r
Nosalty Logó

Tökéletes mézes krémes

Rosanics Petra
Mézes zserbó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

krém és lekvár

csokimáz

660
Kalória
8.5g
Fehérje
95.4g
Szénhidrát
27.2g
Zsír
24.8g
Víz
87.8g
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
49.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

krém és lekvár

csokimáz

Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

krém és lekvár

csokimáz

Összesen 7927 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

krém és lekvár

csokimáz

Összesen 315 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.4 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    102.4 g

Zsír

  • Összesen
    325.9 g
  • Telített zsírsav
    190 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1054 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4119.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    1045 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    406 mg
  • Foszfor
    1303 mg
  • Nátrium
    1112 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1145.2 g
  • Cukor
    598 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    297.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2210 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    305 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2165 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 7927 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 315 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A tészta összes hozzávalóját egy nagy keverőtálban összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és pár órára hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A pihentetett tésztát grammra pontosan négyfelé osztjuk. Egyszerre egy tésztával dolgozunk, így a többit tartsuk hűtőben, amíg nem kerülnek sorra.
  3. A tésztadarabokat egyesével kinyújtjuk két sütőpapír között - ezért szükséges, mert nagyon ragad a tészta, így viszont jól kezelhető. Nem kell szabályosnak vagy tökéletesen egyformának lennie a kinyújtott tésztalapoknak, de nagyságra stimmeljenek nagyjából. Ebből a mennyiségből én 25x35-ös tésztalapokat nyújtottam, mert tényleg vékonynak kell lenniük.
  4. A kinyújtott tésztalapot egy gáztepsi hátoldalára csúsztatjuk, majd lehúzzuk róla a felső sütőpapírt. Így mehet be a sütőbe, 6-7 percre, amíg szép aranybranára sül. Mialatt egy lap sül, nyújthatjuk a következőt.
  5. A kész tésztákat a sütőből kivéve sütőpapírostul fektessük tökéletesen vízszintes felületre, és hagyjuk ott teljesen kihűlni.

krém és lekvár

  1. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a narancshéjat, majd forrásig melegítjük. Ekkor leszűrjük a narancshéjat, majd az edénybe visszatöltjük az immár csodásan narancsízű tejet.
  2. Hozzákeverjük a darát és tejbegrízt főzünk belőle. A kész krémet a tűzről lehúzva lefedjük a felszínén folpackkal, majd hagyjuk picit hűlni.
  3. Amikor már nem tűzforró, de még langyos, belekeverjük a tojássárgáját, majd a vajat is, végül az egészet alaposan átturmixoljuk, hogy minél egyneműbb legyen.
  4. Az első tésztalapot egy tálcára tesszük, majd megkenjük a grízes krém felével.
  5. Erre jön a második lap, amit a baracklekvárral kenünk meg nagyon bőségesen, hiszen jó részét be fogja szívni a tészta.
  6. Erre jön a harmadik lap, rá a grízes krém másik fele, végül a negyedik lappal lezárjuk.

csokimáz

  1. A csokoládé kétharmadát vízgőz felett összeolvasztjuk a vajjal és az olajjal, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét.
  2. A csokoládékrémet rácsorgatjuk a sütemény tetejére és egyenletesen elkenjük rajta.
  3. A mézes zserbó már egy éjszaka alatt csuda puha lesz, de minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az ünnepek egyik legkedvesebb íze számunkra a mézes zserbóé, elképzelhetetlen nélküle a karácsony. A mézes krémesnek is becézett sütemény puha, mézes-zsíros tésztája remek ízharmóniát alkot a baracklekvárral és a krémes grízzel, amit ezúttal egy kevés naranccsal tettünk még emlékezetesebbé.

Nosalty stories

További receptek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...