r
Nosalty Logó

Ropogós sörös-mézes malacsült

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Ropogós sörös-mézes malacsült
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 795 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3175 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 96 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    37.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    467.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    472.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 795 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    205.8 g

Zsír

  • Összesen
    149.6 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1869.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    213 mg
  • Foszfor
    569 mg
  • Nátrium
    781 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224.6 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1890 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 3175 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    56.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 96 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megpucoljuk a vöröshagymákat és a fokhagymát, majd első lépésként pácot készítünk a malacsülthez: fél fej fokhagymát, fél fej vöröshagymát, egy evőkanál mézet, 1,5 dl olajat vagy 5 dkg sertészsírt késes aprítóba vagy turmixgépbe teszünk, és összedolgozzuk az alapanyagokat. Kézzel is elkészíthetjük a pácot: a fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd összekeverjük a mézzel és az olajjal/zsiradékkal. Finoman sózzuk, borsozzuk, félre tesszük.
  2. A húst megmossuk, és szárazra töröljük, sóval, borssal alaposan bedörzsöljük (kivéve a bőrös felét), majd a bőrös részt 3-4 centiméteres négyzetes részekre irdaljuk, figyelve arra, hogy a csak a bőrt vágjuk be, a húsos részeket már ne.
  3. A malachúst tegyük egy tálba, majd alaposan kenjük be minden oldalát a páccal. Az összes páclevet használjuk fel, a maradékot öntsük rá, majd tegyük mellé a felcikkelyezett maradék vöröshagyma-darabokat, a beirdalt bőr alá tehetünk további fokhagymagerezdeket is. Fedjük le, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe, de minimum 1-2 órát hagyjuk érlelődni a fűszeres pácban.
  4. Sütés előtt a húst kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
  5. A pácolt húst tegyük egy XXL-es sütőzacskóba, öntsük rá a teljes páclevet. Mehet mellé a zacskóba a cikkelyekre vágott hagyma, burgonya, alma, plusz fokhagyma és egy szál rozmaring.
  6. Jöhet a varázslat: bontsunk fel egy üveg jó minőségű barnasört, majd öntsünk a zacskóba (a húsra és zöldségekre) nagyjából 2 deciliternyit. Fogjuk össze, majd zárjuk be a zacskó száját, finoman mozgassuk össze a sört és a pácot a hússal és a zöldségekkel.
  7. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Tegyük az alapanyagokkal teli sütőzsákot egy tepsire vagy sütésre alkalmas tálra, és mehet is a sütőbe, 90 percre. Sütőzsák nélkül is süthetjük a malacsültet, ekkor viszont 3,5 óra sütési idő javasolt.
  8. Ha letelt a sütési idő, óvatosan bontsuk ki a zacskót, majd helyezzük a tepsibe az alapanyagokat a sörös páclével együtt (ha sok lé maradt alatta, egy keveset öntsünk le belőle), majd további 30-45 percig süssük ropogósra és aranybarnára a malacsültet a zöldségekkel együtt. Hogy finomabb és ropogósabb legyen, sütés közben is locsolgassuk a szafttal.
  9. Tálaljuk savanyított káposztával és egy-egy pohár sörrel, esetleg száraz vörösborral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 163
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 71
  • Össznézettség: 14495
  • Feltöltés dátuma: 2022. december 11.

Ajánló

Mindig bőrös malaccombból vagy sertéscsülökből készítsük a malacsültet, az sem baj, ha csontos darabot választunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ropogós sörös-mézes malacsült
Hering András 188 recept

A malacsült egy igazi magyar comfort food (lélekmelengető étel), amit a leggyakrabban az ünnepekkor, karácsonykor vagy szilveszterkor készítünk el. Most egy mézes-sörös pácban érlelt verziót mutatok, amiben a temérdek fokhagyma fűszerezése mellett a méz édessége és a barnasör kesernyessége alakít izgalmas pikantériát. A sütési időt lerövidíthetjük, ha sütőzacskóban sütünk: pakoljuk bele a pácolt húst a páclével együtt, burgonyát, hagymát, fokhagymát, almát és rozmaringot, majd mehet is a sütőbe, élvezzük ki az illatokat és az ízeket!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...