r
Nosalty Logó

Frissítő bodzapezsgő

Lakos Benedek
Frissítő bodzapezsgő
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A bodzapezsgőhöz

220
Kalória
0g
Fehérje
56.7g
Szénhidrát
0g
Zsír
321.1g
Víz
-
Koleszterin
6.8mg
Élelmi rost
56.6g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A bodzapezsgőhöz

Összesen 220 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A bodzapezsgőhöz

Összesen 2646 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A bodzapezsgőhöz

Összesen 58 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.7 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    321.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 220 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    342.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    680.6 g
  • Cukor
    679 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    3853.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2646 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    84.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 58 kcal

Elkészítés

A bodzapezsgőhöz

  1. A bodzavirágokról eltávolítjuk a vastagabb zöld szárakat. Ne mossuk meg őket, mert a természetesen előforduló élesztőgombák fontosak lesznek a fermentáció során.
  2. 3 liter vizet felforralunk, majd visszahűtünk szobahőmérsékletűre (ez azért fontos, hogy a klór nagy részétől megszabaduljunk, persze használhatunk egyszerűen szűrt vizet is). A maradék 8 dl vizet felforraljuk a cukorral.
  3. A langyos, cukros vízhez hozzáadjuk az ecetet. Előkészítünk egy nagy, sterilizált üveget, majd beletesszük a bodzavirágokat. Ráöntjük a cukros, langyos és a hideg vizet, és az egészet alaposan elkeverjük.
  4. Az üveget lefedjük egy konyharuhával, hogy kapjon levegőt, de ne szálljon bele a por. Meleg, huzattól és közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és hagyjuk 48 órát erjedni. Ha az erjedés nem indulna be ennyi idő után sem, az üvegbe egy egészen apró darab friss élesztőt morzsolunk. Ez segíthet beindítani a folyamatot. Az élesztő hozzáadása után várjunk további 24 órát.
  5. Másnap megnézzük, és ha az ital teteje habzik, a folyadék pedig enyhén szénsavas, akkor palackozhatjuk. Leszűrjük egy konyharuhával kibélelt szitán, majd sterilizált csatos üvegekbe töltjük. Az üvegek tetején hagyunk 3-4 ujjnyi üres helyet.
  6. Az üvegeket 1-2 napig szobahőmérsékleten tároljuk, és naponta kiengedjük belőlük a kialakult szén-dioxidot, nehogy felrobbanjanak. A napok elteltével egyre szénsavasabb lesz az ital, így kedvünk szerint hagyhatjuk tovább is érni.
  7. Miután elég szénsavasnak ítéljük a pezsgőnket, hűtőbe tesszük az üvegeket, és ott tároljuk őket. Továbbra is figyeljünk a gáz kiengedésére, nehogy robbanás legyen a dologból.
  8. Az italt jéghidegen fogyasszuk, egy kevés citrommal ízesítve. Az üvegekben tárolt pezsgő a hűtőben hónapokig is eláll.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p

Persze-persze, finom a bodzaszörp, de izgalom terén néha hagy maga után kívánnivalót. Ezért az illatos virágokból most egy másik italt készítettem: pezsgőt.

További receptek

Mojito

A Mojito egy klasszikus kubai koktél, alapja fehér rum, lime, barna cukor, friss mentalevél és szóda. Ezeket az alapanyagokat összekeverve a nyár folyékony frissességét kapjuk. Nem túl ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...