r
Nosalty Logó

Ropogós sörös-mézes malacsült

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Ropogós sörös-mézes malacsült
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 795 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3175 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 96 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    37.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    467.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    472.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 795 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    205.8 g

Zsír

  • Összesen
    149.6 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1869.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    213 mg
  • Foszfor
    569 mg
  • Nátrium
    781 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224.6 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1890 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 3175 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    56.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 96 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megpucoljuk a vöröshagymákat és a fokhagymát, majd első lépésként pácot készítünk a malacsülthez: fél fej fokhagymát, fél fej vöröshagymát, egy evőkanál mézet, 1,5 dl olajat vagy 5 dkg sertészsírt késes aprítóba vagy turmixgépbe teszünk, és összedolgozzuk az alapanyagokat. Kézzel is elkészíthetjük a pácot: a fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd összekeverjük a mézzel és az olajjal/zsiradékkal. Finoman sózzuk, borsozzuk, félre tesszük.
  2. A húst megmossuk, és szárazra töröljük, sóval, borssal alaposan bedörzsöljük (kivéve a bőrös felét), majd a bőrös részt 3-4 centiméteres négyzetes részekre irdaljuk, figyelve arra, hogy a csak a bőrt vágjuk be, a húsos részeket már ne.
  3. A malachúst tegyük egy tálba, majd alaposan kenjük be minden oldalát a páccal. Az összes páclevet használjuk fel, a maradékot öntsük rá, majd tegyük mellé a felcikkelyezett maradék vöröshagyma-darabokat, a beirdalt bőr alá tehetünk további fokhagymagerezdeket is. Fedjük le, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe, de minimum 1-2 órát hagyjuk érlelődni a fűszeres pácban.
  4. Sütés előtt a húst kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
  5. A pácolt húst tegyük egy XXL-es sütőzacskóba, öntsük rá a teljes páclevet. Mehet mellé a zacskóba a cikkelyekre vágott hagyma, burgonya, alma, plusz fokhagyma és egy szál rozmaring.
  6. Jöhet a varázslat: bontsunk fel egy üveg jó minőségű barnasört, majd öntsünk a zacskóba (a húsra és zöldségekre) nagyjából 2 deciliternyit. Fogjuk össze, majd zárjuk be a zacskó száját, finoman mozgassuk össze a sört és a pácot a hússal és a zöldségekkel.
  7. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Tegyük az alapanyagokkal teli sütőzsákot egy tepsire vagy sütésre alkalmas tálra, és mehet is a sütőbe, 90 percre. Sütőzsák nélkül is süthetjük a malacsültet, ekkor viszont 3,5 óra sütési idő javasolt.
  8. Ha letelt a sütési idő, óvatosan bontsuk ki a zacskót, majd helyezzük a tepsibe az alapanyagokat a sörös páclével együtt (ha sok lé maradt alatta, egy keveset öntsünk le belőle), majd további 30-45 percig süssük ropogósra és aranybarnára a malacsültet a zöldségekkel együtt. Hogy finomabb és ropogósabb legyen, sütés közben is locsolgassuk a szafttal.
  9. Tálaljuk savanyított káposztával és egy-egy pohár sörrel, esetleg száraz vörösborral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 153
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 13509
  • Feltöltés dátuma: 2022. december 11.

Ajánló

Mindig bőrös malaccombból vagy sertéscsülökből készítsük a malacsültet, az sem baj, ha csontos darabot választunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ropogós sörös-mézes malacsült
Hering András 166 recept

A malacsült egy igazi magyar comfort food (lélekmelengető étel), amit a leggyakrabban az ünnepekkor, karácsonykor vagy szilveszterkor készítünk el. Most egy mézes-sörös pácban érlelt verziót mutatok, amiben a temérdek fokhagyma fűszerezése mellett a méz édessége és a barnasör kesernyessége alakít izgalmas pikantériát. A sütési időt lerövidíthetjük, ha sütőzacskóban sütünk: pakoljuk bele a pácolt húst a páclével együtt, burgonyát, hagymát, fokhagymát, almát és rozmaringot, majd mehet is a sütőbe, élvezzük ki az illatokat és az ízeket!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek