r
Nosalty Logó

Tökéletes mézes zserbó

Rosanics Petra
Mézes zserbó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

krém és lekvár

csokimáz

660
Kalória
8.5g
Fehérje
95.4g
Szénhidrát
27.2g
Zsír
24.8g
Víz
87.8g
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
49.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

krém és lekvár

csokimáz

Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

krém és lekvár

csokimáz

Összesen 7927 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

krém és lekvár

csokimáz

Összesen 315 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.4 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    102.4 g

Zsír

  • Összesen
    325.9 g
  • Telített zsírsav
    190 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1054 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4119.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    1045 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    406 mg
  • Foszfor
    1303 mg
  • Nátrium
    1112 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1145.2 g
  • Cukor
    598 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    297.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2210 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    305 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2165 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 7927 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 315 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A tészta összes hozzávalóját egy nagy keverőtálban összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és pár órára hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A pihentetett tésztát grammra pontosan négyfelé osztjuk. Egyszerre egy tésztával dolgozunk, így a többit tartsuk hűtőben, amíg nem kerülnek sorra.
  3. A tésztadarabokat egyesével kinyújtjuk két sütőpapír között - ezért szükséges, mert nagyon ragad a tészta, így viszont jól kezelhető. Nem kell szabályosnak vagy tökéletesen egyformának lennie a kinyújtott tésztalapoknak, de nagyságra stimmeljenek nagyjából. Ebből a mennyiségből én 25x35-ös tésztalapokat nyújtottam, mert tényleg vékonynak kell lenniük.
  4. A kinyújtott tésztalapot egy gáztepsi hátoldalára csúsztatjuk, majd lehúzzuk róla a felső sütőpapírt. Így mehet be a sütőbe, 6-7 percre, amíg szép aranybranára sül. Mialatt egy lap sül, nyújthatjuk a következőt.
  5. A kész tésztákat a sütőből kivéve sütőpapírostul fektessük tökéletesen vízszintes felületre, és hagyjuk ott teljesen kihűlni.

krém és lekvár

  1. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a narancshéjat, majd forrásig melegítjük. Ekkor leszűrjük a narancshéjat, majd az edénybe visszatöltjük az immár csodásan narancsízű tejet.
  2. Hozzákeverjük a darát és tejbegrízt főzünk belőle. A kész krémet a tűzről lehúzva lefedjük a felszínén folpackkal, majd hagyjuk picit hűlni.
  3. Amikor már nem tűzforró, de még langyos, belekeverjük a tojássárgáját, majd a vajat is, végül az egészet alaposan átturmixoljuk, hogy minél egyneműbb legyen.
  4. Az első tésztalapot egy tálcára tesszük, majd megkenjük a grízes krém felével.
  5. Erre jön a második lap, amit a baracklekvárral kenünk meg nagyon bőségesen, hiszen jó részét be fogja szívni a tészta.
  6. Erre jön a harmadik lap, rá a grízes krém másik fele, végül a negyedik lappal lezárjuk.

csokimáz

  1. A csokoládé kétharmadát vízgőz felett összeolvasztjuk a vajjal és az olajjal, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét.
  2. A csokoládékrémet rácsorgatjuk a sütemény tetejére és egyenletesen elkenjük rajta.
  3. A mézes zserbó már egy éjszaka alatt csuda puha lesz, de minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az ünnepek egyik legkedvesebb íze számunkra a mézes zserbóé, elképzelhetetlen nélküle a karácsony. A mézes krémesnek is becézett sütemény puha, mézes-zsíros tésztája remek ízharmóniát alkot a baracklekvárral és a krémes grízzel, amit ezúttal egy kevés naranccsal tettünk még emlékezetesebbé.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek