r
Nosalty Logó

Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával

Hering András
Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A halászléhez

A házi gyufatésztához

1903
Kalória
219.2g
Fehérje
193.3g
Szénhidrát
27.2g
Zsír
2815.3g
Víz
810.1g
Koleszterin
14.5g
Élelmi rost
20.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A halászléhez

A házi gyufatésztához

Összesen 1903 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A halászléhez

A házi gyufatésztához

Összesen 1903 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A halászléhez

A házi gyufatésztához

Összesen 47 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    219.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    810 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8223.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    475 mg
  • Kálcium
    319 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    2083 mg
  • Nátrium
    4955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    193.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    2815.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    1195 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    403 micro
  • Kolin:
    722 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    134 micro
  • β-karotin
    776 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1190 micro
Összesen 1903 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    219.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    810 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8223.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    475 mg
  • Kálcium
    319 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    2083 mg
  • Nátrium
    4955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    193.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    2815.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    1195 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    403 micro
  • Kolin:
    722 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    134 micro
  • β-karotin
    776 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1190 micro
Összesen 1903 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    71.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    65 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 47 kcal

Elkészítés

A halászléhez

  1. A pontyot megtisztítjuk a pikkelyétől, fejét, farkát levágjuk, a törzsét 5-6 mm-enként beirdaljuk. Ha nem egészben főzzük, a törzsét szeleteljük fel pontypatkókra. A halhúst főzés előtt minimum 2 órával sózzuk be úgy, "mintha zsíros kenyeret sóznánk".
  2. A vöröshagymákat apróra kockára vágjuk, egy tálcán kiterítve hagyjuk szikkadni 2-3 órát. Ha szeretnénk belefőzni paprikát és paradicsomot is (vannak házak, ahol tesznek bele), akkor szintén apró kockákra vágjuk vagy turmixoljuk (opcionális).
  3. Ezután jöhet a tiszta bogrács/főzőedény: a hagymát a bogrács legaljára tesszük (ha apróra darabolt paradicsom és paprika is kerül bele, azt is a hagymával együtt tegyük az aljára), majd a halszeleteket úgy helyezzük a bográcsba, hogy a fejrészeket tegyük legalulra, a többi szeletet pedig szépen elrendezve, szétterítve helyezzük bele.
  4. Felöntjük a hal kilogrammonkénti súlyának megfelelően 1,3-1,5 liter vízzel, majd nagy lángon aláfűtünk. Ha minden jól megy, 10-15 perc múlva fel is forr. Ekkor beleszórunk 3 evőkanál minőségi fűszerpaprikát, beledobjunk 2-3 fej cseresznyepaprikát, majd közepes láng fölött 25-30 percig főzzük.
  5. Főzés közben érdemes többször is megkóstolni: az első kóstolást az első 10-15 perc rotyogás után érdemes megtenni, ha ekkor hígnak vagy sótlannak érezzük, nyugodtan korrigálhatjuk, fűszerezhetjük.
  6. Ügyeljünk rá, hogy ha 25-30 percnél tovább főzzük, akkor a halhús elkezd lefőni a csontokról, emiatt pedig a halak széteshetnek. A főzés befejeztél óvatosan emeljük ki a halakat egy tálalótálcára, a levet (ha szükséges, vagy nem szeretjük sűrűn) egy finom lyukú szűrűn szűrjük le. Friss főzött, házi gyufatésztára merjünk levet, cseresznyepaprikával vagy plusz erős paprikával tálaljuk.

A házi gyufatésztához

  1. A felvert tojásokat elmorzsoljuk a liszttel, és néhány csepp vízzel összegyúrjuk. Lefedjük/letakarjuk, majd 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben vagy más hűvös helyen.
  2. A pihentetés után 2-3 mm vastag lapokat nyújtunk belőle, és nagyjából 3-4 cm szélesre nyújtjuk.
  3. 2-3 mm vastag, gyufaszál alakú darabokra vágjuk, bő, enyhén sós vízben 2 perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Főzés módja: bográcsos

Bár én mohácsi származású vagyok, apám épp így főzi nálunk is a halászlevet, ahogy ez a bajai receptúra is mutatja. Bár a halászlé esetében is érvényes a mondás, hogy "ahány ház, annyi szokás", abban a helyiek mind egyetértenek, hogy "a jó halászlé receptje egyszerű, csupán pár alapanyagot igényel, mégis igazán jó halászlevet készíteni MŰVÉSZET, és sok gyakorlásnak köszönhető".

További receptek

Vaníliás almakrémleves

Attól még, hogy elmúlt a nyár, nem kell lemondanunk a gyümölcslevesekről. A téli időszakban is készíthetünk friss gyümölcsből, például almából, krémlevest, ami még zamatosabb ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...