljük a retket és répát, a tormát vékony szeletekre szeljük, a fokhagymát apróra vágjuk (nem zúzzuk), a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk.
  2. Fűszerezzük, hozzáadjuk a mézet, ecetet, apróra vágott petrezselymet és az olajat. Miután megkevertük, 1 óráig állni hagyjuk.
  3. Kisebb üvegekbe töltjük, a tetejét lezárjuk egy pici olívaolajjal (így hűtőben sokáig eláll). Levet nem készítek hozzá, mert éppen annyit enged, amennyi szükséges az eltevéshez.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 25 816
elküldve: 20
receptkönyvben: 150
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Wilson bá

Mióta szakács: 2013.01.16.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, befőtt

egyéb elnevezések

reteksaláta, fokhagymás saláta fekete retekkel, répás saláta retekkel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

64
fekete retek 1.5 kg
sárgarépa 15 dkg
torma 1 db
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 6 gerezd
vöröshagyma 3 közepes fej
köménymag 1 kávéskanál
5 dkg
akácméz 2 ek
ecet 4 ek
olívaolaj 2 ek