r
Nosalty Logó

Gilda, a legnépszerűbb baszk pintxo

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Hering András
Gilda, a legnépszerűbb baszk pintxo
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 147 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 589 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 129 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1353.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    1105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 147 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5414.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    346 mg
  • Nátrium
    4422 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    300.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    524 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    799 micro
Összesen 589 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1182.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    965 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 129 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Használjunk fa nyárspálcikákat vagy fogpiszkálókat a gilda pintxos elkészítéséhez.
  2. Én ezt a sorrendet szoktam követni: a nyársra felfűzök egy olívabogyót, aztán egy szardellafilét, majd egy ecetes pepperonit, ezt követően egy másik szardellafilét a másik végére, és egy olívabogyóval zárom le.
  3. Opcionális, de ha nem azonnal fogyasztjuk, pácoljuk be a gildákat jó minőségű extra szűz olívaolajba.
  4. Jól illik egy pohár txakolihoz, sörhöz vagy habzóborhoz.
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 117
  • Össznézettség: 154
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 15.

Ajánló

A Gilda tökéletesen passzol egy pohár jó minőségű baszk körtepálinkához vagy egy üde, könnyű fehérborhoz, például egy txakolinhoz, amely egy hűsítő és frissítő ital. Emellett egyesek szerint egy finom pezsgő is kiváló választás lehet. Fontos azonban, hogy az ital ne nyomja el a Gilda ízeit, ezért érdemes olyan italt választani, amely finoman kiegészíti az étel ízeit, és nem veszi át felettük az uralmat. Emellett a Gilda pintxo tökéletesen megállja a helyét egy tapastál részeként is, egyéb ízletes falatok mellett.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gilda, a legnépszerűbb baszk pintxo
Hering András 167 recept

A Gilda pintxo egy hagyományos baszk pintxo (ejtsd: "pincsó"), ami egyfajta tapasnak felel meg, amit a baszk konyha gyakran kínál. Ez egy olyan csemege, amely egy szűz olajban eltett olívabogyóból, egy sós szardellafiléből és egy csípős, ecetes paprikából (általában zöld paprikából) áll. Általában egy fogpiszkálóra vagy kis nyársra húzzák, hogy könnyen kézben tarthassák és fogyaszthassák. A Gilda pintxo név eredetét tekintve nem teljesen világos, de azt mondják, hogy Ernest Hemingway kedvenc pintxója volt, és az ő nevét viseli. Ez a kis étel sokak szerint tökéletesen illusztrálja a baszk konyha egyszerűségét és ízgazdagságát.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek