Parmezánkrémes spárgarizottó
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
14g vaj100 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
88g rizottó rizs313 kcal
-
125g zöldspárga18 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
56g vaj402 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
350g rizottó rizs1253 kcal
-
500g zöldspárga70 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
1g sáfrány2 kcal
-
200g parmezán sajt784 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
3.1g vaj22 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
19.5g rizottó rizs70 kcal
-
27.8g zöldspárga4 kcal
-
5.6g fehérbor5 kcal
-
27.8g zöldség alaplé2 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
11.1g parmezán sajt44 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.9 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2206.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 626 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 490 mg
-
Nátrium 994 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 150.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 256 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 448 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 622 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103.5 g
Zsír
-
Összesen 97.8 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 256 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8826.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 2504 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 238 mg
-
Foszfor 1959 mg
-
Nátrium 3976 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 307.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 601.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 930 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 154 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1023 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 778 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1793 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2488 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 491.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
Hozzávalók
-
4 ek vaj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
350 g rizottó rizs
-
1 csomag zöldspárga
-
1 dl fehérbor
-
5 dl zöldség alaplé
-
0.5 tk sáfrány
-
200 g parmezán sajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy nagyobb serpenyőben felhevítünk két evőkanál vajat, majd az apróra vágott hagymát 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk benne.
- Hozzáadjuk a rizottórizst és apró darabokra vágott spárgát, két-három percig pirítjuk, majd felöntjük a száraz fehérborral, és további 3-4 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.
- Ezután jöhet az alaplé: hozzászedünk először csak két merőkanál alaplevet, majd alacsony lángon, gyakran kavargatva főzzük. Ha rizs felszívta az alaplevet, akkor újra merjünk hozzá annyit, hogy ellepje a rizst és a spárgát. Addig főzzük, míg a rizsszemek kívül puhák lesznek, de belül még fogkemények maradnak.
- Végül adjuk hozzá a reszelt parmezánsajtot, a maradék vajat, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a vaj és sajt el nem olvad. Ha nem érezzük elég krémesnek, adjunk hozzá még egy kis vajat és parmezánt.
- Tálaljuk forrón, sáfránnyal díszítettem. Tökéletes kísérője egy pohár száraz fehérbor lehet.
- Receptkönyvben: 76
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2309
- Feltöltés dátuma: 2021. május 25.
Ajánló
A rizottó nem egyszerűen egy tál főtt, zöldséges rizs, hanem annál sokkal több. Ha jól csináljuk, szaftos lesz, a benne lévő szemek enyhén roppanósak, némi tartással. Azért fontos, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, nehogy az egész szétfőjön. A rizs fajtája sem mindegy: az apróbb, kerekszemű rizottórizst szinte lehetetlen helyettesíteni, nélküle nem fogunk ugyanolyan eredményt kapni. Ezért nem is érdemes egyszerű rizzsel hozzáfogni. És végül a sajt: a parmezán kellemes aromája és sóssága bezárja a kört, ezzel lesz tökéletes a rizottó állaga és íze is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a tulajdonságait a parmezánnak és a vajnak köszönheti, ezektől lesz ugyanis krémes és szaftos. Ne ijedjünk meg a nagyobb mennyiségű sajttól, jutalmazzuk meg magunkat ezzel a parmezános rizottóval, biztos megérdemeljük!