r
Nosalty Logó

Bodzaszörp házilag

Lakos Benedek
Házi készítésű bodzaszörp csatos üvegekben
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A szörphöz

649
Kalória
0.2g
Fehérje
168g
Szénhidrát
0g
Zsír
179.9g
Víz
-
Koleszterin
420.5mg
Élelmi rost
166.7g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szörphöz

Összesen 649 kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szörphöz

Összesen 7792 kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szörphöz

Összesen 179 kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    2 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    168 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    179.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 649 kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2016.4 g
  • Cukor
    2001 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    2158.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 7792 kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    49.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 179 kcal

Elkészítés

A szörphöz

  1. A bodzavirágokat mindig tiszta, utaktól és forgalomtól távol eső helyről szedjük, olyan bokorról, ami nem levéltetves. A leszedett virágokat minél frissebb állapotban, lehetőleg a szedés napján használjuk fel. Először nézzük át az összes virágot és távolítsunk el minden bogarat, szennyeződést vagy elhervadt, rohadt részt. Ne mossuk meg a bodzát, mert akkor elveszti ízének nagy részét!
  2. A citromokat megmossuk, héjukat egy hosszú spirálban lehámozzuk, majd fazékba tesszük a cukorral és vízzel. Forralni kezdjük és elkeverjük, hogy az összes cukor feloldódjon benne. Gyöngyözéstől számítva 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Egy nagy, sterilizált üvegbe, tálba vagy tiszta fazékba rétegezzük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromokat. Felöntjük a langyosra hűlt cukorsziruppal (ebből távolítsuk el a citromhéjat), majd lefedjük és 2-3 napra hűtőbe tesszük érni.
  4. A kész szörpöt leszűrjük, a citromkarikákat kinyomkodva, hogy kellemesen savanykás ízt kapjon a szörp (használhatunk tiszta konyharuhát vagy sajtkendőt, hogy minden kis szemcse a szűrőben maradjon). Egy lábosba öntjük, felforraljuk, hogy kellően meleg legyen.
  5. Sterilizált, csatos vagy egyéb jól zárható palackokba töltjük, majd lezárjuk. A meleg üvegeket száraz dunsztban, takaróval befedve hagyjuk kihűlni. Az így tartósított szörp száraz, hűvös, fénytől védett helyen (pl. kamrában) pár hónapig vígan eláll. Az üvegeket felbontás után tároljuk a hűtőben és 1-2 héten belül fogyasszuk el.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 15 p

Nem lehet nyár házi bodzaszörp nélkül: irány hát a legközelebbi erdő vagy tisztás, szedjünk egy nagy zsák virágot és készítsük el belőle a legistenibb, aromás üdítőt. Kínáljuk szódával és jéggel, jó sok citrommal, esetleg friss zöldfűszerekkel.

További receptek

Mojito

A Mojito egy klasszikus kubai koktél, alapja fehér rum, lime, barna cukor, friss mentalevél és szóda. Ezeket az alapanyagokat összekeverve a nyár folyékony frissességét kapjuk. Nem túl ...

Fekete Melinda

Bodzás eperszörp

Egyesítsük a májusvégi nagyágyúkat egy illatos, karakteres és aromás szörpben. Félúton az eperszörp és a bodzaszörp közt található ez a fantasztikus, frissítő találmány, ami a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek