Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édes gesztenyekrémleves

Édes gesztenyekrémleves
Édes gesztenyekrémleves
40 perc / előkészület: 25 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maga a gesztenye az őszt idézi.....természetesen a legfinomabb ez a leves a friss szelídgesztenyéből, de erre nincs mindenkinek lehetősége, alkalma.......viszont a fagyasztott gesztenyemasszából is - kellő ízesítéssel - mesés levest tudunk készíteni, ezzel-azzal megbolondítva.....az ünnepi asztalon is megállja helyét........nagyon-nagyon finom, nehéz abbahagyni.....vendégváró desszertnek is kiváló, íze miatt is, s nem utolsó sorban dekoratív, ha ilyen szépen felöltöztetjük :)......édességként, desszertként is lehet tálalni, szobahőmérsékletűre hűlve, akár jól kihűtve, desszertes tálkákban kisebb adagokban, így is megállja a helyét, tökéletes :).....gondolkodtam is, mit jelöljek be - levest vagy desszertet.....én rájárok, egyszerűen, amikor készítem, nem tudok betelni vele, s csak azt veszem észre, hűlt helye a fincsiségnek.....mivel kis családom dettó olyan, mint én, így dupla adagot készítek.....természetesen, nem eszünk bele, csak napközben jönnek-mennek a kis desszertes tálkák :)......aki nem hiszi, próbálja ki :).....tuti, nem bánja meg :)......

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A fagyasztott gesztenyemasszát előző este - a készítéshez képest - kivesszük a mélyhűtőből, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjon, s felhasználásig már nem tesszük hűtőbe!

Bonyolultnak tűnhet a leírás alapján, de rém egyszerű, csak nagyon részletesen írtam! :)

Ha másnapra besűrűsödne, melegítéssel, kevés tej hozzáadásával kissé lehet hígítani, vagy pudingként - desszertként fogyasztani. 

Az esetleges maradék golyócskákat lefedve, a zacskóban lévő habot - a csúcsánál összenyomva, hogy ne kapjon levegőt - hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.

Az ízesítésen, kóstolgatás közben, lehet javítani, változtatni, ízlésnek megfelelően - gondolok én itt a cukor mennyiségére, bár egyáltalán nem túl édes, de ízlések és pofonok különbözőek! :)

Mindenesetre, mennyei leves, az biztos, mindenkinek merem ajánlani! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kis lábaskában a megmosott mazsolát feltesszük annyi kis vízben a rum felével főni, hogy épp csak ellepje. Így előfőzzük, hogy puha legyen, s átvegye a rum ízét - aroma is megfelel. 3-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hagyjuk a lében kihűlni, ázni.
  2. Eközben egy körülbelül 2,5 literes lábasban (amiben majd az egész kényelmesen elfér) a gesztenyemasszát szétnyomkodunk - melyből 5 dekányit félreteszünk - villával, öntünk hozzá 3 dl tejet apránként, miközben teljesen csomómentesre kikavarjuk a masszát. Lehet mixelni is, de nekem nem volt rá szükségem, simára lehet kavarni kézzel, fakanállal is.
  3. Ha kikevertük simára a masszát, felöntjük 7,5 dl tejjel. A pudingport, a fűszereket, a cukrot, a csipet sót 2,5 dl tejjel csomómentesre kavarjuk.
  4. A tejes gesztenyemasszát feltesszük melegedni, állandó kavargatás mellett. Amikor egyet buggyan, hozzáöntjük a csomómentesre kavart pudingport, s állandó kavargatás mellett összefőzzük őket, sűrítjük a levest.
  5. Ha felforrt, levesszük, hozzáadjuk a rum másik felét (aromát), a leszűrt mazsolát, vaníliás cukrot, jól elkavarjuk. Ezután belecsurgatjuk a mézet, ezzel is elkavarjuk, alaposan.
  6. Végül a habtejszínt kemény habbá verjük, s a 2/3 részét a forró leveshez kanalazzuk, simára kavarjuk vele, ettől csodás, krémes állagot kap. El is készült a mennyei krémlevesünk, melyet lefedünk, állni hagyjuk, míg elkészítjük a díszítő elemeket.
  7. A felvert tejszín maradék harmadát egy nylon zacskó sarkába kanalazzuk, levegőmentesen - melyet nagyon picit lenyírunk a díszítéskor. A félretett gesztenyemasszából apró golyócskákat formálunk a tenyerünkkel, kis tányérkára rakjuk őket. A képen látható módon díszítjük a tányérokba kanalazott leves tetejét (legvégén kevés őrölt fahéjjal megszórjuk). JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes, mert isteni!
  • elkészítettem: 24 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 065
elküldve: 1
receptkönyvben: 70
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: leves
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gesztenyeleves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

620
gesztenyemassza 35 dkg
tej 13 dl
habtejszín 3 dl
pudingpor 1 tasak
mazsola 15 dkg
rum 0.75 dl
fahéj 2 kávéskanál
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 8 ek
mézeskalács fűszerkeverék 3 kávéskanál
akácméz 4 ek
1 csipet