18 bizarr étel a nagyvilágból

Ízlés dolgában aligha lehet vitatkozni, hiszen kultúránként változik, hogy kinek milyen étel számít bizarrnak. De vajon tényleg szokványos étel lehet a macskahús?

Sokaknak a világban például egész biztosan elmenne az étvágya az előttük lévő friss, ropogós szöcsketáltól, ha elmesélnénk, mennyire jó falat is a csokoládéba mártott túrószelet, vagy épp lemondanának egy adag ínycsiklandó vizeletben főtt tojásról, ha hagymás sült vérről hallanának.

Persze ahogy a világ változik, az étkezési szokások is ugyanígy változnak. Ezzel együtt pedig átalakul annak megítélése is, hogy milyen étel számít extrémnek. Hogy messzebb ne menjünk, az ENSZ nemrég felhívta az emberek figyelmét arra, hogy lehetőség szerint hagyjanak fel a finnyáskodással, és egyenek minél több bogarat, mert azokban van csak igazán protein meg rost.

A tavaly kitört lóhúsbotrány kapcsán pedig sokakban merült fel a kérdés, hogy ugyan miért ne ennék lóhúst, ha amúgy simán megesszük a marhát és a hozzá hasonló emlősöket.

Akárhogy is, a Business Insider összegyűjtött 18 olyan ételt, ami valószínűleg sokak gyomrát fekszi majd meg. Éppen ezért felhívjuk gyengébb idegzetű olvasóink figyelmét arra, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas falatok következnek rágcsálóktól kezdve emlősökön át a csúszómászókig.

Itt éppen egy megnyúzott békát tesz egy perui nő a turmixgépbe, amit nemcsak jóízűen fogyasztanak, de Peruban sokan úgy is gondolják, hogy a békadzsúsz (vagy más néven "extracto de rana") egyben erős afrodiziákum is.

Ezen a képen egy bolíviai hentes főtt birkafejet vág fel, amelyből leves fog készülni. Bolívia egyik népszerű fogása ugyanis a birkafejleves.

Egy nő, amint macskát szeletel egy elefántcsontparti étterem hátuljában. A macskahús egyébként nem csupán Afrikában, de Ázsia több országában is hagyományos ételnek számít.

Teknőshús egy nicaraguai kikötőváros piacán. Hogy mennyibe kerülhet? Nagyjából fél kiló teknőshús kevesebb mint 300 forintnyi córdobába kerül.

Egy yogyakartai étteremben (Indonézia) kobrahússal készül a burger. Jáva szigetének középső és északi részén nagyjából 1000 kobrát vágnak le hetente, és darabját mintegy 300 forintnak megfelelő összegért adják el.

Tevemájat szeletelő nő Szudánban. Becslések szerint 1996 és 2002 között Szudán évente kb. 7-8 ezer tonna tevehúst termelt ki.

Eladásra kész levágott kutyák egy vietnámi kis faluban, ami nem csak itt, de Ázsia több országában is népszerű ételnek számít.

Vietnámban a patkányt egy időben szükségből fogyasztották, mára azonban egy holdnaptár végi különleges fogásként tálalják.

Dél-Amerika több országában is ínyenc falatnak számít a tengerimalac, amit ezen a képen egy perui nő éppen kibelez.

Kígyóleves Kínában, ami a helyi hagyományok szerint rendkívül jót tesz az egészségnek.

Szintén a jó egészség érdekében fogyasztják előszeretettel Tajvanon a kobratojást, illetve a kobraembriót.

Egy kínai nő, amint éppen egy kutya- és ökörpéniszből készült fogást eszik egy pekingi péniszétteremben, amely közel 30 féle állat péniszéből készült ételt tart a menüjén - ezeket természetesen szintén nagyon egészségesnek tartják.

Annak ellenére, hogy a madagaszkári makifélék közül rengeteg szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, orvvadászok könnyedén le tudják őket vadászni a belpolitikai helyzet miatt, így az éttermek is étlapon tartják a makihúst.

A kisfiúk vizeletében főtt tojást tavaszi falatként szokás fogyasztani a Kínában található Dongyangban.

Egy kereskedő olajban sült pókot árul egy kambodzsai buszmegállóban. Ha esetleg arra járnánk, potom 2 dollárért lehet 10 darab fokhagymával fűszerezett pókot vásárolni.

A pakisztáni Lahorban sorba kell állni, hogy egy tányér kiváló levest lehessen vásárolni, amit kecskefejből és kecskelábból készítenek.

Kolumbiában tipikus helyi mártásnak számít a "culonas", amelyet kifejezetten nagyméretű hangyákból készítenek.

Ezen a képen egy szaúdi férfi épp egy tüskésfarkú gyík lábát rágcsálja, amelynek vére állítólag segít a különböző betegségek megelőzésében, és erősíti a testet. Általában kutyákkal vagy horoggal fogják meg ezeket a hüllőket, és ételkülönlegességként fogyasztják a Közel-Kelet több országában.

(via Business Insider)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!