r
Nosalty Logó

Parmezánkrémes spárgarizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Parmezánkrémes spárgarizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 665 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2661 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 149 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2206.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    626 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    490 mg
  • Nátrium
    994 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    448 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    622 micro
Összesen 665 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.5 g

Zsír

  • Összesen
    97.8 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    256 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8826.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    2504 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    238 mg
  • Foszfor
    1959 mg
  • Nátrium
    3976 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    307.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    601.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    930 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    154 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1023 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    778 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1793 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2488 micro
Összesen 2661 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    491.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 149 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb serpenyőben felhevítünk két evőkanál vajat, majd az apróra vágott hagymát 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk benne.
  2. Hozzáadjuk a rizottórizst és apró darabokra vágott spárgát, két-három percig pirítjuk, majd felöntjük a száraz fehérborral, és további 3-4 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.
  3. Ezután jöhet az alaplé: hozzászedünk először csak két merőkanál alaplevet, majd alacsony lángon, gyakran kavargatva főzzük. Ha rizs felszívta az alaplevet, akkor újra merjünk hozzá annyit, hogy ellepje a rizst és a spárgát. Addig főzzük, míg a rizsszemek kívül puhák lesznek, de belül még fogkemények maradnak.
  4. Végül adjuk hozzá a reszelt parmezánsajtot, a maradék vajat, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a vaj és sajt el nem olvad. Ha nem érezzük elég krémesnek, adjunk hozzá még egy kis vajat és parmezánt.
  5. Tálaljuk forrón, sáfránnyal díszítettem. Tökéletes kísérője egy pohár száraz fehérbor lehet.
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 69
  • Össznézettség: 1350
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 25.

Ajánló

A rizottó nem egyszerűen egy tál főtt, zöldséges rizs, hanem annál sokkal több. Ha jól csináljuk, szaftos lesz, a benne lévő szemek enyhén roppanósak, némi tartással. Azért fontos, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, nehogy az egész szétfőjön. A rizs fajtája sem mindegy: az apróbb, kerekszemű rizottórizst szinte lehetetlen helyettesíteni, nélküle nem fogunk ugyanolyan eredményt kapni. Ezért nem is érdemes egyszerű rizzsel hozzáfogni. És végül a sajt: a parmezán kellemes aromája és sóssága bezárja a kört, ezzel lesz tökéletes a rizottó állaga és íze is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Parmezánkrémes spárgarizottó
Hering András 94 recept

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a tulajdonságait a parmezánnak és a vajnak köszönheti, ezektől lesz ugyanis krémes és szaftos. Ne ijedjünk meg a nagyobb mennyiségű sajttól, jutalmazzuk meg magunkat ezzel a parmezános rizottóval, biztos megérdemeljük!

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek