Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Legfinomabb bodzaszörp

Legfinomabb bodzaszörp
Legfinomabb bodzaszörp
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bodzavirágzás a legszebb tavaszzáró esemény: a bokrok illatát messzire viszi a szél, és ekkor már csak a pár nap múlva kész bodzaszörp körül jár az eszünk! Mert bodzából szörpöt készíteni minden évben kötelező, de legalábbis kár lenne kihagyni, annyira egyszerű, ám hálás történet. Az isteni édes-savanykás szörpöt ugyanis egész nyáron át élvezhetjük aztán, sőt, akár télire is eltehetjük. Használjátok hát ki ezt a pár hetet és szüreteljétek le a bodzabokrokat! 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A bodzaszörpöt nem csak szódával, vagy limonádéba öntve élvezhetjük, hanem bizony alkoholokkal párosítva is bűnös élvezetet nyújt. Egy jó bodzás macifröccs, bodzás gin tonik, esetleg bodzás vodka-szóda? Jöhet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágok felesleges szárrészét levágjuk, majd a virágokat fél percre beáztatjuk egy nagy tál vízbe. Ezzel megszabadulhatunk a virágszemek közt megbúvó apró bogarak nagy részétől. Viszont semmiképp nem szabad sokkal tovább benne hagyni a vízben, nehogy kiázzon az íze is! Picit lecsepegtetjük és egy szűrőbe félretesszük.
  2. A vizet egy nagy lábosban feltesszük forrni. Épp mielőtt elkezdene bugyogni, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a cukrot. Pár percig kavargatjuk, hogy teljesen feloldódjanak a cukorszemek.
  3. A cukorszirupot ezután félretesszük hűlni. Amikor már kézmeleg, hozzákeverjük a citromsavat és - amennyiben elállós szörpöt szeretnénk - egy kis kávéskanálnyi nátrium-benzoátot. Ha akkora mennyiséget csinálunk, amit hamar elfogyasztunk, akkor készíthetjük tartósítószer nélkül is.
  4. Ezután hozzáadjuk a bodzavirágot, majd a mentát és a felkarikázott citromokat is. A citromok héját előtte érdemes lehámozni és úgy hozzáadni - így még több aroma oldódik ki belőle.
  5. Az egészet alaposan elkeverjük, majd konyharuhával lefedjük. 3-4 napot áztatjuk, napi egyszer megkeverve. A harmadik nap leteltével mindenképpen kóstoljuk meg, hogy jó-e már.
  6. A kész szörpöt szűrő + gézlap kombinációján átszűrjük, majd kifőzött üvegekbe töltjük. Amennyiben használtunk valamilyen tartósítószert, úgy jól lezárva, hűvös helyen tartva hónapokig is eltartható. Ha nem tettünk bele, úgy fogyasszuk el egy-két héten belül - nem lesz nehéz feladat!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 7 285
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1156 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzaszirup , bodza , egyszerű bodzaszörp

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

650
bodzavirág 40 db
víz 3 l
cukor 2 kg
citromsav 50 g
nátrium-benzoát 1 kk
menta 3 szál
citrom 2 db