10 ok a puffadás mögött, és néhány hatékony megoldás

Amennyire gyakori, annyira kellemetlen tünet a puffadás – ennek ellenére sokan nem tudják, hogy pontosan mi okozza. Ez pedig a megelőzést, illetve a kezelést is megnehezíti.

A puffadás tehát az egyik leggyakoribb gasztroenterológiai panasz – a jó hír viszont az, hogy ha te is szoktál ilyesmit tapasztalni, akkor lehet, hogy elég néhány apró változtatást eszközölnöd az étkezési szokásaidban ahhoz, hogy megszabadulj tőle vagy megelőzd. Nézzük meg a puffadás néhány gyakori okát és azok megoldásait!

Hasfájós nő
10 ok a puffadás mögött, és néhány hatékony megoldás

Túl sokat ettél

A túlevés olykor puffadást okozhat. Ez történhet azért, mert az emésztőrendszered túltelítettnek érzi magát, de azért is, mert az étel emésztése során gáz termelődik. Ilyenkor a gáz felhalmozódik a bélrendszeredben, így a hasad feszül, ami feszítő, fájdalmas érzéshez vezethet.

Ezt viszont könnyű orvosolni azzal, ha kisebb adagokat eszel. Amikor pedig túl éhes vagy ahhoz, hogy mérsékeld az adagokat, gyakorold a tudatos étkezési technikákat! Ezek segíthetnek abban, hogy megállj, amikor kényelmesen jóllaktál. Fontos megjegyezni, hogy a teltségérzet nem mindig jelentkezik azonnal, ezért fontos, hogy lassan egyél, és tarts kisebb szüneteket étkezés közben. Így a testednek lesz ideje jelezni a teltségérzetet.

Gázképző ételeket fogyasztottál

Túlzott gáz termelődhet bizonyos ételek fogyasztása során. Az ismert puffadást okozó ételek közé tartozik a csicseriborsó, a lencse, a bab, a kelbimbó, a káposzta és a karfiol is. Ezek az ételek egytől egyig nem emészthető szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek a vastagbélben fermentálódnak és túlzott gázképződést okoznak, ami puffadáshoz vezet. Például: a bélrendszer normálisan kevesebb mint 200 milliliter gázt tartalmaz, de ez 600-700 milliliterre növekszik, miután valamivel kevesebb mint 1 csésze babot tartalmazó ételt fogyasztasz.

Amennyiben gyakran tapasztalsz puffadásos panaszokat, vezess étkezési naplót az elfogyasztott ételekről és a hozzájuk kapcsolódó tünetekről! Keresd a mintázatokat, hogy mely ételek kapcsolódnak a puffadásos tüneteidhez! Miután azonosítottad a bűnöst, kevesebbet (vagy egyáltalán ne) fogyassz abból az alapanyagból. Emellett szedhetsz emésztőenzimeket, amelyek segítenek lebontani a nem emészthető szénhidrátokat és csökkentik a gázképződést, valamint a puffadást.

Túl gyorsan ettél

A gyors, kapkodva elfogyasztott ebédekkel túl sok levegőt nyelhetsz, ami szintén gázképződéshez és puffadáshoz vezet. Sőt: a gyors étkezés túlevéshez is vezethet, ami még telítettebbé és puffadtabbá tesz. És ha ez még nem elég, a gyors étkezés azt is jelentheti, hogy nem rágod meg megfelelően az ételt, ami megnehezíti az étel lebontását és emésztését, szintén rontva a puffadásos panaszokon.

Ha úgy érzed, hogy ez rád is igaz, akkor a megoldás egyszerű: lassíts és élvezd minden falatot! Egyél zavaró tényezők nélkül (például ne nézz közben sorozatot), és rágj lassan, figyelj az elfogyasztott falatokra, figyeld meg a textúrát, a fűszerességet és az ízeket.

Túl sok levegőt nyeltél

Mint már szóba került, a gyors étkezéssel levegőt is nyelünk, ami puffadást okoz. Ám nemcsak a kapkodás miatt nyelhetünk levegőt, hanem egyes szokások miatt is, ilyen például a dohányzás, a rágózás vagy a kemény cukorkák fogyasztása, sőt még a szívószállal történő ivás is.

Ha rendszeres dohányos vagy, tegyél lépéseket a leszokás érdekében, ha úgy találod, hogy a rágógumi vagy a mentolos cukorkák puffadást okoznak, csökkentsd ezek fogyasztását, és próbálj ki ezek helyett leheletfrissítő spray-t. Ha pedig puffadtnak érzed azután, hogy szívószállal ittál, akkor egyszerűen hagyd el.

Szénsavas italokat ittál

A szénsavas víz, az üdítők és más szénsavas italok túlzott gázt juttathatnak a bélrendszerbe, ami puffadást okoz. Ezeknek az italoknak a szénsavassága a szén-dioxidtól származik, ami egy gáz – ez hozzáadódik a bélrendszerben már meglévő gázokhoz, ami puffadáshoz és feszüléshez vezet, de egyeseknél böfögéshez is.

Mindezt viszont könnyen elkerülheted, ha nem választasz ilyen frissítőket, inkább szénsavmentes opciókat iszol – ezt a fogaid is díjazzák majd. Ügyelj arra is, hogy ne kortyolj túl gyorsan, mert az is ronthatja az állapotot!

Székrekedésed van

Ha nem ürül rendszeresen a bélrendszered, az ételmaradványok felhalmozódnak, és ez nyomást gyakorolhat a belekre. A székrekedés miatt a gáz is megrekedhet a bélben, ami felfúvódáshoz, hasi fájdalomhoz és puffadáshoz vezet.

Ezt elkerülendő fogyassz több rostot: a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek rendszeres fogyasztása segítheti a bélmozgást. Igyál elegendő folyadékot, különösen vizet, hogy a rostok megfelelően dolgozhassanak, de a rendszeres testmozgás szintén hozzájárulhat a megfelelő bélműködéshez. Ha pedig ezek az életmódbeli változtatások nem elégségesek, érdemes beszélni egy orvossal vagy dietetikussal.

Ételintoleranciád van

Ha bizonyos ételek után mindig puffadást tapasztalusz, akkor elképzelhető, hogy ételintoleranciád van. A laktózzal, fruktózzal vagy gluténnal szembeni érzékenység gyakran jár együtt emésztési panaszokkal, például puffadással, hasfájással vagy hasmenéssel.

Ha felmerül az ételintolerancia gyanúja, kezdj el étkezési és tüneti naplót vezetni! Ez segíthet azonosítani, mely ételek okoznak problémát. Ha gyanús ételt találsz, ideiglenesen hagyd el az étrendedből, és figyeld meg, hogyan reagál a szervezeted. Ne végezz azonban drasztikus diétás változtatásokat szakember segítsége nélkül — egy dietetikus vagy gasztroenterológus segíthet a megfelelő diagnózisban és étrendi tanácsadásban.

Menstruációs puffadásod van

Sok nő tapasztal puffadást a menstruáció előtt vagy alatt. Ez a hormonális változások miatt történik, különösen a progeszteron és az ösztrogén szintjének ingadozása miatt. Ezek a hormonok hatással vannak a folyadékvisszatartásra és a bélmozgásra, ami puffadáshoz vezethet.

A menstruációs puffadás ellen segíthet a sóbevitel csökkentése, a rendszeres testmozgás, a koffein- és alkoholfogyasztás mérséklése, valamint az, ha elegendő folyadékot viszel be a szervezetedbe. Egyes nőknél a magnézium- vagy B6-vitamin-kiegészítők is enyhíthetik a tüneteket, de ezek alkalmazása előtt konzultáljunk orvossal!

A puffadás orvosi okai

Ha rendszeresen tapasztalsz puffadást más tünetekkel együtt, érdemes felkeresni egy orvost. Számos orvosi ok is állhat ugyanis ennek a hátterében, például irritábilis bél szindróma (IBS), Crohn-betegség, cölikália, petefészekciszta vagy más nőgyógyászati probléma, esetleg hasnyálmirigy-problémák.

Ha a puffadás állandósul, fájdalmas, vagy egyéb tünetek — például véres széklet, jelentős fogyás, láz vagy erős fáradtság — is jelentkeznek, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Forrásunk volt.


Még több érdekes tartalom neked:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek