r
Nosalty Logó

Az eredeti korhelyleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Az eredeti korhelyleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 513 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2560 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 76 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2460.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    2269 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    526.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    385 micro
Összesen 513 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    114.8 g

Zsír

  • Összesen
    205.1 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12302.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    345 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    443 mg
  • Nátrium
    11347 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2632.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    399 mg
  • Retinol - A vitamin:
    200 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1927 micro
Összesen 2560 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 76 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsos, füstölt szalonnát felkockázzuk, majd közepes lángon zsírjára pirítjuk. Amíg kisül a szalonnapörc, addig apró kockákra vágjuk a hagymát, mozsárban összetörjük a fokhagymát, majd a szalonnazsíron megfonnyasztjuk, üvegesre pirítjuk a hagymákat.
  2. Húzzuk le a hőforrásunkról, majd alaposan keverjünk hozzá 2-3 teáskanál fűszerpaprikát. Adjuk hozzá az apróra vágott savanyú káposztát (ha nagyon sós vagy savanyú, előtte alaposan mossuk át), kevergetve pirítsuk, végül öntsük fel 1,5-2 liter vízzel. Tegyük a leveshez a babérleveleket, fűszerezzük egy csipet csomborral (borsikafű), őrölt köménnyel, sóval és fekete borssal. Keverjük össze, majd közepes lángon főzzük 25-30 percig.
  3. Főzés közben karikázzuk fel a kolbászt, vágjuk apró kockákra a főtt-füstölt tarját, majd ezeket is adjuk a leveshez.
  4. Az eredeti receptúrák alapján néhány perc főzés után tejfölös habarással besűrítették a levest, melyhez a lisztet simára keverték a tejföllel és kevés vízzel, majd egy finom lyukú szűrőn belecsorgatták a levesbe, hogy ne legyen csomós. Én a lisztet ezúttal kihagytam, és magas zsírtartalmú tejföllel, önmagával sűrítettem a levest (kimertem - sűrűjével együtt - egy merőkanálnyi adagot a levesből, majd 2 evőkanál tejföllel összeturmixoltam, végül visszaöntöttem a levesbe). A legvégén összeforraltam az egészet a habarással/sűrítménnyel együtt.
  5. Forrón, sok tejföllel és puha kenyérrel tálaltam.
  • Receptkönyvben: 147
  • Tegnapi nézettség: 42
  • 7 napos nézettség: 403
  • Össznézettség: 18023
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 10.

Ajánló

Ha még nem próbáltad a korhelylevest tojássárgájával vagy önmagával sűríteni, akkor ez a recept most neked szól!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti korhelyleves
Hering András 166 recept

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. A fennmaradt visszaemlékezések szerint nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve a bő lakmározás – azaz korhelykedés – után nagyon jólesik a gyomornak. 19. századi hivatkozások szerint még úgy készítették, hogy a savanyított káposztát vízzel hígították, majd berántották, és karikázott kolbászt, sőt, egy-két tojássárgáját is tettek bele. Létezik és népszerű a lencsével készített/tálalt verziója is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili