r
Nosalty Logó

Sushi egyszerűen

Rosanics Petra
Sushi egyszerűen
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

387
Kalória
18.6g
Fehérje
61.4g
Szénhidrátok
7.7g
Zsír
325.7g
Víz
46.5g
Koleszterin
5.3g
Rost
5.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 387 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1928 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 88 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    559.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    271 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    325.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    222 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    238 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1535 micro
  • β-crypt
    213 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 387 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    92.8 g

Zsír

  • Összesen
    38.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    233 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2796.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    312 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    346 mg
  • Foszfor
    1357 mg
  • Nátrium
    602 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    307.1 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1628.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    830 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    745 mg
  • D vitamin:
    1111 micro
  • K vitamin:
    109 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1191 micro
  • Kolin:
    403 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    116 micro
  • β-karotin
    7675 micro
  • β-crypt
    1065 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    724 micro
Összesen 1928 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    128 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 88 kcal

Elkészítés

  1. A rizst legalább 8-10-szer átmossuk, amíg már teljesen tiszta a mosóvíz. Ekkor egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (nagyjából 4-5 dl). Az egészet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és lefedve 15 percet pihentetjük.
  2. Az ecetet, a cukrot és a sót egy kis tálban összekeverjük, majd a kész rizshez keverjük - ettől lesz ragacsos. Az ecetes rizst átkanalazzuk egy nagyobb, lapos tányérra, és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  3. A friss lazacot fél centi vékonyan felszeleteljük, a zöldségeket julienne-re vágjuk. Ha félünk a nyers lazactól, tegyük előtte éjszakára fagyasztóba, hogy az esetleges kórokozók elpusztuljanak.
  4. Már csak az összeállítás van hátra, ehhez szükségünk van néhány nori lapra (ázsiai boltokban, illetve nagyobb üzletláncokban beszerezhető), illetve egy sushi tekerő bambuszlapra.
  5. A nori lapot a bambusztekerőre fektetjük, és egyenletesen befedjük egy adag rizzsel - ehhez tanácsos bevizezni a kezünket, különben rátapad a rizs. Fontos, hogy a lap alsó, illetve felső szélén egy-egy 1,5-2 cm széles sávot szabadon hagyjunk, ez fogja ugyanis összetapasztani a tekercset.
  6. A rizsre fektetünk egy sornyi halfilét, majd tetszés szerinti zöldségeket. Amikor mindent rápakoltunk, óvatosan, ám szorosan elkezdjük feltekerni a sushit a bambuszlap segítségével. Amikor feltekertük, továbbra is enyhe nyomást helyezve a sushirúdra, hengergessük egy kicsit ide-oda a bambuszlap ölelésében, hogy jól összeálljon.
  7. Hagyjuk 10 percet pihenni a rudakat. Vizezzünk be egy éles kést, és szeleteljük fel vele a sushit. Fogyasszuk szójaszószba mártogatva, de akár wasabival, kaviárral vagy savanyított gyömbérrel is kísérhetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 15 perc

Sokan imádjuk a sushit, ám viszonylag kevesen vesszük a bátorságot, hogy otthon is megpróbáljuk elkészíteni. Pedig igazán nem bonyolult mutatvány, ráadásul otthon készítve garantáltan friss lesz benne minden alapanyag. Szóval próbáljátok kis Ti is, pakoljátok meg minden földi jóval, és írjátok meg, hogyan ízlett!

További receptek

Fogas Orly-módra

Klasszikus vendéglők közkedvelt halfogása az Orly, ami tulajdonképpen egy könnyed sörtésztában kisütött filé. A leginkább elterjedt verzió fogassal készül, de más omlós, fehér ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...