r
Nosalty Logó

Mediterrán csicseriborsós egytál

Oli(E)va
Mediterrán csicseriborsós egytál
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

387
Kalória
18.8g
Fehérje
63.3g
Szénhidrátok
8g
Zsír
176.8g
Víz
-
Koleszterin
13.3g
Rost
14.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 387 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2318 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 136 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    498.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    259 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    176.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    495 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1328 micro
  • β-karotin
    3446 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2145 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 387 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    112.5 g

Zsír

  • Összesen
    48.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2990 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    491 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    516 mg
  • Foszfor
    1554 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    379.7 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

Víz

  • Összesen
    1060.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2054 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    247 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2972 micro
  • Kolin:
    572 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7966 micro
  • β-karotin
    20677 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    12867 micro
  • Lut-zea
    1929 micro
Összesen 2318 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    466 micro
  • β-karotin
    1210 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    753 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 136 kcal

Elkészítés

  1. Előző este beáztatjuk egy késhegynyi szódabikarbónával a csicseriborsót.
  2. Másnap reggel nagyon jól átmossuk, és annyi vízben, hogy jól ellepje feltesszük főzni.
  3. Jó fél óra után a levet (felfogva egy másik edényben) leöntjük.
  4. A fazekunkat kitöröljük, beletesszük az olívaolajat, amin megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, vissza a csicseriborsót, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, a paprikát és a szárzellert, befűszerezzük, a felfogott vizéből hozzáadunk annyit, hogy ellepje és tovább főzzük.
  5. A felfogott vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, amíg megpuhul, olyan főzelékszerűnek kell lennie, a szaft is besűrűsödik.
  6. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 60 perc
  • Főzés módja: kukta

Szegény csicseriborsó nagyon rossz sorsra van ítélve, általában nem nagyon ismerjük, esszük, pedig a búza és zab mellett a legelső kultúrnövények egyike, annyi fehérje, vitamin és nyomelem van benne, hogy a húst tökéletesen helyettesítheti. Jól be kell fűszerezni, mert elég semleges íze van magában. Természetesen kuktában gyorsabban készíthetjük.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...