r
Nosalty Logó

Csodapuha mézes krémes

Rosanics Petra
Csodapuha mézes krémes
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

649
Kalória
8.4g
Fehérje
94.4g
Szénhidrát
26.4g
Zsír
23.2g
Víz
87.8g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
49.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

Összesen 649 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

Összesen 7788 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

Összesen 323 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    94.4 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    23.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 649 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    101.1 g

Zsír

  • Összesen
    317.1 g
  • Telített zsírsav
    189 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1054 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4010.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    985 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    1292 mg
  • Nátrium
    1078 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1132.9 g
  • Cukor
    597 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    278.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2209 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    298 micro
  • Kolin:
    447 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2165 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 7788 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    11.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 323 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálba tesszük és közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mivel az evőkanál nem a legegzaktabb mértékegység, szükség esetén még adjunk hozzá plusz lisztet vagy tejet.
  2. Mérjük le a tészta súlyát, majd osszuk pontosan négy felé. Egyszerre maximum két tésztadarabbal tudunk dolgozni, így ami épp nem kell, azt tegyük folpackba csomagolva hűtőbe addig.
  3. Azt a tésztanegyedet, amivel épp dolgozunk, nyújtsuk vékonyra két sütőpapír közt. Tényleg nagyon vékonyra kell nyújtani, legalább 25x35 alapterületűre. Nem baj, ha nem teljesen egyformák a lapok, úgyis kockákra vágva tálaljuk.
  4. Amikor egy tésztalap nyújtásával megvagyunk, csúsztassuk egy gáztepsi hátoldalára (így könnyebb lesz leszedni róla), és húzzuk le a felül lévő sütőpapírt.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt süssük aranybarnára a tésztalapot, és járjunk el ugyanígy a többivel is. Mindig egyet süssünk, hogy oda tudjunk rá figyelni, nehogy túlsüljön. A kész tésztalapokat csúsztassuk le a tepsi tetejéről és egyenes felületen hagyjuk kihűlni.

töltelékek (gríz és lekvár)

  1. Egy gyorsforralóban melegítsük fel a tejet a cukorral és a vaníliával együtt. Amikor már majdnem forr, adjuk hozzá a darát és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre.
  2. Amikor kész a tejbegríz, húzzuk le a tűzhelyről és rendszeres átkeverés mellett hagyjuk langyosra hűlni, ekkor pedig jöhet bele a szobahőmérsékletű vaj és a tojássárgája. A krémet használhatjuk így is, vagy át is turmixolhatjuk, ha teljesen simára szeretnénk.

összeállítás

  1. Az első tésztalapot fektessük egy sütőpapírral bélelt tálcára, és kenjük rá a grízes krém felét. Alaposan egyengessük el, érdemes egy merevebb műanyagspatulát is használni, hogy tényleg egyenletes legyen a teteje.
  2. A krémre jöhet a második lap, amit a baracklekvárral kenjünk le jó alaposan. Tényleg ne spóroljunk vele, a levár egy részét úgyis beszívják a tésztalapok.
  3. A lekvárra jön a harmadik tésztalap, amit ismét grízzel kenünk meg, végül erre fektessük rá az utolsó lapot is.

csokimáz

  1. Olvasszuk össze a vajat a csokoládé kétharmadával, majd a már megolvadt keverékben olvasszuk el a maradék csokoládét is. Ezt csinálhatjuk vízgőz felett, vagy akár mikrózhatjuk is.
  2. A kész csokimázat öntsük az összeállított mézes krémes tetejére és egyengessük el alaposan.
  3. Hagyjuk a süteményt hűvös helyen pihenni legalább egy éjszakát, majd négyzetekre vágva fogyasszuk. Hűvös helyen, lefedve egy hétig is eláll és minden nap egyre puhább lesz!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ha van sütemény, ami megszorongathatja a zserbót az ünnepi édességek dobogójának tetején, akkor az a mézes krémes, avagy mézes zserbó. Nevét a tésztába kevert mézről kapta, a vékonyra nyújtott és elősütött tésztalapokat pedig jóféle baracklekvár és selymes grízes-vajas krém tapasztja össze. Pár praktikát bevetve egyáltalán nem nehéz az elkészítése, a végeredmény pedig nemcsak, hogy csodás, de gyakorlatilag minden nappal egyre puhább is.

Nosalty stories

További receptek

Bejglicsiga cukormentesen

Kicsit újragondoltuk a klasszikus bejglit és csigaformában álmodtuk meg az új kedvencünket, ráadásul cukormentesen! Természetesen mákos és diós töltelékű egyaránt készült, hogy ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek