r
Nosalty Logó

Mediterrán csicseriborsós egytál

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Oli(E)va
Mediterrán csicseriborsós egytál
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
kukta
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 387 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2318 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 136 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    512.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    259 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    176.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    495 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1328 micro
  • β-karotin
    3446 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2145 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 387 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    112.5 g

Zsír

  • Összesen
    48.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3075.8 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    491 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    516 mg
  • Foszfor
    1554 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    108 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    379.7 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

VÍZ

  • Összesen
    1060.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2054 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    247 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2972 micro
  • Kolin:
    572 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7966 micro
  • β-karotin
    20677 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    12867 micro
  • Lut-zea
    1929 micro
Összesen 2318 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    466 micro
  • β-karotin
    1210 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    753 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 136 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este beáztatjuk egy késhegynyi szódabikarbónával a csicseriborsót.
  2. Másnap reggel nagyon jól átmossuk, és annyi vízben, hogy jól ellepje feltesszük főzni.
  3. Jó fél óra után a levet (felfogva egy másik edényben) leöntjük.
  4. A fazekunkat kitöröljük, beletesszük az olívaolajat, amin megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, vissza a csicseriborsót, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, a paprikát és a szárzellert, befűszerezzük, a felfogott vizéből hozzáadunk annyit, hogy ellepje és tovább főzzük.
  5. A felfogott vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, amíg megpuhul, olyan főzelékszerűnek kell lennie, a szaft is besűrűsödik.
  6. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 36
  • 7 napos nézettség: 222
  • Össznézettség: 114656
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 02.

Ajánló

Pirított kenyér, olívaolajjal locsolva, oregánóval szórva, feta és nyers vöröshagyma.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mediterrán csicseriborsós egytál
Oli(E)va 85 recept

Szegény csicseriborsó nagyon rossz sorsra van ítélve, általában nem nagyon ismerjük, esszük, pedig a búza és zab mellett a legelső kultúrnövények egyike, annyi fehérje, vitamin és nyomelem van benne, hogy a húst tökéletesen helyettesítheti. Jól be kell fűszerezni, mert elég semleges íze van magában. Természetesen kuktában gyorsabban készíthetjük.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Nagyon finom lehet, mentve.:-O

Oli(E)va

Szia, Evi, hogy vagy ? Koszi, nalunk ez mindig hetfoi kaja, tegnap gigantes (tudod, a nagy feher bab, fenn van a recept) volt ebedre, a kolykok is tudjak, ha hetfo, akkor mindig valamilyen huvelyes etel, vega kaja van, eleg nekik a husbol vasarnap, meg nem is egeszseges mindennap...:) Udvozollek, Eva

márcsító

Hu, ez nagyon jol hangzik, en imadom a csicseriborsot, szinten mentve :)

Oli(E)va

Szia, Marcsito, koszi, ajanlom kuktaban kesziteni, gyorsabban kesz van, nem kell mindig kaviar, igaz ? Udv, Eva

Törölt felhasználó

Kedves Éva! Soha életemben nem ettem csicseriborsót! Mint Gasztrofügg? sütni-f?zni imádó ember mindent szeretek kipróbálni, ezt is elfogom készíteni. A kérdésem az, hogy ha kuktában f?zöm (abban szeretném) akkor minden hozzávalót egyszerre tegyek bele? ha nem akkor hogyan "id?zíted"? a kuktás változatnál is el?f?zöd? Odáig rendben van az elképzelésem, hogy mindent megdinsztelek- vagy nem, és ráteszem a csicseriborsót, kb. mennyi id? kell hogy elkészüljön? mennyi folyadékot tegyek hozzá? Lehet, hogy kissé zavaros ahogy kérdezek, de kapkodok mert dolgozni kell, délután megveszem a hozzávalót. Hobbiszakács üdvözlettel: Bandipapa

Oli(E)va

Kedves Bandipapa, remelem nincs keson a valaszom, en is sokszor a kuktaba dobom, ha nincs idom "rendesen" megfozni :) Igen, mindig elo kell fozni, mert a csicseriborso nehezen fo meg, eleg kemeny "mag", egy 15-20 percet legalabb hagyd a kuktaban, csak a csicseriborsot, onmagaban. Utana le kell onteni a vizet (en mindig felfogom a csicseriborsos vizet, ebbol ontom fel masodjara), aztan a tiszta kuktaba tedd az olajat, osszes tobbi hozzavalot a csicseriborsoval egyutt annyi vizzel, hogy ellepje. Megint egy 15-20 perc mulva ellenorizd, hogy megpuhult-e. En mindig kostolgatok mindent, amig el nem keszul. Termektol is valogatja mindig, de ezt te is tudod. Jo fozest kivanok, ha van kedved, szolj vissza, milyen lett. Udvozollek; Eva

sacesz

Kedves Éva! A csicseriborsót tényleg jó sokáig kell f?zni, de nagyon finom. Fantasztikus recept :)

Oli(E)va

Koszi, kedves sacesz :) Udv; Eva

Törölt felhasználó

Kedves Oli(E)va vagy hogyan szólítsalak? Azt szeretném kérdezni hogy ha kihagyom pl a zellerszárat ,és a szurokfüvet akkor szerinted nem lessz olyan finom??egyébként nagyon gusztusos a recepted ,még sosem ettem csicseriborsót.

Oli(E)va

Kedves fedezte, szolithatsz Evanak, az Oli(E)va a muvesznevem, (mint oliva...olaj), mivel a fozes az muveszet...csak viccelek :):):) Nyugodtan megcsinalhatod szarzeller es szurokfu nelkul, finom lesz ezek nelkul is, vagy tehetsz bele mas zoldseget, zeller gyokeret,ez ad neki jellegzetes izt, mert amugy a csicseriborsonak eleg semleges ize van. Udv; Eva

Zs.u.zs.i

Nem volt itthon friss paradicsom, a zellerlevelet pedig zellerszárral pótoltam, de így is nagyon finom! Gondolom, minden zöldséggel variálva ilyen jó lehet! :)

Oli(E)va

Szia Zsuzsi, kosz, hogy kiprobaltad... a szarzeller tokeletes hozza...Udv; Eva

Manitia

Ez ízben ilyen paradicsomos ragu szer?? Nagyon szimpike! Ha rakok bele bulgurt az elrontja szerintetek? (nem tudom milyen íz? a csicseriborsó, de nyitott vagyok minden újra :))

Oli(E)va

Szia Manitia, igen, tulkeppen minden mediterran "fozelekszeru" etel paradicsomos. A csicseriborsonak szinte nincs ize, nagyon semleges, ezert kell jol bezoldsegezni, tegyel bele, amit szeretsz, olyat, aminek karakteresebb ize van, zeller, paprika nagyon jol passzol bele. Bulgurt nem tennek bele, attol nagyon suru lenne, annak is semleges ize van. A bulgur az hantolt, tort buza. Van a receptjeim kozott egy pliguri pilafaki nevezetu etel bulgurbol, azt kulon csinalnam hozza. Ha jo surure fozod a csicseriborsot, nagyon finom vega etelt kapsz. Remelem, tudtam segiteni, szep hetveget kivanok; Eva

Manitia

Szia! Köszönöm szépen a tanácsot, akkor kiprobálom úgy. *-* nem vagyok profi szóval minden info jól jön, f?leg hogy egyebkent cukormentes diétán vagyok, no krumpli, no rendes kenyer. Azt a keveset, amit ehetek szeretnem minél jobban variálni.. :) Átböngészem a receptjeidet akkor. :) Neked is szép hétvégét!

Oli(E)va

Nagyon szivesen, sok vega recept van koztuk, mert nyaron foleg mi zoldsegen, gyumolcson elunk, olyan meleg van, maskepp nem lehet kibirni. Barmilyen kerdesed van, nagyon szivesen valaszolok...Udv megegyszer Ciprusrol :)

Lovasfej

Köszönöm a receptet, igazán pompás étel. Biztosan máskor is el fogom készíteni. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ne tedd a nyers krumplit a hűtőbe: kampány indul az...

Valószínűleg volt már olyan, hogy elgondolkodtunk a boltban, vajon biztonságos-e az étel, amit veszünk, miből van a csomagolása, honnan származik, vagy hogy mit jelentenek az E-számok a címkéjén. A bizonytalanságnak vége, van ugyanis egy honlap, ahol mindenre választ találunk.

Nosalty

További cikkek