Nosalty Logó

Bodzás-epres fool

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Bodzás-epres fool
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

Összesen 495 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

Összesen 2974 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

Összesen 189 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    228 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 495 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    39.7 g

Zsír

  • Összesen
    173.4 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    871 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1826.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    677 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    673 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    322.7 g
  • Cukor
    168 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    735.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1403 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    357 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    252 micro
  • Kolin:
    444 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1367 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    899 micro
Összesen 2974 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    114.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 189 Kcal

Hozzávalók

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

Elkészítés

citromos vajas keksz

  1. Az összes hozzávalót egy keverőtálba kimérjük, és kézi robotgéppel kihabosítjuk a tésztát.
  2. A tésztát habzsákba kanalazzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire 5-6 centi átmérőjű korongokat nyomunk. A korongok közt tartsunk kb. korongnyi távolságot, sütés közben ugyanis terjeszkednek. Két órát pihentetjük.
  3. 185 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ne menjünk sütés közben messzire, mert könnyen megéghet.
  4. A kész kekszeket hagyjuk kihűlni, majd törjük 3-4 részre.

Sodó

  1. A tejet felmelegítjük.
  2. Egy kis edényben a tojássárgákat a keményítővel és a vaníliával csomómentesre keverjük. Hozzáadunk egy keveset a forró tejből, kikeverjük, majd visszaöntjük hozzáöntjük a tej többi részét is.
  3. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a sodót, míg sűrűsödni kezd, ekkor hozzáöntjük a bodzaszörpöt. A sodót addig főzzük tovább, amíg a kanálpróba során a kanál hátoldalán bevonatot képez.
  4. Öntsük a sodót egy tálkába, fedjük le folpackkal, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük hűtőbe, amíg a keksz hűl.
  5. A habtejszínt verjük fel, majd forgassuk a kihűtött sodóhoz.

Eper

  1. Az epret feldaraboljuk és a bodzaszörppel együtt egy kis lábasban feltesszük főni.
  2. Rottyantunk egyet rajta, majd levesszük a tűzről. Tálalásig félretesszük. (De ha úgy szimpatikusabb, egy részét le is turmixolhatjuk, és összekeverhetjük a sodóval.)

Összeállítás

  1. A feldarabolt kekszet tálkákba tesszük, rákanalazzuk a sodót és a főtt epret.
  2. Megszórjuk aprított pisztáciával, majd friss eperrel és bodzavirággal díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 1928
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 28.

Receptkategóriák

Rosanics Petra 141 recept

A fool egy tradicionális angol édesség, aminek két alapvető alkotóeleme az épp csak megfőzött gyümölcs és a sodó. Ezen kívül lehet még kekszet vagy piskótát is törni az aljára, a krémet és a gyümölcsöt pedig ízlés szerint ízesíthetjük. Épp ezért én most szép adag bodzaszörpöt kevertem mindkettőbe, így hódolva a beköszöntő bodzaszezonnak. Én most házilag sütöttem hozzá egy egyszerű vajas kekszet, de ez elhagyható, vagy bármilyen jobb fajta boltival is helyettesíthető. A tetejére pedig került kevés friss eper, bodzavirág és némi aprított pisztácia is, hogy még tetszetősebb legyen.

Hozzászólások

Hozzávalók

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.