Mozzarella, a kis gömböc

A nyári forróságban kevés dolog van, amit szívesen eszünk: saláták, szendvicsek, piadina vagy akár a pizza. Hogy mi a közös bennük, mindhez jól illik a mozzarella!

Insalata caprese

Nekem nagy kedvencem ez a kis gömböc. Általában van is otthon a hűtőmben pár fehér, kisebb-nagyobb golyó belőle. Sajnos nem az eredetiből, hiszen az a vízibivaly tejéből készül, és igen ritkán kapni nálunk. De bevallom, én beérem a tehéntejből készülttel is, hiszen a mozzarellában ami igazán megfog, az az állaga.

Ez az olasz formázott és gyúrt friss sajt nagyon gyorsan megromlik, ezért tejsavóban, megfelelő hűtés mellett, néhány napig tartható csak el. Hosszabb időre szánva pedig kénytelenek a mozzarellagolyókat sólével töltött műanyag zacskóba hegeszteni, ezáltal biztosítva hosszabb szavatosságukat. Íze semleges, igazából nem is ízesítik semmivel, csak sóval találkozik.

Hallgasd az ízeket! >>

Az első mozzarella állítólag az 1200-as évekből bencés szerzetesektől származik

Saláták

Nem újdonság, melyek azok az alapanyagok, amelyek legjobban passzolnak a mozzarellához. Paradicsom, bazsalikom, olívaolaj. Megunhatatlan párosítás! Azonban érdemes kipróbálni madársalátával és tonhallal is. Van ennél könnyebb, mégis laktató nyári ebéd?

Jamie Olaszországa >>

Leves

És ha már az ebédnél tartunk. Jöjjenek a levesek! Habár én ebben a forróságban, nem szeretek levest enni, de ezzel sokan másképp vannak. Szóval legyen szó ebédről vagy vacsoráról, kombináljuk a mozzarellát egy jó krémleveshez is.

Kis szendvics történet >>

Pizza, melegszendvics és Calzone

A pizzára még mindig a legtöbben trappista sajtot szórnak, pedig mozzarellával sokkal izgibb tud lenni. Persze jóval drágább, mint hagyományos társa, de nem kell vastagon szórni belőle. Tépkedjük össze a golyókat falatnyi darabokra, majd dobáljuk rá a tésztára. Ezt tehetjük sütés előtt, de akár sütés után is. Személy szerint én az utóbbira szavazok!

Falatkák

Ha vendégeket várunk, vagy csak úgy bekapnánk néhány – nem túl laktató – falatot, szúrjunk pálcikára mozzarellát, és dobjunk mellé egy kevés zöldséget vagy sonkát.

Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>

Töltsük meg!

Megtölthetjük magát a mozzarellát vagy a zöldségeket, gyümölcsöket a sajttal. Ha valaki nem kedveli a sós és édes ízeket együtt, a gyümölcs és sajt, azaz mozzarella párosítással akkor is nyugodtan próbálkozhatsz, hiszen – mint ahogy már említettük – ennek a sajtnak nagyon semleges az íze, éppen ezért tökéletes egy lédús barackhoz vagy más gyümölcshöz. Ha még sem válna be, akkor maradjunk a paradicsomnál.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!