Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyoza

Gyoza
Gyoza
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyoza (ejtsd: gjóza) eredetileg kínai gombócféle, állítólag a 17. század környékén került Japánba, s azóta nagy népszerűségre tett szert. Elkészítése változatos: főtt, olajban sült, gőzölt és serpenyőben sült változatok is előfordulnak. A leggyakoribb az utóbbi, melynek barna és ropogósra sült az alja. A gombócokat ecetes-szójaszószos lébe mártogatva eszik. Töltelék lehet bármi, amit a kedvünk diktál. Én most a legegyszerűbb és szerintem az egyik a legfinomabb verziót készítettem el. 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mártogatáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Gyoza tészta:
 
  1. Olyan tésztát gyúrjunk a hozzávalókból, hogy az ne legyen ragacsos, s az állaga olyan puha legyen, mint a fülcimpa. 
  2. Takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával és pihentessük néhány percet.
  3. Osszuk 30 részre a tésztát és kb. 10 cm-es kis korongokat nyújtsunk belőlük úgy, hogy a közepük kicsit vastagabb legyen a szélüknél.
A töltelék:
 
  1. A kínai kelt felvágjuk apróra, megsózzuk és 10 percig állni hagyjuk.
  2. A húst a gyömbér levével, sóval, cukorral, fokhagymával, szójaszósszal, szezámolajjal, borssal jól összedolgozzuk.
  3. A kínai kelt kicsavarjuk és a hússal jól összegyúrjuk.
  4. A korongok közepére kb. egy evőkanál tölteléket teszünk.
  5. A korongok szélét félkörben vizes ujjal végigsimítjuk, majd félbehajtjuk és a széleket összenyomkodjuk (úgy nézzen ki, mint a rakott szoknya, kb. öt hajtás legyen rajta), s tegyük félre egy tányérra, majd folytassuk a többivel. A tányéron ne érjenek egymáshoz, nehogy összeragadjanak.
  6. Az olajat melegítsük meg serpenyőben, majd a gyozákat szép sorban tegyük bele, s addig süssük, míg az aljuk szép barna nem lesz. (Ha akarjuk, a másik oldalukat is ropogósra süthetjük, én így szoktam.)
  7. Kis vizet (fél pohárral) öntsünk hozzá és fedjük le. 
  8. Ha elpárolgott a víz, készen van.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 39 922
elküldve: 2
receptkönyvben: 286
elkészítve: 13/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

receptjellemzők

konyha: japán
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

uganda85
uganda85 Wed, 2012-05-02 23:45

Kedves Oli!

Nagyon szeretném megcsinàlni a receptedet. Viszont sajnos nem értem a végén amikor a vizet hozzàadod. Tehàt megsütöd a gyozàkat és utàna egy kis vízet öntesz egy tàlba és abba bele a gyozàk. Csak azt nem értem, hogy mitôl pàrolog el. Remélem nem kérdezek hülyeséget :)

Köszi!

oosaki
oosaki Fri, 2013-05-03 11:20

Szia, nem vagyok szakértő (illetve kicsit megkésett a válasz), de szerintem a serpenyőben, sütés közben teszi hozzá a vizet, ami, mivel a serpenyő forró és ég a gáz, a fizika csodálatos törvényei folytán elpárolog....

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-02-25 13:33

Szia Oli!

Tegnap este ezzel leptem meg a kedvesemet. Ö kinn élt 10 évet, gondoltam, örülni fog neki.
A hatás óriási volt. Az arcán a mosoly mindennél többet ért.
Köszi!

Maki
Maki / Maki Mon, 2009-06-15 15:06

Köszi szépen Oli!
Emiatt a recept miatt találtam meg a neten a NoSalty-t és regisztráltam... A gyoza olyan finom, hogy nincs is arra szó! Én még nem csináltam meg, de mióta ettem jó párszor Japánban, az íze itt van a számban!
Kíváncsi vagyok, nekem hogy fog sikerülni...

356
víz 170 ml
kenyérliszt BL80 200 g
darált marhahús 200 g
kínai kel 20 dkg
snidling 1 ek
fokhagyma 1 gerezd
gyömbér 0.5 ek
1 csipet
cukor 1 csipet
szójaszósz 0.5 teáskanál
szezámolaj 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
zöldhagyma 1 közepes db
szójaszósz 2 ek
ecet 1 ek
chiliolaj 1 ek
szezámolaj 1 ek