r
Nosalty Logó

Ünnepi mézeskalács

Nosalty
Puha mézeskalácsfigurák színes mintákkal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

821
Kalória
16.2g
Fehérje
157.2g
Szénhidrát
14.2g
Zsír
44.9g
Víz
129.5g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
66.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 821 kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2461 kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 339 kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    874.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    157.2 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    44.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 821 kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    42.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    389 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2623.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    573 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    1170 mg
  • Nátrium
    622 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    471.6 g
  • Cukor
    200 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    134.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    337 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    550 micro
Összesen 2461 kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    363.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 339 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet egy széles tálba szitáljuk a porcukorral, a házi mézeskalács-fűszerkeverékkel és a sütőporral együtt.
  2. A poralapú hozzávalók után jöhet a tojás, a disznózsír, a vegyes virágméz, majd a végére a narancs reszelt héja és egy kis vaníliakivonat.
  3. Ha minden hozzávaló a tálban landolt addig gyúrjuk, míg puha állagú tésztává áll össze. A tésztát ezután félrerakjuk pár percre pihentetni, addig előkészítjük a sütőpapírt, a tepsit és 170°-ra előmelegítjük a sütőt. Ha tehetjük használjunk több tepsit, főleg, ha nagyobb adaggal készítjük, hogy ne kelljen várni, míg kihűl.
  4. Ezután a tésztát jól belisztezett sodródeszkára helyezzük, és kb. 1-1,5 centi vastagra nyújtjuk. Amikor már megfelelő méretű, helytakarékos módon, tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk.
  5. A mintás tésztákat a tepsire helyezzük, majd 8 percre a sütőbe rakjuk. Figyeljünk az időre, hiszen a mézeskalácsokat könnyen túl lehet sütni, amitől kemények lesznek. A legjobb, ha akkor vesszük ki őket, amikor az aljuk már elkezd pirulni, de a teteje még puha.
  6. Amikor elkészültek, hagyjuk őket kihűlni, majd ízlésünk szerint díszítjük őket. Ha nem fogy el frissen, zárt dobozban tároljuk őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 8 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni - ez a recept is így formálódott és alakult, hogy végül a narancshéjjal kiegészülve az egész családot levegye a lábáról.

A mézeskalács nem pusztán egy egyszerű sütemény, hanem egy komplex ízű darabka a gasztrotörténelemből. Mi sem jobb példa erre, mint hogy hány fűszeres, mézzel készült édességfélét illethetünk ezzel a névvel: a lebkuchent, a puszedlit, a svéd pepparkakort, a gyömbérkekszet és a spekulatius-t (mesekeksz) egyaránt szoktuk mézeskalácsnak hívni.

A leggyakrabban azonban a mézeskalács szó kapcsán a ropogós, barna tésztájú, vékonyra nyújtott és formára kiszurkált kekszekre gondolunk. A maihoz hasonló mézes-fűszeres süteményeket már az ókorban is sütöttek a görögök és a rómaiak, főként ünnepekre, a középkorban pedig már a vásárok elmaradhatatlan kelléke lett. Dekorálni már ekkor is divat volt a kekszeket, a tésztájuk azonban mézzel, mandulával és zsemlemorzsával készült - a liszt és a tojás csak később került bele.

Puha mézeskalácsfigurák színes mintákkal
Puha mézeskalácsfigurák színes mintákkal

Variációk egy témára:

Így lesz tökéletes a mézeskalács

  • A jó mézeskalács ismertetője, hogy kellemesen fűszeres: bolti keverék helyett használjunk házi keveréket, így a saját ízlésünkre szabhatjuk.
  • A fűszerek mellett keverjük kevés friss citrushéjat is a tésztába, csodákat tesz vele!
  • Nyilván nem hagyható el a süteményből a névadó méz, emellett azonban cukrot is kell tenni a süteménybe. Ez lehet por- vagy kristálycukor (ha puha és lágy tésztát szeretnénk), de akár sötétebb nádcukorral vagy melasszal is készíthetjük (így mélyebb ízű és sötétebb színű lesz).
  • Apropó szín: ha sötét színű tésztát szeretnék, kevés kakaóport a tésztához keverve javíthatunk a szaturáción és az ízének is jót fog tenni.
  • Keverjünk zsiradékot is a tésztához, a legjobb választás a vaj vagy zsír, ami egyszerre ad neki jó textúrát és kölcsönöz finom ízt.
Puha mézeskalácsfigurák színes mintákkal
Puha mézeskalácsfigurák színes mintákkal

A vegán mézeskalács sem lehetetlen küldetés

Méz helyett használjunk sötét színű, sűrű datolyaszirupot, ezzel helyttesíti legjobban állagra és ízrre. A legtöbb hagyományos mézeskalácsba kerül vaj és tojás is, ezeket margarinnal illetve 1-2 kanál lenmaglisztből és vízből kikevert, úgynevezett "lentojással" érdemes pótolni.

Mentes mézeskalácsreceptek:

Nosalty stories

További receptek

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Rosanics Petra

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek