r
Nosalty Logó

Gőzgombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 786 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3927 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 283 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    904.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    383 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    323 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.9 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 786 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.7 g

Zsír

  • Összesen
    138.7 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4524.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    1915 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    475 mg
  • Foszfor
    1614 mg
  • Nátrium
    274 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    574.6 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    138.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    762 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    434 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    334 micro
Összesen 3927 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    326 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 283 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
  4. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
  5. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
  6. Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
  7. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 61
  • 7 napos nézettség: 342
  • Össznézettség: 316664
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 03.

Ajánló

Vanília szósszal még finomabb.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A síelések kedvelt pillanatai, amikor megállunk egy kis pihenőre a pálya tetején és a Hüttében bemajszolunk egy óriási gőzgombócot. Imádjuk! Egyáltalán nem bonyolult az otthoni előállítása. Jól fagyasztható, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget gyártani, és egy részét a mélyhűtőbe dugni. Legközelebb csak ki kell kapni a frigóból, gőzölni és kész is a finom ebéd.

Hozzászólások

Kriszti

Sziasztok! Ötletként ha nincs párolótál. - A nagyim mindig konyharuhával vagy nagyméret? s?r? szövés? gézzel, pelenkával kötötte le a fazekat, amiben a víz forrt. Erre a ruhára ültette a gombócokat és melegen cukros dióba forgatta. És még egy ötlet ellesve a nagyitól :) - A két részre osztott tésztát egyenként kinyújtotta, az els? lapot végigterítette a nyújtódeszkán, egy bögrével köröket formált, majd minden kör közepére egy-egy kanál lekvár, majd betakarta a másik tésztával. Mivel a lekvárhalmok látszottak, újra el?vette a bögrét és mint a pogácsát, most már ki is szaggata a gombócokat, aztán kicsit kézzel megegyengette ?ket. Gyorsan ment neki, mert az unokák éhesen lesték mikor lesz kész a finomság :)) Egyébkén köszi Petra a receptet sok emlék jutott eszembe a nagyinál töltött nyarakról :) üdv.Kriszti

szteri

Szia Kriszti! Kiprobaltam az ötletedet. Konyharuhat szoritottam a labosra, es erre ültettem 4 gombocot. Isteni finomak lettek!!! Köszi!

Törölt felhasználó

Szió! Kipróbáltam a receptet, de én egy elég nehéz tésztát kaptam. Lehet, hogy az éleszt?nél nem stimmelt valami. Megírnád, hogy milyen típust használsz, a por formájút vagy frisset. Köszi el?re is! Ui. ugyanezt a receptet megtaláltam videóformátumban is, a szöveg ugyanez, de a leírtakhoz képest picit más az elkészítése a gyakorlatban. Pl. a tejet külön önti hozzá és plusz tejben készíti az éleszt?t. Üdv, Eszter

Petra

szia Eszter, friss éleszt?vel készítettem és mindig (az általában a legtöbb boltban kapható) Budafok éleszt?t használom igen, valószín?leg az éleszt? nem lehetett az igazi sok sikert a legközelebbi próbálkozáshoz! üdv Petra

Törölt felhasználó

Szia Petra! Tavaly decemberben próbáltam ki el?ször a receptet - a konyharuhás módszer nem jött be - lehet, hogy túl s?r? volt a szövése. Majd kipróbáltam egy kerek rácsot, amit cérnával tovább rácsoztam. Ez már jobb kezdeményezés volt, de beleragadt a tészta :-( Többféle párolótálam van, de mind m?anyag, mikróba való. Azóta keresek valamit, amiben g?zölni tudom, de eddig nem találtam sehol. Tudtok ebben segíteni? Köszi!

Törölt felhasználó

Esetleg meg lehet próbálkozni bambuszg?zöl?vel, süt?papírral kibélelve. Én most szereztem egyet, de ilyesmit még nem csináltam benne.

meszti

h1973! Én tegnap láttam az intersparban fém párolóbetétet. Ahogy néztem méretre állítható. Ha jól emlékszem 1500 ft körül volt.

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen! , megnézem. Hajni

Törölt felhasználó

szia! lehet kapni fröccsenésgátlót, olyan mint a szita, csak egyenes. én a Flórián téri piacon vettem. ezzel lehet g?zölni.

Törölt felhasználó

Köszi! Tegnap vettem egy párolót a Sparban, majd kipróbálom. Szia! Hajni

Törölt felhasználó

Kedves Petra, Nagyon köszönöm, próbálkozom, nem adom fel!! Üdv, Eszter

Törölt felhasználó

Petra!! Sajnos az éleszt?k elég rosszak mostanában, ha futtatod itt egy jó tipp: egy kávéskanál liszt plusz egy kv.kanál porcukrot keverj össze és erre öntsd az 1dl tejet amiben futtatod, és tej legyen langyos ne meleg mert akkor meghalnak az éleszt? gombák, ha ez megvan takard le és ha tudod rakd melegre, pl, radiátor tetejére! ezzel szépen megkel, ha mégsem csinálj újat!! Szilvi

Törölt felhasználó

tegnap megcsináltam, isteni finom lett. nem mákkal, hanem porcukros tejföllel ettük, eszméletlen ízek jöttek el? bel?le (valószín?leg a tésztába reszelt citromhéj miatt). köszönöm!!! :)

Törölt felhasználó

Sisi

Megcsináltam, igaz citrom nélkül, de nagyon fini lett! Az az igazság, hogy utálom a citromot kajában...

Éva-Anyóca

a nagyi pelenkával lekötött fazeka jó ötlet,és én valahogy sokkal nagyobbra és kerekebbre emlékszem a g?zgombócra, na persze,tudni kell, az profi volt aki csinálta.de kipróbálom.

Törölt felhasználó

A g?zgombócot Borsodban "vízen kullogó"-nak hívják, nagymamám sokszor készített nekünk, ? még melegen porcukros kakóba forgatta...sajnos a receptet magával vitte a sírba. Juci

Petra

felvettük az elnevezések közé:-)

Törölt felhasználó

Sziasztok. Elöször Ausztriában a sípályán ettünk. Akkor a gyerekeknek nem izlett, de amióta ezt elkészítettem azóta majdnem minden héten az asztalunkra kell, hogy kerüljön. Én feldobom egy kis vaniliasodóval. Isteni finom. Köszi a receptet

Törölt felhasználó

én a gombocokat kiolajozott mikroténzadskoba/3-4 drb/rakom és mikrobaarácsra teszem 650 fokon 4 perc

Törölt felhasználó

Mi páronf?tt gombócoknak hívjuk és vanillia sodóval fogyasszuk nagyon nagy kedvenc nálunk :):):)

miko belane

A mai Északmagyarország konyha rovatában olvastam, hogy a gombócokat kizsirozott tepsiben forróvizzel leöntve a süt?ben addig kell párolni, mig a vizet teljesen felszivja ill elpárologja, kicsit furcsa, de egy fél adaggal kipróbálom.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én is csináltam már g?zgombócot, mielött ezt az oldalt megismertem volna. Na az megkönnyíti a pároló edényt nem birtoklók életét. Egy 2008-as N?k lapjában szerepelt a recept Bajor g?zgombóc - klasszikus recept néven. (Hogy tényleg klasszikus-e, nem tudom, és vitatkozni sem érdemes rajta, mert hamar elfogyott :) Ezen recept szerint fél kiló liszthez 1 dl tejben felfuttatott éleszt?t (20 gr), 3d tejet, 2 tojást, 3 ek cukrot, 100 gr olvasztott vajat és egy csipet sót ad. Fél órát pihenteti a tésztát, majd 12-16 gombócot formál bel?le, amiket újból 2szeresére keleszt. Közben egy széles lábasban felolvaszt 100 gr vajat, lepirít benne 80 gr cukrot, majd 2,5 dl tejjel összeforralja. ebbe ülteti a gombócokat kis távolságot tartva köztük. nedves konyharuhát tesz a lábat tetejére és arra a teszi a fed?t. Szelíd t?zön g?zöljük 30 percig. melegen tálalható sodóval vagy lekvárral.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek