r
Nosalty Logó

Klasszikus Jókai-bableves – a Gundel-féle eredeti recept alapján

Hering András
Egy tál gőzölgő Jókai-bableves füstölt hússal, kolbásszal és tejföllel tálalva, friss kenyérrel és galuskával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A bableveshez

A házi csipetkéhez

1048
Kalória
55.9g
Fehérje
87.8g
Szénhidrát
53.6g
Zsír
245.2g
Víz
120.2g
Koleszterin
16.2g
Élelmi rost
8.9g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bableveshez

A házi csipetkéhez

Összesen 1048 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bableveshez

A házi csipetkéhez

Összesen 4193 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bableveshez

A házi csipetkéhez

Összesen 210 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.9 g

Zsír

  • Összesen
    53.6 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3244.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    559 mg
  • Nátrium
    2128 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    245.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    433 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    216 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    165 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    1267 micro
  • β-karotin
    3683 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    887 micro
Összesen 1048 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    223.6 g

Zsír

  • Összesen
    214.3 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    481 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12979.3 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    1188 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    788 mg
  • Foszfor
    2235 mg
  • Nátrium
    8510 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    351.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

Víz

  • Összesen
    981 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1732 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    181 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    864 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1429 micro
  • Kolin:
    660 mg
  • Retinol - A vitamin:
    292 micro
  • α-karotin
    5069 micro
  • β-karotin
    14730 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    3548 micro
Összesen 4193 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    648.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    425 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    49 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    253 micro
  • β-karotin
    736 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    129 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 210 kcal

Elkészítés

A bableveshez

  1. A száraz tarkababot előző este beáztatjuk hideg vízbe, így másnap sokkal gyorsabban megfő. (Ha friss, fejtett babbal dolgozol, ezt a lépést nyugodtan kihagyhatjuk.)
  2. A csülköt egy nagy lábasban, bő vízben feltesszük főni, és puhára főzzük – ez akár 1,5-2 órát is igénybe vehet. A főzővizet semmiképp ne öntsük ki, ez lesz a levesünk lelke!
  3. Amikor a csülök megfőtt, leszedjük a tetején összegyűlt zsírt, és ezen a zsíron kicsit megpirítjuk a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Egy kis színt és illatot kapnak – ettől lesz igazán ízes a levesed.
  4. A megpirult zöldségekhez hozzáadjuk az áztatott babot a levével együtt, majd ráöntjük a csülök főzőlevét. Beletesszük a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a felaprított zöldpaprikát és paradicsomot is. Sóval csak óvatosan bánjunk - a füstölt hús is sós!
  5. A kolbászt vágjuk karikákra, és pirítsuk meg egy kevés zsíron. Amikor kész, szedjük ki, és tegyük félre - a zsírjára még szükség lesz a rántáshoz.
  6. A kolbászos zsíron pirítsuk meg apróra vágott vöröshagymát, majd szórjuk meg liszttel, és készítsünk világos rántást. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet, majd öntsük a levesbe, és jól keverjük el.
  7. Keverjük össze a tejfölt egy kis liszttel, és habarjunk be vele a levest – ettől még selymesebb lesz. Forraljuk össze alaposan.
  8. Jöhet a csipetke: A tojásból és lisztből készített kis darabkákat (vagy bolti csipetkét) szórjuk a levesbe, és főzzük készre. Ekkor tegyük vissza a kolbászkarikákat is.
  9. A főtt csülköt kockázzuk fel, és tálaláskor adjunk belőle minden tányérba. Egy kanál tejföl a tetején? Naná! Ez a Jókai-bableves koronája.
  10. Egy szelet puha fehér kenyérrel vagy házi cipóval tálaljuk, hűvös napokon igazi boldogságkanalazás lesz belőle!

A házi csipetkéhez

  1. Egy tálban üssük fel a tojást, adjunk hozzá egy csipet sót, majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet. Addig gyúrjuk, amíg kemény, de jól formázható tésztát kapunk. Olyan állagú legyen, mint egy nagyon kemény nudlitészta – nem baj, ha kicsit morzsálódik, az a jó.
  2. Letakarva pihentessük kb. 10 percig, hogy kicsit összeérjen.
  3. A tésztából kis darabokat csípjünk le az ujjainkkal, és sodorjuk őket apró gombócokká vagy lapocskákká: ezek lesznek a csipetkék. Nem kell tökéletesnek lenniük, épp az a jó, ha rusztikusak!
  4. Amikor a leves majdnem kész, dobjuk bele a csipetkét, és főzzük 4–5 perc alatt puhára. Fel fognak jönni a leves tetejére – ez jelzi, hogy elkészültek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 180 p

Az alábbi leves Gundel Károly 1934-es Kis magyar szakácskönyve alapján készült, amely a Jókai-bableves egyik legkorábbi és legautentikusabb írásos receptúráját tartalmazza. Ez a változat Jókai Mór ízlését követi – a korabeli, balatonfüredi vendéglősök így tálalták számára kedvenc ételét.

Kevés ételnek van olyan patinás története, mint a Jókai-bablevesnek. A névadója nem szakács volt, hanem a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Jókai Mór – az ő nevéhez kötjük ezt a tartalmas, füstös, sűrű levest. A legenda szerint Jókai gyakori vendég volt a balatonfüredi Horváth-ház éttermében, ahol mindig ugyanazt kérte: gazdag bablevest füstölt csülökkel, sok zöldséggel, csipetkével, egy jó nagy kanál tejföllel a tetején.

Annyira szerette ezt az ételt, hogy az étterem végül róla nevezte el. Azóta pedig generációk főzik újra és újra, otthon, vasárnapokon, családi asztaloknál. A Jókai-bableves nemcsak egy leves, hanem egy szelet irodalomtörténet: egy meleg, füstös ölelés a fazékból.

Tányér házias Jókai-bableves tejföllel és paprikapehellyel, tálalva friss kenyérrel és könyvekkel körülvéve
Egy tányér múltidézés: tartalmas, füstös, magyaros
Fotó: Hering András

Egyes források szerint azonban az eredeti Jókai-bableves, amely Jókai Mór kedvence volt, jelentősen eltért attól a változattól, amelyet ma Jókai-bablevesként ismerünk. A klasszikus verzió eszerint sokkal egyszerűbb és kevésbé nehéz volt, mint a mai tejfölös, csülkös változat.

Az élet élvezet, és az élvezet az asztalnál kezdődik

– Jókai Mór.

Az eredeti Jókai-bableves főbb jellemzői:

• alapja tarkabab, amelyet általában füstölt malackörömmel vagy sonkacsonttal főztek
• sárgarépa, petrezselyemgyökér és egyéb egyszerű zöldségek kerültek bele
• kolbászt is adtak hozzá, amely inkább fűszerezésként szolgált
• nokedli vagy csipetke volt a betét
• paradicsomos, paprikás fűszerezésű volt, de nem volt benne tejföl vagy rántás

Hogyan lett belőle a mai gazdag, tejfölös változat?

A ma ismert Jókai-bableves sokkal tartalmasabb, zsírosabb lett az idők során, és főként a vendéglátásban terjedt el füstölt csülökkel, tejföllel és lisztes rántással dúsítva. Ez már inkább egy kiadós, egytálétel-jellegű leves, míg az eredeti könnyedebb volt.

Jókai Mór felesége, Laborfalvi Róza gyakran készítette ezt a bablevest, és a hagyomány szerint Jókai a balatonfüredi Gundel-féle vendéglőben is szívesen fogyasztotta, innen ered a leves népszerűsítése is.

Egy Jókai-kötetet lapozó kéz, illusztrációval egy erdőben álló lányról
Nemcsak a művei, hanem a leves is tele van karakterrel
Fotó: Hering András

Ez a recept egy tartalmas, sűrű, füstös ízű, klasszikus magyar leves, amiben a bab, a füstölt hús, a zöldségek és a csipetke tökéletesen kiegészítik egymást. Nem gyors fogás – egy olyan leves ez, amire időt kell szánni.

Közelkép egy tányér Jókai-bablevesről füstölt hússal, kolbásszal, sárgarépával és tejföllel tálalva
Füst, bab, csipetke, boldogság – A klasszikus recept újratöltve
Fotó: Hering András
Hangulatos ebéd Jókai-bablevessel, galuskával, könyvekkel és borral egy asztalon
A leves, ami beírta magát a gasztrotörténelembe
Fotó: Hering András

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Csirkeaprólék-leves

A csirkeaprólék-leves igazi klasszikus a magyar konyhában. A neve onnan ered, hogy nem a színhúsból készül, hanem a csirke apróbb részeiből: nyak, farhát, szárnyak, lábak, belsőségek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek