Ezek a legegészségesebb kaják minden nemzet konyhájából

A mai, globalizált világban nagyjából már minden nemzet konyhájához hozzájuthatunk az éttermeken keresztül, a koronavírus-járvány miatt pedig egyre többen rendelünk, és kísérletezünk a különböző kultúrákkal. Összegyűjtöttük a legegészségesebb fogásokat, hogy ha nem akarsz zsíros, cukros ételeket enni, akkor is legyen miből választanod.

Nézzük, melyek a különböző nemzetek ételei közül a legnagyobb favoritok:

A thai konyhából

Nyári tekercsek: mivel a tavaszi tekercsek jellemzően olajban vannak kisütve, a nyári tekercs jobb megoldás lehet. Tele van zöldségekkel és sovány fehérjével, így mindenképpen egészséges, és lehet belőle bőven enni akkor is, ha diétázol.

Ezek a legegészségesebb kaják minden nemzet konyhájából

Csirke satay: a csirkenyársot grillezik, és nem olajban sütik, a hús sovány, tele van fehérjével, és nem mellesleg nagyon finom. Okos ötlet lehet a mogyoróöntetet külön kérni hozzá, hogy a zsírfogyasztást is tudd kontrollálni.

Az olasz konyhából

Paradicsomos tészta: egész nyugodtan fogyaszthatsz tésztát, hiszen ez is az egészséges étkezés szerves része, de inkább a paradicsomos szószokat részesítsd előnyben a tejszínesekkel szemben. Így biztosan alacsonyan marad a zsírbeviteled is.

Vékonytésztás pizza ügyes feltétekkel: a pizzával alapvetően semmi probléma nincsen, ha vékony tésztával és egészséges feltétekkel kéred. Csirke, sovány szalonna, zöldségek, mozzarella – ezek mindegyike tud diétás is lenni. Itt is részesítsd előnyben a paradicsomos alapot a tejszínessel szemben, ha vigyázni akarsz a zsírbevitelre!

A kínai konyhából

Gőzgombóc: mivel ezt a gombócot főzik, nem sütik, már alapvetően alacsony a zsírtartalma, a többi pedig a tölteléken múlik. Ha zöldségekkel és / vagy sovány fehérjeforrással töltik, akkor mindenképpen egészséges, laktató megoldás.

Főtt csirke és zöldségek: a kínai ételeknél igazából arra érdemes figyelni, hogy párolják, és ne süssék olajban a proteinforrást, és hogy a szósz, amit adnak hozzá, ne legyen cukrozott. Minden más tökéletes választás lehet, hiszen a kínai konyha gyakran dolgozik csirkehússal. A párolt zöldségek mindig egészségesek, sőt, ha kérsz barna rizst köretként, még az is jót tesz a szervezetednek.

A japán konyhából

Miso leves: ez a leves gyakorlatilag levesalapból, tofuból és zöldségekből áll, nagyon jó ezzel kezdeni az étkezést, mert sok benne a fermentált alapanyag. Nem tudsz vele mellélőni.

Csirke teriyaki: ugyan a teriyakiszószban magas a nátrium szintje, ha nem a csirkére, hanem mellé kéred, oda tudsz figyelni, mennyit viszel be belőle a szervezetedbe. Köretként zöldséget vagy kisebb adag rizst javaslunk.

A mexikói konyhából

Vegetáriánus burritotál: tele van pakolva zöldségekkel és növényi eredetű fehérjével, ráadásul, ha nem kérsz hozzá túl sok szószt, gyakorlatilag extradiétás megoldás – úgy, hogy egy rakás vitamint és rostot pakolsz magadba vele. Ha nem vegetáriánus, hanem húsos tálat választasz, figyelj arra, hogy a hús ne legyen zsíros.

Tortillák: ha a tortillát nem sütik meg, csak megpirítják, és a többi hozzávaló egészséges, akkor egy ilyen menü nagyon laktató, finom, és alakbarát lehet. Jellemzően a tortillák is tele vannak zöldségekkel és sovány fehérjeforrással, így ezúttal tényleg minden a tölteléken múlik.

Az indiai konyha

Chana masala: az étel fő összetevője a chana vagy kala chana nevű csicseriborsó. Ebben rengeteg fehérje található, és magában is fogyasztható, de kérheted barna rizsre tálalva is. Mindkettő egészséges opció.

Tandoori csirke: a csirkét joghurtban és fűszerekben pácolják, és hengeres agyagkemencében sütik, tehát nem adnak hozzá extra zsiradékot. Egy klasszikus, de megbolondított csirke-rizs kombinációhoz tökéletes alapanyag, és az egyébként jellemzően nehéz indiai konyha egy üde színfoltja ez az étel.

A görög konyha

Hummusz: a csicseriborsóból készült krémet rengeteg módon lehet fogyasztani, ha teljes kiőrlésű pitát kérsz hozzá, már nyert ügyed van. Tele van növényi eredetű fehérjével, rosttal és egészséges szénhidráttal, ráadásul nagyon finom is.

Fattoush-saláta: a fattoush egy salátafajta, ételként jellemzően kenyérdarabokat és egy rakás más zöldséget adnak hozzá. A görög salátánál egészségesebb változat, abban ugyanis sok a feta és az olívabogyó, ami, ha megszalad a szakács keze, rengeteg plusz zsírt adhat a salátához.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még többet itt tudhatsz meg különböző nemzetek ételeiről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?