r
Nosalty Logó

Fermentált spárga chiliolajjal

Hering András
Fehér spárga fermentálva, darabokra vágva, chiliolajjal meglocsolva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

20
Kalória
2g
Fehérje
3.8g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
332.1g
Víz
-
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
1.7g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 20 kcal
  • 1% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 78 kcal
  • 1% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6 kcal
  • 1% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1177.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    1078 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    332.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    621 micro
Összesen 20 kcal
  • 1% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4708.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    4311 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    1328.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1572 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2486 micro
Összesen 78 kcal
  • 1% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    284 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    87.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 6 kcal

Elkészítés

  1. A spárgát mossuk meg, vágjuk le a fás végeit, hogy pont beleférjen az üvegbe, majd a külső részét hámozzuk meg egy zöldséghámozóval. A fokhagymát hámozzuk meg, vágjuk ketté.
  2. A fermentáláshoz használt üveget (min. 1 literes, széles szájú befőttesüveg) alaposan elmosogatjuk, majd forró vízzel átöblítjük vagy kifőzzük.
  3. Ha az opcionálisan megadott fűszereket is szeretnénk hozzáadni, akkor az üveg aljára tesszük a fokhagymát, mustármagot, borsot, babérlevelet. Erre helyezzük függőlegesen a spárgaszálakat, szorosan egymás mellé állítva.
  4. A vizet felforraljuk, majd a sót hideg- vagy langyosra hűlt vízben teljesen feloldjuk. Ezzel a sós lével felöntjük az üveget úgy, hogy a spárga teljesen a folyadék alatt maradjon.
  5. Fontos, hogy a zöldség a lé alatt maradjon. Ehhez használhatunk fermentáló súlyt, kisebb csészét, tiszta követ vagy például káposztalevelet. Az üveget lazán lefedjük (gázt átengedő fedéllel, gézzel vagy papírtörlővel, befőttes gumival rögzítve).
  6. Szobahőmérsékleten (20–24 °C), közvetlen napfénytől védve 5–7 napig erjesztjük. A fermentáció során buborékosodás, enyhe zavarosodás és savanykás illat megjelenése természetes.
  7. Amikor a kívánt savasságot elérte (általában 5–7 nap után), hűtőszekrénybe tesszük. Így az erjedés lelassul, és a termék akár több hónapig eltartható marad.
  8. Talaláskor apróbb darabokra vághatjuk, meglocsolhatjuk chiliolajjal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Főzés módja: hidegkonyha

A fermentált spárga egy szezonális, probiotikumokban gazdag savanyúság, amely természetes módon, tejsavas erjesztéssel készül. Kiváló alternatíva ecetes savanyúság helyett, és különleges ízvilágával gazdagíthat hidegtálakat, szendvicseket, sőt akár koktélokat is. Elkészítése egyszerű, csak egy kevés türelemre van szükség.

Fehér spárga a konyhapulton
Spárga, ami nem romlik meg, csak jobb lesz | recept és fotó: Hering András

Gondoltad volna, hogy a savanyúságok menőbbek, mint valaha? Nem, most nem a klasszik uborkára gondolunk (bár annak is megvan a helye a vasárnapi rántott hús mellett), hanem a fermentált zöldségekre, amik szó szerint élnek. A fermentálás ugyanis nem csak tartósítási módszer, hanem a gasztrovilág kapuja, tele probiotikumokkal, egészséggel és izgalmas ízekkel. És ha épp spárgaszezon van? Naná, hogy abból is lehet csodát csinálni.

Mi is az a fermentálás, és miért hypeolják ennyire?

A fermentálás, vagyis az erjesztés egy természetes folyamat, amikor a zöldségek saját mikroorganizmusai (főleg tejsavbaktériumok) megemésztik a cukrokat, és közben olyan savanykás, összetett ízeket hoznak létre, amit sem ecet, sem cukor nem tud utánozni. Közben a zöldség roppanós marad, tele lesz hasznos baktériumokkal és vitaminnal, és még az emésztésednek is jót tesz.

Nincs hozzá szükség semmilyen bonyolult felszerelésre: csak egy tiszta üveg, víz, só és egy kis türelem kell. A természet elvégzi a többit.

Miért pont spárga?

A spárga nem csak szép, mutatós és szezonális, de kifejezetten jól fermentálható zöldség is. A textúrája már nyersen is izgalmas, erjesztve pedig még roppanósabbá válik. Külön plusz pont, hogy magába szívja a fűszereket, így játszhatsz az ízekkel: fokhagyma, bors, mustármag, vagy akár egy kis chiliolaj a tálalásnál – mind működik vele.

Ráadásul fermentálva sokkal tovább él, mint frissen a hűtőben. Egy jó üveg erjesztett spárga akár 2–3 hónapig is eláll a hűtőben, és simán felér egy kézműves delikáttermékkel.

Fermentálódó spárga üvegben, buborékos sós lében
Egy üvegbe zárt spárgaszezon | recept és fotó: Hering András

Így vágj bele otthon

Nem kell hozzá sem labor, sem befőző nagyi. A folyamat pofonegyszerű:

  • Tisztítsd meg a spárgát, vágd méretre
  • Pakold szorosan egy steril üvegbe
  • Adj hozzá fűszereket, ha szeretnél (fokhagyma, bors, mustármag, amit csak szeretsz)
  • Öntsd fel sós vízzel (1 liter vízhez 1 evőkanál só), úgy, hogy ellepje
  • Súlyozd le (hogy ne lebegjen ki a vízből), takard le lazán
  • Tedd a konyhapultra, és nézd, ahogy életre kel!

Pár nap múlva már buborékol, illatozik, és egyre savanykásabb lesz. Amikor eléri a neked tetsző ízt, mehet is a hűtőbe. Ott lelassul a folyamat, és hosszú ideig élvezhető marad.

Hogyan edd?

A fermentált spárga nem csak savanyúság, gondolj rá úgy, mint egy különleges hozzávalóra. Egy szelet pirítósra vajjal és lágytojással? Tökéletes. Hidegtálon, sajtok mellett? Még jobb. Egy Bloody Mary mellé tálalva? Brutál stílusos.

Ha szereted az umamit, a mély, savanykás ízeket, és kipróbálnál valami újat a szezonális konyhában, akkor a fermentált spárga a te barátod lesz.

Savanyú spárgaszálak tálalva, chiliolajjal meglocsolva
A savanyúság, amitől függő leszel | recept és fotó: Hering András

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.