Paradicsom

Paradicsom

Leírás

A paradicsom Dél-Amerikából származik, Európában csak a XVI. század után vált ismertté. Mára a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Rengeteg fajtája (következésképpen számos megjelenési formája és színe) létezik: a koktélparadicsomtól kezdve a fürtös paradicsomon át a lucullus paradicsomig. Az adott fajta jellege egyben az optimális felhasználási területet is meghatározza: például a lucullus paradicsom húsosabb volta miatt leginkább szószok, pürék alapja. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersebben a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. Hámozva a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik. A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik. (Forrás: Wikipédia)

Mikor vegyem

Nap ízű, zamatos példányokra nyáron tehetünk szert, egyébként hypermarketekben egész évben hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

Lehetőleg szobahőmérsékleten tároljuk, ugyanis a hűtőben tartva sokat veszít aromájából.

100g Paradicsom

fehérjetartalom

0.88 g

zsírtartalom

0.142 g

szénhidráttartalom

3.89 g

víztartalom

94.52 g

Hány kalória

gramm

paradicsom?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Magnézium

11 mg

Kalcium

10 mg

Nátrium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.08 g

C vitamin

13.7 mg

Kolin

6.7 mg

Likopin

2573 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.88 g

Zsír

telített zsírsav

0.028 g

egyszeresen telített zsírsav

0.031 g

többszörösen telített zsírsav

0.083 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.27 mg

Magnézium

11 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

5 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.059 mg

Mangán

0.114 mg

szénhidrát

rost

1.2 g

cukor

2.63 g

víz

94.52 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.037 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.019 mg

Niacin - B3 vitamin

0.594 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.089 mg

Folát

15 µg

Kolin

6.7 mg

Alfa-karotin

101 µg

Béta-karotin

449 µg

Likopin

2573 µg

Lutein+zeaxantin

123 µg

E vitamin

0.54 mg

K vitamin

7.9 µg

A vitamin

42 µg

C vitamin

13.7 mg

B6 vitamin

0.08 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek