Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jamie Oliver pizzája

Jamie Oliver pizzája
Jamie Oliver pizzája
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (58)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű hozzávalókból dolgozunk. Minden étel esetében igaz, de a pizzánál és az olasz konyhánál különösen: ha van egy ízletes és kiváló alapanyagunk, akkor igyekezzünk azt nem elrontani és elfedni, hanem kiemelni az ételben.

Ez a könyvben található pizza alaptészta recept beváltja a hozzá fűzött reményeket, és valóban az egyik legjobb, amit valaha próbáltam!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A szószhoz

A feltéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tiszta felületen halmozzuk fel a sóval és a búzadarával elkevert lisztet, és a közepére egy 15-20 centiméteres mélyedést csinálunk.
  2. Az élesztőt és a cukrot a langyos vízbe tesszük, összekeverjük, és hagyjuk állni néhány percig, aztán a mélyedésbe öntjük.
  3. Körkörös mozdulatokkal a lisztet az élesztős vízzel elkeverjük. Egyre sűrűbb kásaszerű masszát fogunk kapni, de addig kell folytatni a műveletet, amíg fokozatosan az összes lisztet el nem dolgoztuk.
  4. Amikor a tészta összeállt, labdát formázunk belőle és előre-hátra, bal kézzel magunk felé nyújtjuk, miközben jobb kézzel eltoljuk magunktól. 10 percig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas, puha tésztát nem kapunk.
  5. Belisztezzük a tészta tetejét, és 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
  6. Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez felmelegítünk egy lábost, majd beleöntünk kevés olívaolajat, beledobjuk a fokhagymát, és megpirítjuk.
  7. Amikor már aranybarna, hozzáadjuk a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Kis lángon kb. 20 percig főzzük, közben szétnyomkodjuk benne a paradicsomot, hogy sima pürévé váljon.
  8. Amikor a paradicsomszósz elkészült és elzártuk alatta a tüzet, csak akkor adjuk hozzá az apróra tépkedett bazsalikom leveleket.
  9. Ha a tészta megkelt, akkor annyi részre osztjuk, ahány pizzát szeretnénk belőle sütni. Ebből az adagból hat darab egyszemélyes pizza jön ki.
  10. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a paradicsomszósszal, rászórjuk a feltéteket, és előmelegített sütőben 250 fokon rácsra téve a sütő aljában 7-10 perc alatt ropogósra sütjük.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 116 808
elküldve: 43
receptkönyvben: 1 820
elkészítve: 132/146
Facebookon megjelent: 2

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
kategória: pizza
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

olasz pizza, prosciutto pizza, pizzatészta jamie oliver módra

Hozzászólások (58)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ajoker
ajoker / ajoker Sun, 2015-12-06 09:20

A búzadarát kihagytam, illetve normális cukrot tettem bele, de így is fantasztikus a tészta! Annyira jó, hogy nem csak a tipikus pizzát csináltam belőle, hanem kisérletezgettem más feltétekkel is, egyszerűen tökéletesek így az arányok! Köszönöm!

memoni
memoni Fri, 2015-04-24 23:44

Szuper recept.
Véleményed szerint ha durum-búzát is tennék bele, mégpedig a liszt egy részét helyettesítve, 1:1 arányban kiválthatom vele?
- ha fagyasztanám a tésztát azt melyik lépès után tehetem a legoptimálisabban?
Köszönettel, Móni

enyedypatrik
enyedypatrik Fri, 2016-01-15 21:03

Szia, én Olasz pizzériában dolgozom ha fagyasztani akarod akkor a nyújtás előtti résznél mikor ki van gombócolva csmadold be folpackba és úgy fagyó. Örülök ha segíthettem :)

Furosem
Furosem Sat, 2015-02-07 20:25

Sziasztok.
Érdekelne,h ti miként készítitek el a pizzatésztát, mert akárhányszor csinálom én (már vagy 10-12szer sikerült) nekem mindig is sok volt a 650ml víz.Már 500ml-nél is annyira ragad a tészta, hogy legszivesebben még adnék hozzá lisztet.Láttam pár hsz-nál, hogy tökéletesnek tartják a víz mennyiségét,de nekem valahogy nem akar összejönni.

enyedypatrik
enyedypatrik Fri, 2016-01-15 21:04

Liszt fele a víz és eredetileg olasz pizzalisztből készül nem kenyérlisztből

judit23
judit23 Sat, 2015-01-03 21:42

Szerintem is nagyon jó recept! Igaz én nagyon vékonyra nyújtottam első körben ami annyira nem ízlett de kissé vastagabb tésztával igazán nagyon finom pizza készíthető. Ami nagyon tetszett ebben a receptben, hogy gyorsan elkészíthető. A tészta nem ragadt, könnyen dolgozható volt. Minden kezdőnem bátran ajánlom! üdv: Judit

majzi
majzi Tue, 2014-11-18 15:56

Megcsináltuk, olcsó lisztből, olcsó búzadarából. Sűrített paradicsommal.
A szószba került kakukkfű, oregáno is. Tökéletes lett, 4db vékony tésztás pizza lett belőle.
Másodszorra kicsit túlkelt a tészta, kinyújtásnál csipogott, ahogy jött ki belőle a gáz.
Első túl vastag lett, és kicsit belesült a rács, szóval csak vékonyan!

tidu86
tidu86 Tue, 2014-06-24 17:53

Tökéletes, én friss élesztővel csinálom mindig és abból egy kocka éppen jó :) És a rétesliszt kiváló alternatíva a búzadara helyett. Körülbelül 10. alkalommal készítem és imádom. A legjobb benne, hogy a víz mennyisége tökéletesen ki van mérve. Nincs mit elrontani rajta. Mellesleg az Észak-Olaszországban kóstolt pizzákhoz ez hasonlít a legjobban, csak a feltétet lehet rajta "elmagyarosítani" :D
Szóval örök hála ezért a receptért!

krisztifoz
krisztifoz Sun, 2014-11-16 13:50

Szia! Segítesz nekem kicsit? A friss élesztőt hogy használod? Először felfuttatod (ha igen, ennél a receptnél hogyan?) és úgy öntöd a liszhez vagy csak hozzámorzsolod? Köszi előre is!

Filamér
Filamér Thu, 2014-02-06 12:28

Honnan tudhatom, hogy a liszt, amit megveszek a boltban, magas sikértartalmú-e vagy sem? Nem kekeckedek, csak cukrász nagyapám jár ilyenkor az eszemben, aki fénykorában a világ legjobb süteijeit sütötte - abból az egyféle lisztből amit kapni lehetett :-) Lényeges a receptben a liszt sikértartalma? Ahol élek, nemigen van sokféle liszt....

Ginna88
Ginna88 Mon, 2014-01-13 17:00

Köszi a receptet :)

Tésztában annyit módosítottam, hogy finomliszttel készítettem el, így is nagy sikere volt :)
Szósz isteni :)

Feltét variálható :)

Receptet mindenképpen ajánlom!!!

3masmama
3masmama Fri, 2014-01-10 12:37

Köszönöm a receptet. Már többször elkészítettem, a családom elégedettségére. Én kenyérsütőben dagasztom be, azt is jól "tűri" ez a tökéletes recept. Mégegyszer köszi:-))

eperarc
eperarc / eperarc Mon, 2014-01-06 11:56

Köszi a receptet, végre egy tökéletes tészta.Annyit módosítottam, hogy a liszt+dara mennyiség helyett réteslisztet használtam, mert az már eleve darás.
nagy köszi még egyszer!

katica86
Katica86 / katica86 Fri, 2013-08-23 11:03

Ma elkészült nálunk ez a finomság, tényleg nagyon jó a tészta! Én 8 részre osztottam és nagyon vékonyra nyújtottam a lapokat. Csak kettőt ettünk meg azonnal, a többi lapot (feltétek nélkül) elősütöttem és lefagyasztottam. Így bármikor összedobhatunk egy isteni pizzát pár perc alatt :) Köszönjük ezt a szuper receptet!

Feketeszeder
Feketeszeder Thu, 2013-07-18 14:06

Én már jó ideje ugyanezen recept alapján készítem a pizzát és szerintem is ez a legjobb!!! Búzadara rulez! A kép is nagy hangulatos, gratulálok!

pintyöke72
pintyöke72 Sun, 2013-06-16 20:57

Nagyon nagyon finom ez a tészta. Nekem 4 gáztepsi lett ebből a tészta mennyiségből és nem volt túl vékony.
Tuti recept, tuti siker!!

1139
kenyérliszt BL80 800 g
búzadara 200 g
1 ek
instant élesztő 14 g
barna cukor 1 ek
víz 650 ml
olívaolaj 3 ek
fokhagyma 1 gerezd
bazsalikom 1 csokor
paradicsom 400 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
prosciutto 200 g
mozzarella 500 g
parmezán sajt 200 g
rukkola 250 g