Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jamie Oliver pizzája

Jamie Oliver pizzája
Jamie Oliver pizzája
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű hozzávalókból dolgozunk. Minden étel esetében igaz, de a pizzánál és az olasz konyhánál különösen: ha van egy ízletes és kiváló alapanyagunk, akkor igyekezzünk azt nem elrontani és elfedni, hanem kiemelni az ételben.

Ez a könyvben található pizza alaptészta recept beváltja a hozzá fűzött reményeket, és valóban az egyik legjobb, amit valaha próbáltam!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A szószhoz

A feltéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tiszta felületen halmozzuk fel a sóval és a búzadarával elkevert lisztet, és a közepére egy 15-20 centiméteres mélyedést csinálunk.
  2. Az élesztőt és a cukrot a langyos vízbe tesszük, összekeverjük, és hagyjuk állni néhány percig, aztán a mélyedésbe öntjük.
  3. Körkörös mozdulatokkal a lisztet az élesztős vízzel elkeverjük. Egyre sűrűbb kásaszerű masszát fogunk kapni, de addig kell folytatni a műveletet, amíg fokozatosan az összes lisztet el nem dolgoztuk.
  4. Amikor a tészta összeállt, labdát formázunk belőle és előre-hátra, bal kézzel magunk felé nyújtjuk, miközben jobb kézzel eltoljuk magunktól. 10 percig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas, puha tésztát nem kapunk.
  5. Belisztezzük a tészta tetejét, és 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
  6. Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez felmelegítünk egy lábost, majd beleöntünk kevés olívaolajat, beledobjuk a fokhagymát, és megpirítjuk.
  7. Amikor már aranybarna, hozzáadjuk a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Kis lángon kb. 20 percig főzzük, közben szétnyomkodjuk benne a paradicsomot, hogy sima pürévé váljon.
  8. Amikor a paradicsomszósz elkészült és elzártuk alatta a tüzet, csak akkor adjuk hozzá az apróra tépkedett bazsalikom leveleket.
  9. Ha a tészta megkelt, akkor annyi részre osztjuk, ahány pizzát szeretnénk belőle sütni. Ebből az adagból hat darab egyszemélyes pizza jön ki.
  10. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a paradicsomszósszal, rászórjuk a feltéteket, és előmelegített sütőben 250 fokon rácsra téve a sütő aljában 7-10 perc alatt ropogósra sütjük.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1700 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 107 438
elküldve: 43
receptkönyvben: 1 775
elkészítve: 129/143
Facebookon megjelent: 2

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
315 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
kategória: pizza
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

olasz pizza, prosciutto pizza, pizzatészta jamie oliver módra

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ajoker
ajoker / ajoker Sun, 2015-12-06 09:20

A búzadarát kihagytam, illetve normális cukrot tettem bele, de így is fantasztikus a tészta! Annyira jó, hogy nem csak a tipikus pizzát csináltam belőle, hanem kisérletezgettem más feltétekkel is, egyszerűen tökéletesek így az arányok! Köszönöm!

memoni
memoni Fri, 2015-04-24 23:44

Szuper recept.
Véleményed szerint ha durum-búzát is tennék bele, mégpedig a liszt egy részét helyettesítve, 1:1 arányban kiválthatom vele?
- ha fagyasztanám a tésztát azt melyik lépès után tehetem a legoptimálisabban?
Köszönettel, Móni

enyedypatrik
enyedypatrik Fri, 2016-01-15 21:03

Szia, én Olasz pizzériában dolgozom ha fagyasztani akarod akkor a nyújtás előtti résznél mikor ki van gombócolva csmadold be folpackba és úgy fagyó. Örülök ha segíthettem :)

Furosem
Furosem Sat, 2015-02-07 20:25

Sziasztok.
Érdekelne,h ti miként készítitek el a pizzatésztát, mert akárhányszor csinálom én (már vagy 10-12szer sikerült) nekem mindig is sok volt a 650ml víz.Már 500ml-nél is annyira ragad a tészta, hogy legszivesebben még adnék hozzá lisztet.Láttam pár hsz-nál, hogy tökéletesnek tartják a víz mennyiségét,de nekem valahogy nem akar összejönni.

enyedypatrik
enyedypatrik Fri, 2016-01-15 21:04

Liszt fele a víz és eredetileg olasz pizzalisztből készül nem kenyérlisztből

judit23
judit23 Sat, 2015-01-03 21:42

Szerintem is nagyon jó recept! Igaz én nagyon vékonyra nyújtottam első körben ami annyira nem ízlett de kissé vastagabb tésztával igazán nagyon finom pizza készíthető. Ami nagyon tetszett ebben a receptben, hogy gyorsan elkészíthető. A tészta nem ragadt, könnyen dolgozható volt. Minden kezdőnem bátran ajánlom! üdv: Judit

majzi
majzi Tue, 2014-11-18 15:56

Megcsináltuk, olcsó lisztből, olcsó búzadarából. Sűrített paradicsommal.
A szószba került kakukkfű, oregáno is. Tökéletes lett, 4db vékony tésztás pizza lett belőle.
Másodszorra kicsit túlkelt a tészta, kinyújtásnál csipogott, ahogy jött ki belőle a gáz.
Első túl vastag lett, és kicsit belesült a rács, szóval csak vékonyan!

