r
Nosalty Logó

Olasz lencseleves parmezánkrémes rókagombával

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Olasz lencseleves parmezánkrémes rókagombával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 776 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3104 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 90 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    40.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3247.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    584 mg
  • Nátrium
    2219 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    190.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    269 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    615 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    620 micro
  • β-karotin
    1690 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 776 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    161.9 g

Zsír

  • Összesen
    93.6 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12990.1 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    1284 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    375 mg
  • Foszfor
    2336 mg
  • Nátrium
    8874 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    372.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

VÍZ

  • Összesen
    762.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1016 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    1075 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2462 micro
  • Kolin:
    523 mg
  • Retinol - A vitamin:
    349 micro
  • α-karotin
    2480 micro
  • β-karotin
    6759 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4603 micro
  • Lut-zea
    734 micro
Összesen 3104 kcal
  • 12% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    376.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    72 micro
  • β-karotin
    196 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    133 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 90 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kezdjük a soffritto elkészítésével, ami minden olasz ragufogás alapja (három egyszerű hozzávaló szükséges hozzá: hagyma, sárgarépa, angol zeller). Tisztítsuk meg, és vágjuk apró darabokra a vöröshagymát, 1 közepes zellerszárat és 2 db kisebb sárgarépát.
  2. Melegítsünk fel fél deciliter olívaolajat egy nagy edényben közepesen alacsony lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymás keveréket és 1 babérlevelet, majd főzzük gyakran kevergetve, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak (körülbelül 10-15 percig). Eközben öblítsük le a szárított barna lencsét.
  3. Ha összeállt a soffritto, adjuk hozzá a lencsét, és keverjük össze. Töltsünk hozzá 1 dl száraz fehérbort, és főzzük, amíg az alkohol elpárolog (körülbelül 1 percig). Adjunk hozzá 2 liter zöldségalaplevet és 2 evőkanál paradicsompürét (sűrített paradicsomból elég 1 evőkanállal is), és keverjük össze. Lefedve pároljuk, időnként megkeverve, és szükség szerint csökkentve a hőt, amíg a lencse megpuhul, de nem esik szét (25-35 percig). A leves legyen sűrű, de legyen leve is. Ha a lencse még nem főtt meg, de az összes folyadékot magába szívta, adjunk hozzá még 1 dl zöldségalaplevet, és folytassuk a főzést.
  4. Eközben vágjuk falatnyi darabokra a rókagombát. Reszeljünk le egy fél szelet (nagyjából 75g) parmezán sajtot a reszelőnk legkisebb lyukain. Szedjük leveleire 6-8 friss ágról a petrezselymet, és vágjuk vagy tépjük apróra.
  5. Ha kész a lencse, kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Vegyük le az edényt a tűzről.
  6. Olvasszunk fel 2 evőkanál sótlan vajat egy közepes tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a gombát, és főzzük 4-5 percig, amíg megpuhul. Fűszerezzük 1/2 teáskanál sóval és egy kis őrölt fekete borssal. Hozzáadjuk a parmezánt, és addig keverjük, amíg elolvad, és fényes bevonat képződik a gombán. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Adjuk hozzá a petrezselymet, és keverjük össze.
  7. Osszuk el a levest 4-6 tálba. Tegyük rá feltétként a sajtos gombát, és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 102
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5402
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Olasz lencseleves parmezánkrémes rókagombával
Hering András 166 recept

Ez a kiadós lencseleves sajtos gombafeltéttel egy igazán kiadós, mégis könnyen elkészíthető fogás, ami jól jöhet az év első napjára (pénzt hozó ételként az új évre), de akár egy hétköznapi ételként is, melyet elkészítve több napig is fogyaszthatunk. Szeretem a hét elején megfőzni, és napokig enni - egy jó éjszakai pihenés után még finomabb. Mint sok olasz étel, ez a recept is egy hagymás-sárgarépás-zelleres soffritto elkészítésével kezdődik. A soffritto itt az alap: ez adja meg a leves tónusát, mélységet, állagot és ízt kölcsönöz neki. Állagra akkor tökéletes, ha valahol a nálunk közismert lencsefőzelék és -leves között lesz, így nyugodtan nevezhetjük gombás lencseragunak. Kruton helyett próbáljuk ki a vajas-parmezános rókagombafeltétet, de bármilyen más apró, vadon élő vagy termesztett, markánsabb, diós ízjegyű gombával elkészíthető. Csiperkével neki se álljunk, mert nem azt az ízélményt adja.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek