Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mediterrán csicseriborsós egytál

Mediterrán csicseriborsós egytál
Mediterrán csicseriborsós egytál
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szegény csicseriborsó nagyon rossz sorsra van ítélve, általában nem nagyon ismerjük, esszük, pedig a búza és zab mellett a legelső kultúrnövények egyike, annyi fehérje, vitamin és nyomelem van benne, hogy a húst tökéletesen helyettesítheti. Jól be kell fűszerezni, mert elég semleges íze van magában. Természetesen kuktában gyorsabban készíthetjük.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Pirított kenyér, olívaolajjal locsolva, oregánóval szórva, feta és nyers vöröshagyma.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este beáztatjuk egy késhegynyi szódabikarbónával a csicseriborsót.
  2. Másnap reggel nagyon jól átmossuk, és annyi vízben, hogy jól ellepje feltesszük főzni.
  3. Jó fél óra után a levet (felfogva egy másik edényben) leöntjük.
  4. A fazekunkat kitöröljük, beletesszük az olívaolajat, amin megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, vissza a csicseriborsót, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, a paprikát és a szárzellert, befűszerezzük, a felfogott vizéből hozzáadunk annyit, hogy ellepje és tovább főzzük.
  5. A felfogott vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, amíg megpuhul, olyan főzelékszerűnek kell lennie, a szaft is besűrűsödik.
  6. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 87 755
elküldve: 31
receptkönyvben: 1 150
elkészítve: 70/76
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

csicseriborsó ragu, zöldségragu csicseriborsóból, paradicsomos csicseriborsó ragu

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lovasfej
Lovasfej Tue, 2017-08-15 13:11

Köszönöm a receptet, igazán pompás étel. Biztosan máskor is el fogom készíteni. :)

Manitia
Manitia Fri, 2015-01-30 12:17

Ez ízben ilyen paradicsomos ragu szerű? Nagyon szimpike! Ha rakok bele bulgurt az elrontja szerintetek? (nem tudom milyen ízű a csicseriborsó, de nyitott vagyok minden újra :))

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2015-01-31 12:58

Szia Manitia, igen, tulkeppen minden mediterran "fozelekszeru" etel paradicsomos. A csicseriborsonak szinte nincs ize, nagyon semleges, ezert kell jol bezoldsegezni, tegyel bele, amit szeretsz, olyat, aminek karakteresebb ize van, zeller, paprika nagyon jol passzol bele. Bulgurt nem tennek bele, attol nagyon suru lenne, annak is semleges ize van. A bulgur az hantolt, tort buza. Van a receptjeim kozott egy pliguri pilafaki nevezetu etel bulgurbol, azt kulon csinalnam hozza. Ha jo surure fozod a csicseriborsot, nagyon finom vega etelt kapsz. Remelem, tudtam segiteni, szep hetveget kivanok; Eva

Manitia
Manitia Sat, 2015-01-31 13:13

Szia! Köszönöm szépen a tanácsot, akkor kiprobálom úgy. *-* nem vagyok profi szóval minden info jól jön, főleg hogy egyebkent cukormentes diétán vagyok, no krumpli, no rendes kenyer. Azt a keveset, amit ehetek szeretnem minél jobban variálni.. :) Átböngészem a receptjeidet akkor. :) Neked is szép hétvégét!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2015-01-31 13:28

Nagyon szivesen, sok vega recept van koztuk, mert nyaron foleg mi zoldsegen, gyumolcson elunk, olyan meleg van, maskepp nem lehet kibirni. Barmilyen kerdesed van, nagyon szivesen valaszolok...Udv megegyszer Ciprusrol :)

Zs.u.zs.i
Zs.u.zs.i Sun, 2014-07-20 14:55

Nem volt itthon friss paradicsom, a zellerlevelet pedig zellerszárral pótoltam, de így is nagyon finom! Gondolom, minden zöldséggel variálva ilyen jó lehet! :)

fedezte
fedezte Fri, 2014-02-28 17:28

Kedves Oli(E)va
vagy hogyan szólítsalak? Azt szeretném kérdezni hogy ha kihagyom pl a zellerszárat ,és a szurokfüvet akkor szerinted nem lessz olyan finom??egyébként nagyon gusztusos a recepted ,még sosem ettem csicseriborsót.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-06-18 20:59

Kedves fedezte,
szolithatsz Evanak, az Oli(E)va a muvesznevem, (mint oliva...olaj), mivel a fozes az muveszet...csak viccelek :):):) Nyugodtan megcsinalhatod szarzeller es szurokfu nelkul, finom lesz ezek nelkul is, vagy tehetsz bele mas zoldseget, zeller gyokeret,ez ad neki jellegzetes izt, mert amugy a csicseriborsonak eleg semleges ize van. Udv; Eva

sacesz
sacesz Thu, 2014-01-30 15:12

Kedves Éva!
A csicseriborsót tényleg jó sokáig kell főzni, de nagyon finom. Fantasztikus recept :)

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Thu, 2014-01-09 11:41

Kedves Éva!
Soha életemben nem ettem csicseriborsót! Mint Gasztrofüggő sütni-főzni imádó ember mindent szeretek kipróbálni, ezt is elfogom készíteni.
A kérdésem az, hogy ha kuktában főzöm (abban szeretném) akkor minden hozzávalót egyszerre tegyek bele? ha nem akkor hogyan "időzíted"? a kuktás változatnál is előfőzöd? Odáig rendben van az elképzelésem, hogy mindent megdinsztelek- vagy nem, és ráteszem a csicseriborsót, kb. mennyi idő kell hogy elkészüljön? mennyi folyadékot tegyek hozzá?
Lehet, hogy kissé zavaros ahogy kérdezek, de kapkodok mert dolgozni kell, délután megveszem a hozzávalót.
Hobbiszakács üdvözlettel: Bandipapa

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2014-01-12 20:36

Kedves Bandipapa, remelem nincs keson a valaszom, en is sokszor a kuktaba dobom, ha nincs idom "rendesen" megfozni :) Igen, mindig elo kell fozni, mert a csicseriborso nehezen fo meg, eleg kemeny "mag", egy 15-20 percet legalabb hagyd a kuktaban, csak a csicseriborsot, onmagaban. Utana le kell onteni a vizet (en mindig felfogom a csicseriborsos vizet, ebbol ontom fel masodjara), aztan a tiszta kuktaba tedd az olajat, osszes tobbi hozzavalot a csicseriborsoval egyutt annyi vizzel, hogy ellepje. Megint egy 15-20 perc mulva ellenorizd, hogy megpuhult-e. En mindig kostolgatok mindent, amig el nem keszul. Termektol is valogatja mindig, de ezt te is tudod. Jo fozest kivanok, ha van kedved, szolj vissza, milyen lett. Udvozollek; Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-10-03 22:02

Szia, Marcsito, koszi, ajanlom kuktaban kesziteni, gyorsabban kesz van, nem kell mindig kaviar, igaz ? Udv, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-10-02 23:00

Szia, Evi, hogy vagy ? Koszi, nalunk ez mindig hetfoi kaja, tegnap gigantes (tudod, a nagy feher bab, fenn van a recept) volt ebedre, a kolykok is tudjak, ha hetfo, akkor mindig valamilyen huvelyes etel, vega kaja van, eleg nekik a husbol vasarnap, meg nem is egeszseges mindennap...:) Udvozollek, Eva

375
csicseriborsó 0.5 kg
paradicsom 5 közepes db
zöldpaprika 2 közepes db
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 1 gerezd
sárgarépa 3 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 teáskanál