r
Nosalty Logó

Kívül ropogós, belül szaftos mákos guba

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Kívül ropogós, belül szaftos mákos guba
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A mákos gubához

A vaníliasodóhoz

Összesen 631 kcal
  • 13% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A mákos gubához

A vaníliasodóhoz

Összesen 3787 kcal
  • 13% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A mákos gubához

A vaníliasodóhoz

Összesen 148 kcal
  • 13% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1561.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    678 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    466 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.9 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    195 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    267 micro
Összesen 631 kcal
  • 13% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    131.4 g

Zsír

  • Összesen
    136.4 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    1475 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9370.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    4069 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    445 mg
  • Foszfor
    1812 mg
  • Nátrium
    2796 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    473.2 g
  • Cukor
    267 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    257 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    733 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    297 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    603 micro
  • Kolin:
    1167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    721 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1602 micro
Összesen 3787 kcal
  • 13% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    364.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 148 kcal

Hozzávalók

A mákos gubához

A vaníliasodóhoz

Elkészítés

A mákos gubához

  1. A kifliket karikákra vágjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy nagy tepsin, ahol 10 perc alatt kiszárítjuk őket. Nem baj, ha némelyik darab megpirul, csak ne égjenek oda, az a lényeg. Ha kivettük a kiflit, a sütőt levesszük 180 fokra.
  2. A tejet, tojást és vaníliás cukrot elkeverjük egy nagy tálban, majd beletesszük a még langyos sült kiflit. A kezünkkel alaposan átforgatjuk, hogy a kifli jól megszívja magát. Ekkor hozzáadjuk a mák és a porcukor keverékét, és ezzel is jól átforgatjuk.
  3. Egy nagyobb fémtepsit kivajazunk, majd elegyengetjük benne a mákos gubát. Betesszük a sütőbe, és nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Ekkor még 5 perc alatt jól rápirítunk a tetejére, a felső sütési funkcióval. A guba helyeken legyen aranybarna és ropogós, de ne száradjon ki, középen maradjon jó szaftos.

A vaníliasodóhoz

  1. A tej 3/4-ét feltesszük alacsony lángon melegedni, a maradékot pedig alaposan kikeverjük a tojássárgájával, vaníliás cukorral, átszitált porcukorral és keményítővel. Ha átszitáljuk a száraz hozzávalókat, kisebb lesz az esélye a csomósodásnak.
  2. Amikor a tej már meleg (de nem tűzforró), akkor fokozatosan, óvatosan hozzáadjuk a tojásos keverékhez, azaz hőkiegyenlítést végzünk. Ha az egészet hozzáadtuk, alaposan elkeverjük, majd egy szűrőn át visszaöntjük az eredeti lábosba.
  3. A sodót alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg kellően sűrű nem lesz. Nem számítsunk pudingszerű állagra, annál egy fokkal hígabb lesz az öntet. Ha belemártunk egy kanalat, és annak hátulján egy csíkot húzunk az ujjunkkal, akkor a vonalnak meg kell maradnia, nem szabad egybefolynia. Ekkor tudhatjuk, hogy elkészültünk.
  4. A még meleg gubát a sodóval tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 208
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 8736
  • Feltöltés dátuma: 2022. december 12.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Kívül ropogós, belül szaftos mákos guba
Lakos Benedek 277 recept

Ez a mákos guba egy vitát kíván lezárni: miszerint igenis létezik egy arany középút a guba megsütött és sületlen szélsőségei között, ezen az úton pedig egy olyan édesség található, ami ötvözi a két ellentét legjobb tulajdonságait, azaz egyszerre ropogós és szaftos is.

Hozzávalók

A mákos gubához

A vaníliasodóhoz

Címlapról ajánljuk

3 meggymagozási módszer, ha macera nélkül úsznád meg a folyamatot

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor kilószám kell megtisztítanunk a meggy és a cseresznye bordó szemeit. A magozás ugyan nem egy bonyolult folyamat, de mivel gyakran akár órákig is eltarthat, jobb, ha néhány trükkel és aprósággal megkönnyítjük a saját dolgunkat. A meggymagozásra több lehetséges módszer is adott: nézzük, kézzel, késsel vagy evőpálcikával járunk a legjobban!

Lakos Benedek

További cikkek