r
Nosalty Logó

A tökéletes sólet

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tökéletes sólet

Összesen 1174 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tökéletes sólet

Összesen 7031 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tökéletes sólet

Összesen 175 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.8 g

Zsír

  • Összesen
    43.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    362 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2244.3 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    110 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    299 mg
  • Foszfor
    1090 mg
  • Nátrium
    382 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    411.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    442 micro
  • Kolin:
    411 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    356 micro
  • β-crypt
    87 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    578 micro
Összesen 1174 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    538.8 g

Zsír

  • Összesen
    259.7 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    118 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    2174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13465.6 g
  • Cink
    79 mg
  • Szelén
    661 mg
  • Kálcium
    1955 mg
  • Vas
    115 mg
  • Magnézium
    1792 mg
  • Foszfor
    6542 mg
  • Nátrium
    2294 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    633.7 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    146 mg

VÍZ

  • Összesen
    2470.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    812 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    36 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    259 micro
  • K vitamin:
    85 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    92 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2653 micro
  • Kolin:
    2467 mg
  • Retinol - A vitamin:
    612 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    2136 micro
  • β-crypt
    521 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3470 micro
Összesen 7031 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 175 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A tökéletes sólet

Elkészítés

A tökéletes sólet

  1. Egy nagy kanálnyi liba- vagy kacsazsíron pirítsuk körbe a marhahúst, sózzuk, borsozzuk közben. Húsfronton érdemes nyers és füstölt húsokat vegyesen használni. A sertés ugye tilos, de marha, kacsa, liba nyugodtan mehet bele. Érdemes szem előtt tartani húsvásárlásnál, hogy sokáig fog sülni, így inasabb, picit zsírosabb húst válasszunk, ami nem fog kiszáradni.
  2. Vegyük ki a marhahúst, miután kellően megpirultak. Öntsük a serpenyőbe a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és futtassuk át. Érdemes némi füstölt fűszerpaprikával is összekeverni párolás után, eszméletlen plusz ízt fog neki adni!
  3. A sólet bőségességét a húsok mellett a belefőzött, nagy mennyiségű bab és gersli is garantálja. A bab lehet fehér, tarka vagy a kettő keveréke, és érdemes főzés előtt egy éjszakára beáztatni, hogy könnyebben puhuljon. A gerslit ezzel szemben áztatni nem kell, de ajánlott átmosni használat előtt, különben megszínezheti az ételt, ráadásul így biztos pergős lesz megfőve is.
  4. A sóletkészítés leghosszabb része (persze a sütést nem számítva) a rétegezés, ami a többi előkészítési fázishoz hasonlóan nem nagy munka. Vegyünk elő egy nagy, sütőbe tehető edényt. Alulra mindenképpen a párolt hagymák kerüljenek, erre jöhet a körbepirított marhahús, majd felváltva rétegezve az átmosott gersli és a lecsepegtetett bab.
  5. A rétegezést mindenképpen a füstölt hússal zárjuk, és érdemes pár tojást is a tetejére tenni, ami az étellel együtt készre fő.
  6. Végül öntsük fel annyi vízzel, amennyi ujjnyi magasan ellepi, és sózzuk meg alaposan. Lefedve süssük 130-140 fokon legalább 5-6 órán át, de kicsit alacsonyabb hőfokon hagyhatjuk akár egy éjszakán keresztül is sülni.
  7. A kész sóletet úgy tálaljuk, hogy minden hozzávalóból jusson a tányérokba. A tojásokat megpucoljuk, és félbevágva a kitálalt sóletre tesszük. Sálom, és jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 140 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 300 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2021. november 22.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A sólet az egyik legismertebb zsidó étel, amit hagyományosan szombaton fogyasztanak. Sábátkor ugyanis tilos a munkavégzés, a sólet pedig tökéletes megoldás, hiszen előző nap előkészítve másnapra pont készre sül.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

A tökéletes sólet

Címlapról ajánljuk

További cikkek