Őszibarack

Őszibarack

Leírás

Őshazája Kína, a jelenleg is termesztett fajták pedig Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból és Kanadából származnak. Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított. Az őszibarackból kiváló befőttet, dzsemet is lehet készíteni, mártásnak és pácoláshoz is kiváló, mégis a legtöbbet frissen fogyasztjuk el. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Mikor vegyem

Nyár közepétől szeptember végéig.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében néhány napig eláll.

100g Őszibarack

fehérjetartalom

0.91 g

zsírtartalom

0.172 g

szénhidráttartalom

9.54 g

víztartalom

88.87 g

Hány kalória

gramm

Őszibarack?

Top ásványi anyagok

Foszfor

20 mg

Magnézium

9 mg

Kalcium

6 mg

Vas

0.25 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.025 g

C vitamin

6.6 mg

Kolin

6.1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.806 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.91 g

Zsír

telített zsírsav

0.019 g

egyszeresen telített zsírsav

0.067 g

többszörösen telített zsírsav

0.086 g

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.25 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

20 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.068 mg

Mangán

0.061 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

1.5 g

cukor

8.39 g

víz

88.87 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.024 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.031 mg

Niacin - B3 vitamin

0.806 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.153 mg

Folát

4 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

162 µg

Béta-kriptoxantin

67 µg

Lutein+zeaxantin

91 µg

E vitamin

0.73 mg

K vitamin

2.6 µg

A vitamin

16 µg

C vitamin

6.6 mg

B6 vitamin

0.025 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek