r
Nosalty Logó

Az eredeti erdélyi töltött káposzta

Hering András
Az eredeti erdélyi töltött káposzta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

994
Kalória
42.1g
Fehérje
53.8g
Szénhidrátok
67.4g
Zsír
663.2g
Víz
216.3g
Koleszterin
12.7g
Rost
9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 994 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 5960 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 117 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    67.4 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4315.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    268 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    3368 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    663.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    96 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    392 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1281 micro
Összesen 994 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    252.6 g

Zsír

  • Összesen
    404.5 g
  • Telített zsírsav
    155 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    156 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    1298 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25890.7 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    322 mg
  • Kálcium
    1606 mg
  • Vas
    62 mg
  • Magnézium
    649 mg
  • Foszfor
    2994 mg
  • Nátrium
    20210 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    323.1 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

Víz

  • Összesen
    3978.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    981 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    344 mg
  • D vitamin:
    578 micro
  • K vitamin:
    273 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1085 micro
  • Kolin:
    1147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    578 micro
  • α-karotin
    148 micro
  • β-karotin
    2354 micro
  • β-crypt
    503 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7685 micro
Összesen 5960 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    512.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    400 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    78.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 117 kcal

Elkészítés

  1. A savanyított káposztafejet leveleire szedjük, a fő- és vastagabb ereket kivágjuk. Ha édes káposztából főzzük, előbb langyos vízben jól átmossuk a leveleket.
  2. A töltelékhez a darált disznó- és marhahúst összedolgozzuk a tojással, 1 fej finomra vágott vöröshagymával, 2-3 gerezd finomra vágott fokhagymával, 1 evőkanál pirospaprikával, ízlés szerint sóval, fekete borssal.
  3. A húskeverékből tetszés szerinti és nagyságú golyókat formázunk, majd a káposztalevelekbe göngyöljük őket.
  4. A főzéshez egy nagyobb cserépfazékra, mázas edényre vagy vasedényre lesz szükségünk: az edény alját kenjük ki zsírral. Egy sor savanyú, vágott káposztát szórunk az aljára (opcionális erre tehetünk füstölt oldalas és erdélyi húsos szalonnadarabokat), majd tegyünk rá egy sor göngyölt töltelékes káposztát. Ezt kétszer megismételjük. A legvégén tegyük rá a friss csombort és a friss kaporleveleket is, a tetejére pedig ismét vágott savanyú káposzta kerül. Lefedhetjük egész káposztalevéllel is a végén.
  5. Öntsük fel vízzel hígított savanyú káposztalével (annyi folyadékkal öntsük fel, hogy ellepje).
  6. A tetejére szórhatunk további frissen őrült fekete borsot és újabb egy evőkanálnyi pirospaprikát.
  7. Lassú tűznél, keverés nélkül addig főzzük, amíg a töltelékbe villát szúrva látjuk, hogy megpuhult (nagyjából 3-4 órán át).
  8. Tejföllel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 180 perc

Erdélyben a töltött káposztának szinte minden családnál megvan a maga külön készítési, ízesítési módja, megszámlálhatatlan változata létezik, ahogy Magyarországon is. A közös pont az alapanyagokban rejlik: a savanyított káposztát és a darált marha- és sertéshúst minden receptben megtaláljuk. Ezt a receptet most a legendás gasztronómiai szakember, Kövi Pál Erdélyi lakoma című lírai esszégyűjteménye és szakácskönyve alapján dolgoztam fel.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...