hozzászólások (2)

leírás

A paradicsom Dél-Amerikából származik, Európában csak a XVI. század után vált ismertté. Mára a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Rengeteg fajtája (következésképpen számos megjelenési formája és színe) létezik: a koktélparadicsomtól kezdve a fürtös paradicsomon át a lucullus paradicsomig. Az adott fajta jellege egyben az optimális felhasználási területet is meghatározza: például a lucullus paradicsom húsosabb volta miatt leginkább szószok, pürék alapja.
Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint.
Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersebben a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.
Hámozva a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.
A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.
(Forrás: Wikipédia)

mikor vegyem

Nap ízű, zamatos példányokra nyáron tehetünk szert, egyébként hypermarketekben egész évben hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

Lehetőleg szobahőmérsékleten tároljuk, ugyanis a hűtőben tartva sokat veszít aromájából.

Paradicsom alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (2)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        petra
        Petra / petra sze, 2009-01-28 13:47

        Még én sem készítettem soha, de találtam egy klassznak tűnő receptet, nyáron biztosan kipróbálom!
        Egyébként szerintem nyáron érdemes paradicsom esszenciát készíteni, amikor halmokban áll a piacon a finom, "napízű" paradicsom, a kertben pedig napoznak a friss fűszernövények:-).

        Paradicsom esszencia:

        Hozzávalók:
        2,5 kg paradicsom, durvára vágva
        1 zellerszár, finomra vágva
        1 salottahagyma, finomra vágva
        1/2 édeskömény, finomra vágva
        1 vékony gerezd fokhagyma, finomra vágva
        2 kakukkfű ágacska levelei
        4 tárkony levél, durván összevágva
        maréknyi bazsalikom levél, durvára vágva
        1 ek barna cukor
        2 csipet cayenne bors
        5 csepp Worcestershire szósz
        3 csepp Tabasco szósz
        1 ek durva szemű tengeri só

        Elkészítés:
        1.Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, folpackkal lefedjük és 6 órán át marináljuk.
        2.Majd turmixban vagy botmixerrel darabosra keverjük (ne pürésítsük teljesen simára!).
        3.Három réteg muszlinruhát teszünk egy nagy tálba, beleöntjük az egyveleget, összekötjük a muszlinruhát, és hideg helyere téve felakasztjuk a tál fölé, hogy a tálba folyjon a paradicsom esszencia. (kb. 15 perc)
        4.Ha szükséges, utóízesítjük.
        5.Tálalásig hűtőben tartjuk.

        Törölt Felhasználó
        Törölt Felhasználó h, 2009-01-26 12:26

        Üdvözöllek!

        Kérlek írd meg, hogyan készül a paradicsom esszencia?

        Köszönettel
        Margit