r
Nosalty Logó

Házi limoncello

Hering András
Házi limoncello

Hozzávalók

2794
Kalória
10.9g
Fehérje
292.3g
Szénhidrát
3g
Zsír
1681.1g
Víz
-
Koleszterin
27.8g
Élelmi rost
224.4g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2794 kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2794 kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 90 kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    601.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    269 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    292.3 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1681.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    525 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    198 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 2794 kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    601.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    269 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    292.3 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1681.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    525 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    198 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 2794 kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    6 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 90 kcal

Elkészítés

  1. Kezdjük azzal, hogy a citromokat alaposan megmossuk, majd a héjukat vastag csíkokra hámozzuk. Öntsük a vodkát az üvegbe, és keverjük össze a citromhéjjal. Szórjuk hozzá a szemes fekete borsot. Adjuk hozzá a vodkát, keverjük össze, majd szorosan zárjuk le az üveget fedővel. Hagyjuk, hogy a citrom és a vodka szobahőmérsékleten – lehetőleg hűvös, árnyékos helyen, például a kamrában – legalább öt napig, vagy akár egy teljes hónapig érlelődjön, fermentálódjon. Minél tovább hagyjuk állni, annál intenzívebb, citromosabb íze lesz.
  2. Ha kóstolás után elégedettek vagyunk az ízével, szűrjük át egy finom szitán, és facsarjuk ki a citrom héját, hogy minden csepp limoncellót felhasználjunk. Egy serpenyőben keverjük össze egyenlő arányban a vizet és a kristálycukrot, melegítsük fel, amíg a cukor fel nem oldódik, gyakran kevergetve. Hagyjuk kihűlni a keveréket, majd lassan keverjük hozzá a limoncellóhoz.
  3. Egyes recepteknél ezután újabb egy hónapos pihentetés következik, én ezt most nem vártam ki, de ha van kedvünk, és nem futunk ki a nyárból, érleljük nyugodtan tovább.
  4. Fogyasztásig tároljuk a limoncellót a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban.

Recept infó

A limoncello az egyik legismertebb olasz likőr. Ezt az erős, napfényes, citrommal átitatott olasz likőrt általában digestifként vagy vacsora utáni italként fogyasztják. Hazájának tekinti magát Sorrento, Amalfi és Capri is. Ezen a zsebkendő nagyságú háromszögű területen lényegében mindenki készíti, és generációról generációra adja tovább a receptet. A limoncello tehát otthon, házilag is elkészíthető alkoholos ital (persze az itthon kapható citromok a közelében sem járnak a napfényes Olaszország citrusainak), ha a saját konyhánkban kísérletezünk vele, készüljünk fel rá, hogy sajnos nem azonnal fogyasztható: receptünk mindössze 15 percnyi gyakorlati munkát igényel, de legalább egy hetet kell várni, mielőtt elfogyaszthatjuk a végeredményt (de léteznek olyan szigorú receptúrák is, ahol az elkészítés időtartama nagyjából nyolcvan nap körül van, és a héjak érlelésének, fermentációjának ideje semmiképpen nem lehet kevesebb két hónapnál). Kizárólag vastag héjú, organikus, azaz kezeletlen citromot válasszunk a házi limoncellónk érleléséhez. Fogyasztás előtt fűszerezzük egész fekete borsszemekkel, ami újabb izgalmat hoz a savanykás citromlikőrünkbe.

További receptek

Mojito

A Mojito egy klasszikus kubai koktél, alapja fehér rum, lime, barna cukor, friss mentalevél és szóda. Ezeket az alapanyagokat összekeverve a nyár folyékony frissességét kapjuk. Nem túl ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek