10 étel, amit nagyon könnyű megemészteni

Ezek nem fogják megterhelni a szervezetet.

Köztudott, hogy a rostok fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek: segítik a testsúly megtartását, támogatják az emésztést és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Igenám, de a magas rosttartalmú étrend mégsem ajánlott mindenkinek, hiszen a rostok tömeget adnak az ételnek, lassítják az emésztést, de akár puffadáshoz is vezethetnek. Bizonyos emésztési problémák esetén tehát alacsony rosttartalmú étrendet javasolnak – ennek lehetnek tökéletes részei az alábbi, könnyen emészthető ételek.

Zabkása banánnal, mogyoróvajjal és pirítóssal
Könnyen emészthető ételek

Fehér rizs

A fehér rizs alacsony zsírtartalmú és rostszegény, így kifejezetten gyomorkímélő étel. Sok sportoló előnyben részesíti a barna rizzsel szemben, mivel gyors szénhidrátforrásként energiát biztosít anélkül, hogy emésztési gondokat okozna.

Tápérték (120 g főtt fehér rizs):

  • 210 kalória
  • 4 g fehérje
  • 0 g zsír
  • 49 g szénhidrát
  • 1 g rost

Banán

Az érett banán közepes rosttartalmú, így sokak számára könnyen emészthető. Segíthet a székrekedés és a hasmenés enyhítésében is.

Tápérték (1 közepes banán):

  • 105 kalória
  • 1,3 g fehérje
  • 0,4 g zsír
  • 27 g szénhidrát
  • 3 g rost

Édesburgonya

Főtt, hámozott formában könnyen emészthető, mivel főként oldhatatlan rostot tartalmaz, ami gyorsítja az emésztést.

Tápérték (1 közepes, főtt és hámozott):

  • 135 kalória
  • 3 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 31 g szénhidrát
  • 5 g rost

Almapüré

Az almapüré, mivel kifejezetten puha, könnyen fogyasztható ajánlott például gasztroparézis esetén is. Alacsony rosttartalmú, de magas a C-vitamin-tartalma. Segíthet székrekedés esetén is.

Tápérték (113 g):

  • 90 kalória
  • 0 g fehérje
  • 0 g zsír
  • 22 g szénhidrát
  • 2 g rost

Fehér kenyér

A fehér kenyér kevesebb rostot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű változatok, így könnyebben emészthető. Ha figyelünk a súlyunkra, válasszunk kovászos változatot és alacsony zsírtartalmú feltéteket.

Tápérték (2 szelet):

  • 150 kalória
  • 4 g fehérje
  • 2 g zsír
  • 28 g szénhidrát
  • 1 g rost

Joghurt

Kiváló reggeli vagy nassolnivaló lehet – magas a tápanyagtartalma, támogatja az emésztést, és nincs benne rost. Tejérzékenység esetén természetesen nem ajánlott fogyasztani, ilyen esetben válasszunk növényi alapú alternatívát.

Tápérték (1 csésze teljes tejből készült natúr joghurt):

  • 149 kalória
  • 8,5 g fehérje
  • 8 g zsír
  • 11,4 g szénhidrát
  • 0 g rost

Dinnye

A dinnye különböző fajtái – például görögdinnye, sárgadinnye – szinte csak vízből állnak, így rostszegények és könnyen emészthetők. Nem is beszélve arról, hogy tökéletes nyári nassolnivalók, amelyeknek magas a C-vitamin-, az A-vitamin-, a réz-, valamint a biotintartalmuk.

Tápérték (1 csésze kockázott görögdinnye):

  • 46 kalória
  • 0,9 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 11,5 g szénhidrát
  • 0,6 g rost

Tökfélék

Az alacsony FODMAP-tartalmú zöldségek – például a sütőtök, spagettitök, makktök – gyomorbarát választásnak számítanak, és különösen IBS esetén tehetnek jót a szervezetnek.

Tápérték (1 csésze főtt spagettitök):

  • 76 kalória
  • 1 g fehérje
  • 4,3 g zsír
  • 9,7 g szénhidrát
  • 2,2 g rost

Zabkása

A zab fehérjedús gabona, de nem minden fajtája könnyen emészthető. Az instant zabkása a legalacsonyabb rosttartalmú, így ez a leginkább gyomorkímélő változat. Ezt akár mindennap is fogyaszthatjuk reggelire, különböző feltétekkel.

Tápérték (1 adag natúr instant zab):

  • 101 kalória
  • 3,3 g fehérje
  • 1,9 g zsír
  • 19,5 g szénhidrát
  • 2,8 g rost

Csirke és pulyka

A sovány húsok, például csirkemell vagy pulykamell, rostmentesek és alacsony zsírtartalmúak, így jól emészthetők. Emiatt is egészségesebb választásnak számítanak, mint a zsíros vörös húsok.

Tápérték (85 g bőr nélküli, csont nélküli csirkemell):

  • 128 kalória
  • 26 g fehérje
  • 2,7 g zsír
  • 0 g szénhidrát
  • 0 g rost

Ezek az ételek kifejezetten hasznosak lehetnek azok számára, akik gyomorérzékenységgel, emésztési problémákkal vagy bizonyos betegségekkel küzdenek. De fontos, hogy mindig figyeljünk a saját testünk jelzéseire, és szükség esetén konzultáljunk dietetikussal vagy orvossal.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk, ha odafigyelsz az étrendedre:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek