r
Nosalty Logó

Ünnepi bejgli

Kristyán Fanni
Bejgli diósan és mákosan
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Mákos töltelék

Diós töltelék

Bejglitészta

1241
Kalória
25g
Fehérje
137.5g
Szénhidrát
68.8g
Zsír
82g
Víz
241.6g
Koleszterin
11g
Élelmi rost
49.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mákos töltelék

Diós töltelék

Bejglitészta

Összesen 1241 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mákos töltelék

Diós töltelék

Bejglitészta

Összesen 14889 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mákos töltelék

Diós töltelék

Bejglitészta

Összesen 382 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25 g

Zsír

  • Összesen
    68.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1356.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    509 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    180 mg
  • Foszfor
    556 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    137.5 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    82 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    308 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    302 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 1241 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    299.4 g

Zsír

  • Összesen
    825.6 g
  • Telített zsírsav
    283 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    182 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    314 g
  • Koleszterin
    2899 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16283.1 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    609 mg
  • Kálcium
    6110 mg
  • Vas
    66 mg
  • Magnézium
    2163 mg
  • Foszfor
    6674 mg
  • Nátrium
    544 mg
  • Réz
    14 mg
  • Mangán
    46 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1649.5 g
  • Cukor
    589 mg
  • Élelmi rost
    132 mg

Víz

  • Összesen
    984.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3701 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    392 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1557 micro
  • Kolin:
    1885 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3620 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    902 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2222 micro
Összesen 14889 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    25.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 382 kcal

Elkészítés

Mákos töltelék

  1. A mákot a citromhéjjal és a fűszerekkel összekeverjük egy tálban. Ha szeretnénk, cseppenthetünk hozzá egy kevés citromlevet is.
  2. Egy kisebb edényben forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és főzzük pár perc alatt szirupossá. A sziruppal forrázzuk le a mákos keveréket, és keverjük el jól. Ha úgy érezzük, nem elég sűrű a töltelékünk, adhatunk hozzá mézet, de saját ízlésünk szerint akár lekvárt is.
  3. Félretéve hagyjuk hűlni a tölteléket, majd fóliával takarjuk le, és rakjuk be a hűtőbe pár órára.

Diós töltelék

  1. A darált diót a fűszerekkel keverjük össze, majd forrázzuk le a cukorsziruppal úgy, mint a mákos keveréket. Szintén adhatunk hozzá egy kevés narancslevet, ha szeretnénk intenzívebbé tenni az ízeket.
  2. Tegyük félre hűlni, majd takarjuk le fóliával a tetejét, és helyezzük szintén a hűtőbe a mákos töltelék mellé.

Bejglitészta

  1. Egy nagyobb keverőtálba öntsük bele a lisztet, a porcukrot, az élesztőt és a sót, majd keverjük el. Az élesztőt nem szükséges külön felfuttatni, elég egyszerűen hozzáadni a liszthez.
  2. A vajat vágjuk kisebb kockákra, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és jól dolgozzuk össze, amíg a tészta morzsaszerű nem lesz.
  3. Hozzáadhatjuk a tojássárgájákat, majd gyúrás közben annyi tejet, amennyit a tészta kellemesen felvesz.
  4. A tészta összedolgozása ne tartson túl sokáig, minél kevesebb idő alatt gyúrjuk össze, annál jobb. Ne kapkodjunk vele túlságosan se, mindenképp legyen szép, egynemű. Ha elkészültünk, fedjük le, és tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy jól összeálljon, és ne keljen meg a kezünk melegétől.
  5. Miután a tésztát kivettük a hűtőből, osszuk szét 6 egyenlő adagra. Én külön kimértem mindegyiket 360-375 gramm közé, majd egyenként téglalap alakúra nyújtottam őket, körülbelül 20-25 centi szélesre és hosszúra. A tésztát és a sodródeszkát nyújtás előtt semmiképp se lisztezzük, hiszen felesleges. Amíg a többi tésztát nem nyújtjuk ki, nyugodtan pihenhetnek tovább a hűtőben.
  6. A töltelékeket szintén elosztjuk 3 felé, így lesz 3 diós és 3 mákos bejglink. Szépen egyenletesen oszlassuk el őket a kinyújtott tésztán, de minden szélén hagyjunk kb. 1 centis sávot. Feltekerés előtt hajtsuk be a két oldalsó szélét, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd óvatosan tekerjük fel.
  7. A feltekert bejgliket kenjük át a tojássárgájával, majd pihentessük 5-10 percet, amíg a sárgája rádermed, és ismételjük meg a folyamatot. Amikor a második tojássárgája is rádermedt a tésztára, jöhet a tojásfehérje, majd ismét pár perc száradási idő.
  8. Ezután a bejglit fogpiszkáló segítségével szurkáljuk meg, és letakarva hagyjuk pihenni még 30-40 percet.
  9. 180°-os előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép barnára sütjük a bejgliket. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
  10. Hűvös helyen befóliázva akár hetekig is eláll. Kellemes ünnepi falatozást kívánunk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 30 p

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe szigorúan csak az vágjon bele, aki vállalja, hogy ezentúl minden évben követeli majd a közönség!

Ünnepi bejgli
Sokan félve vágnak bele, pedig a házi bejglinél nem kerülhet nemesebb sütemény az ünnepi asztalra

A bejgli egy tradicionális, magyar karácsonyi sütemény, mely eredetileg diós és mákos töltelékkel készül, de ma már rengeteg különböző variációval találkozhatunk, köztük egészen meglepő ízesítésekkel is. A gesztenyés, meggyes-mákos és aszalt szilvával töltött verzió még egy szolidabb irányt képvisel, de ma már csokikrémes, pisztáciás és zserbós töltelékű bejgli is várakozhat a pultban. Ugyan a bejglisütésbe sokan félve vágnak bele, vagy inkább cukrászdában/ szupermarketben veszik meg az ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan részét, de egy jó receptet követve magunk is megalkothatjuk. A legtöbben azzal a problémával szoktak szembesülni, hogy még mielőtt elkészülne, berepedezik a sütemény, de gyakori a száraz bejgli és/vagy kevés töltelék, valamint a túlsült, emiatt kiszáradt tészta.

Diós bejgli
A bejgli egy tradicionális, magyar karácsonyi sütemény

A népi hiedelem szerint a mákos bejgli bőséget hoz a házhoz, míg a diós töltelékű a rontás ellen hatásos. Tésztájához élesztőt kell felfuttatni, egyfajta kelttésztás kalács az alapja.

A bejgli története egészen a 19. századig nyúlik vissza, és a neve a német Beugel vagy Beugeln szóból ered, ami annyit jelent: hajlított, görbe. Eredetileg Pozsony környékéről terjedt el, innen származik a pozsonyi kifli is, amely a bejgli elődjének tekinthető. A mai, rúd alakú forma a 19. század végén vált elterjedtté a magyar polgári konyhában.

A jó bejgli titka az arányokban és a technikában rejlik. A tésztát hideg vajjal vagy zsírral készítik, hogy omlós maradjon, a töltelék pedig sűrű, ízes és nedves kell legyen, de nem folyós.

A sütés előtt a rudat tojássárgájával és fehérjével is megkenik, hogy szép márványos mintázatot kapjon a tetején: ez a bejgli egyik legszebb ismertetőjegye.

Mákos bejgli
A jó bejgli titka az arányokban és a technikában rejlik.

A bejgli tésztájának összeállításánál fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk, és ne gyurmázzuk túl, hiszen, ha a vaj teljesen elolvad, akkor a tészta rágóssá válik, és elveszti omlós állagát.

Tipp az ideális bejglihez:

A bejgli akkor lesz a legfinomabb, ha 1:1 a tészta és a töltelék aránya. A töltelék arányát sem könnyű eltalálni, hiszen ha túl sok kerül bele, akkor könnyen szétrepedhet, ennek ellenkezője viszont száradt tésztát eredményezhet.

A tölteléket sose forrón kenjük a tésztára, mert szétáztathatja azt, és érdemes megfogadni a dupla pihentetést is (először szobahőmérsékleten, majd hűtőben), így nyeri el szép mintázatát a tészta. Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy rudat először tojássárgájával, kis pihentetés után pedig tojásfehérjével kell megkenni.

Diós és mákos bejgli
Pihentessük duplán az igazán szép mintázatért

A bejgli egyik legjobb tulajdonsága, hogy akár napokkal előre is el lehet készíteni, hűvös helyen, fóliába csomagolva pedig akár egy hétig is eláll, így a magunk dolgát is megkönnyíthetjük azzal, ha nem az utolsó előtti pillanatokban kapkodunk. A házi bejgli pedig még inkább emelkedettebbé teszi az év sokak által legjobban várt ünnepét.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...