Kis szendvicstörténet

A legnépszerűbb étel, amelynek nincsen receptje, csak irányelvei, és még azok sem állandóak. A világon mindenhol fogyasztják, a nap minden szakában. Naná, hogy a szendvicsről van szó!

A kártyás angol

A köztudatban a legkozmopolitább étel egy angol gróftól ered, aki nagy kártyás volt, és még annyi időre sem akarta abbahagyni a partit, amíg eszik valamit. Figyelembe véve a XVIII. századi angol arisztokraták étkezési szokásait, és a négyórás vacsorákat, ez talán nem is olyan nagy csoda. John Montague, Sandwich negyedik grófja, így csak húst, sajtot és kenyeret kért a partik idejére, és hogy a kezei ne legyenek zsírosak, két szelet kenyér közé tette a belevalókat. Való igaz, hogy ez volt az első hivatalos feljegyzés, ahol későbbi nevén emlegetik a szendvicset, de a történet ennél azért régebben kezdődött.

Tollfosztó eszem-iszom >>

Korai évek

A szendvics első változata még az ókorból való – állítólag, a Kr. e. 100 körül született Hillel rabbi maceszszeletek közé tett pépesített almát és tört diót, hogy az előírt gyógyfüvek ízét tompítsa. A középkorban nem mindig használtak tányért, sült és főtt húsokat gyakran vastag szelet kenyéren tálalták, amit később a koldusoknak vagy kutyáknak adtak. A kártyakedvelő grófról írt riport után azonban még mindig el kellett telnie jó 100 évnek, hogy a szendvics receptje egy szakácskönyvben, nyomtatásban is megjelenjen. Ez viszont már a XIX. század közepén történt, amikor az ipari forradalom bőven tombolt – gyakran 10 órás munkaidővel, és a falusi konyháknál jóval kisebb városi főzőhelyiségekkel. Ilyen körülmények között pedig a szendvics ázsiója is erősen megnőtt.

Egy világ kedvence: hamburger >>

Szendvics a csúcson

Mint olyan sok más ételt, a szendvicset is az Egyesült Államok futtatta fel. Az 1920-as években már tömegesen készült a háztartásokban reggelire, ebédre, de főleg vacsorára. Az oktatás tömegessé válásával egyre több édesanya készített szendvicset az iskolai csomagba. Szintén az Egyesült Államokban dobták piacra az előre szeletelt kenyeret is, ami még gyorsabbá tette a szendvics készítését. A szendvics még a háborúban is fontos szerepet töltött be: az amerikai katonák egyik alaptápláléka volt a filmekből ismert mogyoróvajas-lekváros szendvics, mivel igen magas a kalóriatartalma, és összetevői sokáig eltarthatóak voltak. Ma a szendvics az egyik legismertebb ételtípus – megszámlálhatatlan variációja között van egészséges és nagyon egészségtelen változat is, kapható minden utcasarkon, de a legelegánsabb rendezvényeken is megtalálható mini formában. Vannak világhírű szendvicsek, mint a BLT, a clubszendvics vagy a Sloppy Joe, és vannak egyszerűbbek is, melyek kreativitásunk eredményenként naponta készülnek a konyhánkban.

Ezt ették a filmben >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek