adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz
Hozzávalók
Tészta
-
60 dkg finomliszt
-
22 dkg akácméz
-
10 dkg cukor
-
20 dkg margarin
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
3 teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
-
4 dl habtejszín
-
60 dkg tejföl
-
12 dkg porcukor
-
15 dkg mascarpone
-
1 csomag habfixáló
689
Kalória
8.8g
Fehérje
75.7g
Szénhidrát
39.9g
Zsír
73.5g
Víz
99.6g
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
36.6g
Cukor
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 20% Zsír
Tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
18g akácméz56 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
0 kcal
Hozzávalók a krémhez:
-
33g habtejszín97 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
13g mascarpone51 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
Összesen
689
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 20% Zsír
Tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
220g akácméz669 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0 kcal
Hozzávalók a krémhez:
-
400g habtejszín1168 kcal
-
600g tejföl1188 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
150g mascarpone606 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
Összesen
8263
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 20% Zsír
Tészta
-
24.3g finomliszt88 kcal
-
8.9g akácméz27 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
8.1g margarin58 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
0 kcal
Hozzávalók a krémhez:
-
16.2g habtejszín47 kcal
-
24.3g tejföl48 kcal
-
4.9g porcukor19 kcal
-
6.1g mascarpone25 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
Összesen
335
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 39.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 75.7 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 73.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 304 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 292 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 136 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
689
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 106 g
Zsír
-
Összesen 478.5 g
-
Telített zsírsav 177 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 1195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3532.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 257 mg
-
Kálcium 1046 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1541 mg
-
Nátrium 427 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 908.6 g
-
Cukor 439 mg
-
Élelmi rost 17 mg
Víz
-
Összesen 882 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3652 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 175 micro
-
K vitamin: 208 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 266 micro
-
Kolin: 581 mg
-
Retinol - A vitamin: 3510 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1628 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 594 micro
Összesen
8263
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 142.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 36.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
335
kcal
Elkészítés
Tészta
- A mézet, a cukrot és a vajat egy magasabb falú lábasba tesszük és közepes lángon összemelegítjük őket, majd alacsony lángra véve hozzáadjuk a szódabikarbónát, ami hirtelen fel fog futni de ne ijedjünk meg ez természetes. Pár perc folyamatos kevergetés után szép aranybarna színt fog kapni, majd levesszük a tűzről és langyosra hűtjük.
- Ha kihűlt beledolgozzuk először a tojásokat, majd a lisztet is hozzáadjuk és tésztát gyúrunk belőle, 10 percet pihentetjük.
- Pihentetés után 10 egyforma gombócra osztjuk a tésztát, a gombócokat lisztezett sütőpapíron 22-23 cm-es kerek formára nyújtjuk és 5-6 perc alatt 160 fokon kisütjük. Ha kisült az első, előveszünk egy 20 cm átmérőjű tortaformát vagy tányért és körbevágjuk. Így járunk el, mindegyik tésztánál, majd kihűtjük őket.
- A tésztadarabokat, amiket levágtunk nem dobjuk el, hanem kihűlés után amikor már kemény egy aprítógép segítségével morzsává daráljuk (gép hiányában nylon fóliába téve klopfolóval összetörjük).
Hozzávalók a krémhez:
- A tejszínt, a tejfölt a porcukorral és a habfixálóval krémmé dolgozzuk 2-3 perc alatt.
- Az első mézes lapot megkenjük egy rész krémmel úgy, hogy mindenhol befedje, majd rátesszük a következő lapot és óvatosan megnyomkodjuk, nehogy eltörjön.
- A második lapot is megkenjük, majd ráhelyezzük az újabb lapot és így folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. Az utolsó tésztalap tetejét is megkenjük a krémmel, ami megmarad, azzal pedig bevonjuk torta oldalát. A félretett tésztamorzsával pedig szintén megszórjuk a tetejét és az oldalát is. Körülbelül 3-4 órára hűtőbe helyezzük, majd szeleteljük és kínáljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 120 p
- Sütés ideje: 60 p
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35x40
A Medovik egy mézes tejfölös torta, illetve süteményként is elkészíthető, amelynek a szépsége lényegében az, hogy sok vékony tésztalapból és sok vékony fehér színű töltelékből áll. Végtelenül puha állagú, íze hihetetlenül finom, és már mostanság nagyon népszerű. Azt tudni kell erről a tortáról, hogy időigényesebb az elkészítése, de a sütés minden pillanata élvezhető és minden erőfeszítést megér és minél több időt tölt a hűtőszekrényben, annál finomabb az íze. A krém, amit készítünk hozzá, teljesen megpuhítja a lapokat és szinte azokat is krémes állagúra varázsolja. Bármilyen alkalomra elkészíthető, legyen születésnap, évforduló vagy bármilyen ünnep, bármikor megállja a helyét, hiszen nagyon mutatós.