tidu86
tidu86 Tue, 2014-06-24 17:53

Tökéletes, én friss élesztővel csinálom mindig és abból egy kocka éppen jó :) És a rétesliszt kiváló alternatíva a búzadara helyett. Körülbelül 10. alkalommal készítem és imádom. A legjobb benne, hogy a víz mennyisége tökéletesen ki van mérve. Nincs mit elrontani rajta. Mellesleg az Észak-Olaszországban kóstolt pizzákhoz ez hasonlít a legjobban, csak a feltétet lehet rajta "elmagyarosítani" :D
Szóval örök hála ezért a receptért!

krisztifoz
krisztifoz Sun, 2014-11-16 13:50

Szia! Segítesz nekem kicsit? A friss élesztőt hogy használod? Először felfuttatod (ha igen, ennél a receptnél hogyan?) és úgy öntöd a liszhez vagy csak hozzámorzsolod? Köszi előre is!

Filamér
Filamér Thu, 2014-02-06 12:28

Honnan tudhatom, hogy a liszt, amit megveszek a boltban, magas sikértartalmú-e vagy sem? Nem kekeckedek, csak cukrász nagyapám jár ilyenkor az eszemben, aki fénykorában a világ legjobb süteijeit sütötte - abból az egyféle lisztből amit kapni lehetett :-) Lényeges a receptben a liszt sikértartalma? Ahol élek, nemigen van sokféle liszt....

Ginna88
Ginna88 Mon, 2014-01-13 17:00

Köszi a receptet :)

Tésztában annyit módosítottam, hogy finomliszttel készítettem el, így is nagy sikere volt :)
Szósz isteni :)

Feltét variálható :)

Receptet mindenképpen ajánlom!!!

3masmama
3masmama Fri, 2014-01-10 12:37

Köszönöm a receptet. Már többször elkészítettem, a családom elégedettségére. Én kenyérsütőben dagasztom be, azt is jól "tűri" ez a tökéletes recept. Mégegyszer köszi:-))

eperarc
eperarc / eperarc Mon, 2014-01-06 11:56

Köszi a receptet, végre egy tökéletes tészta.Annyit módosítottam, hogy a liszt+dara mennyiség helyett réteslisztet használtam, mert az már eleve darás.
nagy köszi még egyszer!

katica86
Katica86 / katica86 Fri, 2013-08-23 11:03

Ma elkészült nálunk ez a finomság, tényleg nagyon jó a tészta! Én 8 részre osztottam és nagyon vékonyra nyújtottam a lapokat. Csak kettőt ettünk meg azonnal, a többi lapot (feltétek nélkül) elősütöttem és lefagyasztottam. Így bármikor összedobhatunk egy isteni pizzát pár perc alatt :) Köszönjük ezt a szuper receptet!

Feketeszeder
Feketeszeder Thu, 2013-07-18 14:06

Én már jó ideje ugyanezen recept alapján készítem a pizzát és szerintem is ez a legjobb!!! Búzadara rulez! A kép is nagy hangulatos, gratulálok!

pintyöke72
pintyöke72 Sun, 2013-06-16 20:57

Nagyon nagyon finom ez a tészta. Nekem 4 gáztepsi lett ebből a tészta mennyiségből és nem volt túl vékony.
Tuti recept, tuti siker!!

Ollocska
Ollocska / Ollocska Mon, 2013-05-20 09:08

Az micsoda, hogy "finomra orolt buzadara"? Itthon van A buzadara es ennyi. Akkor az kell bele?
Az instant eleszto helyett mennyi normal eleszto kell bele? (ez a sima budafoki kis sarga kocka)?

Koszi!

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Wed, 2013-05-22 15:21

Kedves Ollocska,

A recept pontosan így hangzik: "finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt". Búzadarából lehet több félét is venni. Ahány márka, annyiféle minőségű és finomságúval találkozni, ha olyat fogunk ki, ami nem finomra őrölt, abból is kiválóan elkészíthető a recept. (Az erős fehér kenyérliszt értelmezését mindenki fantáziádra bízom..).
Hagyományos élesztőből nem tudom pontosan mennyi kell bele, szerintem kb. 30 g elég hozzá.

EXrider
EXrider Sat, 2013-05-25 15:29

Én a sima búzadarát amit mindig használunk egy kicsit megdaráltam kávédarálóba. Nagyon jó lett!

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Sat, 2013-05-18 08:30

Kedves molnarrena!

Igen, a búzadarát már az elején el kell keverni a liszttel! Köszönöm az észrevételt, javítottam a receptet!

1139
kenyérliszt BL80 800 g
búzadara 200 g
1 ek
instant élesztő 14 g
barna cukor 1 ek
víz 650 ml
olívaolaj 3 ek
fokhagyma 1 gerezd
bazsalikom 1 csokor
paradicsom 400 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
prosciutto 200 g
mozzarella 500 g
parmezán sajt 200 g
rukkola 250 g